تیر روز توافق هسته ای/ 26 دی، روز اجرای برجام/ 23تیر،روز تعامل با جهان/ شکستن ترس دیرینه در ایران از مذاکرات/ عواقب به نتیجه نرسیدن مذاکرات/ افزایش تحریمها وتهدیدها در صورت عدم توافق/ رفع تهدید کشور با برجام/ تثبیت حق هستهای ایران/ اتهام واهی دنیا به ایران/ مسئله /pmd/ و رفع اتهامات نابجا به ایران / رفع نشدن برخی مسائل بانکی/ استفاده از فضای ایجاد شده برای پیشرفت کشور/ ضرورت وحدت و انسجام برای استفاده از فضا/ پایبندی ایران به تعهدات خود و آمادگی بازگشت به شرایط گذشته/ برجام به نفع همه کشورهای منطقه و دنیا/ تشکر از دست اندرکاران تحقق برجام و رسانه ها/
بسم الله الرحمن الرحیم
امروز روز بیست و سوم تیرماه، روزی است که تیم مذاکرهکننده ما با 1+ 5 راجع به مسائل هستهای توافق رسیدند. البته همین جا لازم است تذکر دهم که برجام به مفهوم تفاهم در اصل مذاکرات، در روز بیست و سوم تیرماه بود؛ والا اجرای برجام مربوط به بیست و ششم دی ماه است؛ بنابراین چون در برخی از رسانهها و مطبوعات این روزها آمده که یک سال از برجام گذشت، نه! هر وقت به بیست و ششم دی ماه رسیدیم، این تعبیر را به کار ببرند که یک سال از برجام گذشت. به عبارت دیگر از برجام به مفهوم اجرای برجام کمتر از شش ماه گذشته است. البته بعد از توافقات و تفاهماتی که در بیست و سوم تیرماه انجام شد دو طرف رفتند برای اینکه سیر مراحل قانونی خود را طی بکنند و تا سیر مراحل قانونی طی شود و به روز اجرا برسد، بیست و ششم دی ماه شد؛ اما در عین حال روز بیست و سوم تیرماه روزی است که میتوانیم روز تعامل با جهان نامگذاری کنیم؛ روز بسیار بااهمیتی بود، به دلیل اینکه جمهوری اسلامی ایران برای همه جهانیان ثابت کرد که از لحاظ قدرت سیاسی آن چنان توانمندی در منطق و تبحر در مسائل سیاسی و همچنین مسائل فنی و حقوقی دارد که میتواند در یک مسئله بسیار پیچیده بین المللی در برابر همه قدرتهای بزرگ یکتنه به مذاکره بپردازد و از حق ایران به خوبی دفاع کند.
آن چیزی که برخی در ایران متأسفانه همواره ترس و لرز داشتند و همیشه از مذاکره میترسیدند و میگفتند که حالا اگر حادثهاییا تهدیدی پیش بیاید ما در میدان جنگ میتوانیم بجنگیم، اما در دنیای سیاست نمی توانیم و سرمان کلاه میرود و قادر نیستیم، چون فوت و فناش را بلد نیستیم. بیست و سوم تیرماه سال گذشته ثابت کرد همان طور که در میدان جنگ قادریم در برابر توطئههای جهانی بایستیم، مقابله و غلبه کنیم و پیروزی برای ملت کسب کنیم، در صحنه سیاسی، حقوقی و فنی هم همین قدرت را داریم و میتوانیم از حقوق ملت دفاع کنیم و حقوق مردم ایران را احقاق کنیم.
نکتهای را میخواهم تذکر بدهم و آن اینکه همه این نکته را در نظر بگیرند که اگر این مذاکرات نبود چه میشد؟ چون یکی از گزینههایی که پیش روی مردم بود این بود که مذاکره نکنند، به همان شکل راه را ادامه دهند و تحریمهاادامه پیدا کند. فشارهایی که آنها برنامه ریزی کرده بودند یکی بعد از دیگری اجرا شود. اگر آن گزینه انتخاب میشد امروز فروش نفت ما به صفر میرسید؛ یعنی قادر نبودیم حتی یک بشکه نفت بفروشیم چون 20 درصد 20 درصد در طول این سه سال کاهش پیدا میکرد. همان طور فعالیتهای هستهایما هم از دید آنها غیرقانونی تلقی میشد. پس تحریمهاادامه پیدا میکرد، منابع مالی ما روز به روز کمتر میشد و از طرفی نکته مهم اینکه تهدیداتی که وجود داشت روز به روز بیشتر میشد.
در مسئله برجام یکی از موفقیتهایی که به دست آمد این بود که تهدید از سر مردم برداشته شد؛ چون به هر حال ما را به شورای امنیت و فصل هفت و مادة 41 و غیره برده بودند و زمینه را برای جنگ آماده کرده بودند و حتی کشورهای 1 + 5 راجع به حمله نظامی به ایران مذاکره کرده بودند و از مذاکره بالاتر به تفاهم رسیده بودند و به فکر این بودند که در چه زمانی و در چه شرایطی حمله کنند.
پس مذاکرات ما تهدید را برطرف کرد. قدرت سیاسی، فنی و حقوقی ما را برای جهانیان آشکار کرد. حق فعالیت هستهایدر زمینه غنیسازی که مورد تردید قرار گرفته بود، روشن شد که این حق روشن و مسلم مردم ایران است و این را جهان پذیرفت. قطعنامههایی که نسبت به ایران در فصل هفتم بود لغو شد. تحریم تسلیحاتی برداشته شد. البته امروز هنوز هم برای خرید تسلیحات پیچ و خمهای اداری وجود دارد، مجوزهایی را لازم دارد؛ اما در عین حال تحریم برداشته شد و این بسیار مهم بود؛ یعنی قدرت نظامی و دفاعیمان را بیشتر کردیم و موانعی را که جلوی این قدرت بود برداشتیم.
نکته مهم تر اینکه دنیا ما را به یک اتهام واهی بیریشه متهم میکرد و آن اینکه ما دنبال ساخت سلاحهای کشتار جمعی هستیم. ما میگفتیم این اتهام و دروغ است. آنها میگفتند نه، ایران واقعیت را نمیگوید، شواهد و علائمی را ذکر میکردند. به حرف گروهکهای تروریستی استناد می-کردند و در مقالات و روزنامهها این مسائل را هر روز شایع میکردند و توسعه میدادند؛ با مسئله حل PMD روشن شد که اتهام به ایران نابجا بود و ایران به دنبال ساخت سلاح هستهایدر قبل نبوده، الآن هم نیست، باز هم نخواهد بود. آنچه برای ایران مهم بوده توانمندی در غنیسازی بوده؛ آن هم به عنوان یک توانمندی فنی و علمی. بنابر این یک اتهام 10 الی12 ساله که علیه ایران در تمام تبلیغات روزانه مطرح میشد، رفع شد و از بین رفت و تحریمهادر همه زمینهها برداشته شد. تحریمهایی که مربوط به هستهایبود برداشته شد. البته در بعضی از زمینهها مثل بانکها هنوز به آن روالی که مورد نظر ماست نرسیدهایم. البته قدمهایی برداشته شده و امروز با بانکهایی در دنیا رابطه داریم، فعالیت میکنیم، LC باز میشود، کار کارگزاری برای ما انجام میدهند و رابطه داریم اما در آن حدی که مورد انتظار ما بوده، نبوده. البته هنوز هم باید اقداماتی را انجام داده و راه را ادامه دهیم.
در اینجا دو نکته میخواهم خدمت ملت بزرگ ایران عرض کنم. یکی اینکه ما از فضای به وجود آمده باید حداکثر استفاده را ببریم. هیچ کس نباید تردید داشته باشد که با مذاکرات هستهایبا توافقی که در بیست و سوم تیرماه 1394 به وجود آمد و با اجرای برجام که در بیست و شش دی ماه 1394 اجرا و شروع شد، فضایی برای ما به وجود آمد که در این فضا بهتر میتوانیم فعالیت اقتصادی، دفاعی و همچنین در زمینه فناوری داشته باشیم و با آرامش بیشتری فناوری هستهای را توسعه دهیم. از این فضا مخصوصاً در زمینه مسائل اقتصادی برای رفاه مردم و برای رفع مشکلات اقتصادی مردم باید حداکثر استفاده را ببریم و این حداکثر استفاده در سایه وحدت، انسجام و همافزایی امکان پذیر است؛ اینکه عدهای راجع به بحث برجام بخواهند ملالغتی شوند و راجع به یک کلمه و واژه بحث کنند در جای خودش اشکالی ندارد؛ اما مهم این است که اینها حاشیه است و متن، آن است که از این فضای به وجود آمده همه باید استفاده و بهره برداری کنیم برای توسعه کشور و اشتغال جوانان.
نکته دوم اینکه اگر روزی 1 + 5 بخواهد از تعهد خودش دست بردارد البته ما همواره به تعبیر قرآن به عهدمان "راعون" هستیم. ما مسلمانیم و به عهدی که کردیم وفاداریم. همان طور که مقام معظم رهبری هم در سخنرانی ماه رمضان به آن تأکید کردند ولی اگر یک وقت در هر شرایطی آنها بخواهند از تعهد خودشان سرباز زنند ما کاملاً آمادگی داریم و از لحاظ توانمندی هستهایدر شرایطی هستیم که در زمان کوتاهی به نقطهای برسیم که مطلوب ماست.
این را هم اعلام میکنیم که برجام به نفع همه است، به نفع همه کشورهاست، به نفع منطقه است، به نفع صلح، ثبات، امنیت و توسعه جهانی است و نقض برجام به ضرر همه است. هرکس شروع کننده باشد بازندة سیاسی در صحنة بینالملل است.
امیدواریم آنها هم طبق عقل و منافعشان مسئله برجام را ببینند. همه برای استحکام برجام، اجرای آن و استفاده عمومی و بهره برداری عمومی در سطح منطقه و جهان [تلاش کنند]. انشاءالله برجام وسیله و فضایی برای توسعه داخلی، ثبات منطقه و صلح و امنیت بینالمللی شود.
در همین جا یک بار دیگر از همه مسئولین محترم که در این راه تلاش کرده اند تشکر میکنم. از وزارت امور خارجه، از سازمان انرژی اتمی، از وزارت دفاع و همه بخشهای اقتصادی کشور، وزارت اقتصاد، وزارت نفت، بانک مرکزی، اینهایی که بیشتر دستاندر کار بودند و سایر بخشهای اقتصادی که در این زمینه کمک کرده و میکنند و امروز هم تلاش میکنند تا از فضای به وجود آمده حداکثر استفاده را ببریم.
همچنین از همه رسانهها تشکر میکنم، در طول این مدت چه در دوران مذاکرات چه بعد از برجام، از رسانه ملی و از سایر رسانهها به خاطر اینکه افکار عمومی را نسبت به این موضوع مهم آشنا کردند و امروز هم باید افکار عمومی را برای بهرة بیشتر از این فضا آشناتر کنند؛
انشاءالله.
والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته