شناسه خبر: 92504
یکشنبه 17 مرداد 1395 03:40
تاثیر همه افراد و دستگاهها و نهادها و... در حسن هم جواری/ توسعه روابط ایران و آذربایجان در دولت یازدهم/ کلنگزنی پروژه تولید خودرودر آذربایجان توسط ایران/ داروسازی/ ترانزیت/ فیبرنوری/ راه / گردشگری/ مشارکت در خط ترانزیتی شمال – جنوب و خط آهن آستارا - رشت/ نقش تاثیرگذار ایران در صلح و ثبات و امنیت و توسعه منطقه/ ویژگیها و امتیازات خاص آذربایجان در میان همسایگان/ سیاست برد – برد در خصوص تمام روابط/ مفهوم اعتدال در سیاست خارجی/ رسالت ایرانیان خارج از کشور/
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی سیدنا و نبینا محمد و آله الطیبین الطاهرین و صحبه المنتجبین
بسیار خوشحالم که در این سفر فرصتی پیش آمد تا در خدمت برخی از هموطنان عزیزی که در جمهوری آذربایجان سکونت دارند برسیم و بتوانیم ساعتی در کنار هم باشیم.
بحمدالله روابط جمهوری اسلامی ایران با اکثر همسایگان و از جمله جمهوری آذربایجان روابط بسیار خوب، حسنه و صمیمانهای است. در حسن روابط همه تأثیر گذارند. تنها مقامات عالی کشور نیستند؛ مردمی که ساکن این کشور هستند چه آنهایی که نمایندگان نهادها و ارگانهای رسمی جمهوری اسلامی ایران هستند، چه تجار و چه توریستها، چه دانشجویان و همه آنهایی که به عنوان اتباع ایرانی در این کشور تردد و یا سکونت دارند، همه نقش تأثیر گذاری در روابط دو کشور دارند و حسن روابط و روابط خوب بین دو کشور به نفع امنیت، ثبات و توسعه دو کشور است.
بحمدالله از آغاز دولت یازدهم تا امروز سطح روابط ما با آذربایجان روز به روز در حال توسعه و گسترش بوده و تلاشهای بسیار خوبی از دو طرف انجام گرفته است. امروز روابط تجاری دو کشور را که میبینیم نسبت به سال گذشته توسعه پیدا کرده و روابط بانکی ما به سمت روابط عادی حرکت میکند و روابط اقتصادی و سرمایهگذاری ما از جمله سرمایهگذاری علمی، تکنولوژیکی، اقتصادی رو به رشد است از جمله اینکه جمهوری اسلامی در اینجا کلنگ کار را زده که در اینجا خودرو تولید شود، هم برای استفاده مردم اینجا و هم برای همسایگان. در بخش داروسازی هم قدمهایی در این زمینه برداشته خواهد شد و از همه مهمتر در زمینة مسئله ترانزیت است. به هر حال یکی از نعمتهایی که ما در ایران داریم جایگاه ژئوپولتیک و جغرافیایی ایران است و نقشی که ایران میتواند در ارتباط شرق و غرب و شمال و جنوب داشته باشد.
در مسئله فیبر نوری هم این گونه است و ایران جایگاه ویژهای دارد و در خط هوایی، ریلی و بنادر نیز جایگاهی که دارد بسیار مهم است. همچنین جاذبههایی که در ایران از لحاظ تاریخی و توریستی وجود دارد بسیار مهم است که در ارتباط با همسایگانمان و کشورهای منطقه و جهان میتوانیم از این نعمت برای توسعه روابط استفاده کنیم.
در این سفر تصمیم اصلی ما برای مشارکت در خط ترانزیتی شمال - جنوب و خط آهن آستارا به رشت است که دو کشور میخواهیم پنجاه پنجاه در این زمینه سرمایهگذاری کنیم و با مشارکت هم این خط را اجرا کنیم که بسیار مؤثر خواهد بود و تنها مربوط به آذربایجان و ایران نیست، بلکه کل منطقه قفقاز، روسیه و اروپا نه تنها به ایران متصل میشود، بلکه به هند و مناطق جنوبی خلیج فارس و کشورهای مختلف هم متصل میشود و این تأثیر بسیار عمدهای خواهد داست. به نظر من این حرکت، حرکتی تاریخی در توسعه روابط اقتصادی نه تنها دو کشور بلکه منطقه خواهد بود.
از طرف دیگر برای اولین بار رؤسای جمهور سه کشور فردا در باکو راجع به روابط سه جانبه و منطقه جلسه دارند که بسیار حائز اهمیت است و برای اولین بار است که در تاریخ روابط دو کشور تحقق پیدا میکند و برای روابط سه جانبه و منطقة ما بسیار تأثیر گذار خواهد بود. در کل بحمدالله نقشی که ایران در منطقه ایفا میکند نقشی مثبت برای صلح، ثبات و توسعه منطقه است.
فکر میکنم امروز هیچ کس تردید ندارد که ایران در امنیت منطقه بسیار تأثیر گذار است و در کشورهای شرقی، غربی، شمالی و جنوبی ما نقش ایران برای ثبات، امنیت و توسعه منطقه بسیار مهم است. روابطی که ما با همسایگان غربیمان از جمله ترکیه و عراق و همسایگان شمالی و غربی داریم و در جنوب هم به جز یکی دو کشوری که مشکل داریم با بقیه کشورها روابط بسیار خوبی داریم و برای این کار همه ما ایرانیان باید دست به دست هم بدهیم.
آذربایجان ویژگی خاصی دارد. جمهوریآذربایجان نسبت به همسایگان دیگر شاید امتیازات ویژهای از لحاظ فرهنگی، دینی، مذهبی و تاریخی برای ما داشته باشد. ما باید از این فرصت استفاده کنیم و دست به دست هم بدهیم، هم برای منافع آذربایجان و هم منافع ایران و کل منطقه. این سیاست برد - بردی که شعار این دولت است فقط در مذاکرات هستهای نیست، بلکه در تمام روابط ما باید به فکر روابط برد - برد باشیم. روابط برد - باخت، هم ادامه ندارد و هم نمیتواند به نفع کشور و منطقه در بلند مدت باشد. در روابط با همسایگان اگر میخواهیم رابطه ادامه دار و بلند مدتی داشته باشد، باید برد – برد باشد، رابطه برد - باخت کوتاه مدت است و نمیتواند ادامه پیدا کند. در مذاکرات هم اگر به فکر برد - باخت بودیم نه در مذاکرات موفق میشدیم و اگر هم موفق میشدیم ادامه پیدا نمیکرد.
این سیاست جمهوری اسلامی ایران و دولت یازدهم است و این سیاست اساس اعتدال است. معنای اعتدال همین است. تنها به فکر خود بودن در بلندمدت نمیتواند ما را موفق کند بلکه به فکر همه بودن می-تواند ما را موفق کند. تلاش شما در جمهوری آذربایجان هم باید به نفع مردم آذربایجان و هم به نفع خودتان و جمهوری اسلامی و هم به نفع کل منطقه باشد.
اگر ما به فکر همه منطقه بودیم همه انسانها را در سراسر جهان به عنوان همنوعان خودمان و میدانستیم. اساس اسلام این بود. اسلامی دینی بود که آمد به همه خدمت کند، و ما ارسلناک الا رحمه للعالمین، اسلام دین رحمت و پیامبر آن، پیامبر رحمت بود؛ نه تنها برای شبه جزیرة عربستان و مسلمانها بلکه برای همه رحمت بود. جمهوری اسلامی ایران و اسلام و ما مسلمانها نیز باید نشانة مهربانی و خدمت به همه انسانها باشیم، مگر اینکه کسی بخواهد با منافع ما مبارزه کند و به تمامیت ارضی ما خدشه وارد کند و در برابر ملت ایران بایستد. حساب آنها جداست. کسانی که با ما مخاصمه دارند حسابشان جداست، جز کشورها و
قدرتهایی که با ما در خصماند، ما میخواهیم با همه دولتها و کشورها رابطه خوب و حسنه داشته باشیم و خیر آنها را میبینیم.
با هر کشوری که رابطة خوب داریم آثار رابطة خوب را مشاهده میکنیم. شما در این رابطه خوب نقش داشتید و خواهید داشت و من از شما میخواهم که برای رابطه دو کشور تلاش کنید و اساساً ایرانی در هرکجا که هست باید معرف فرهنگ بسیار والای ایرانی، اسلامی و عشق به خاندان رسالت و اهل بیت باشد و کسانی که با ما معاشرت میکنند بگویند این همان ایرانی مسلمان و عاشق خاندان رسالتی است که ما انتظار داشتیم.
ان شاء الله خداوند به همه ما برای خیر خودمان و دیگران توفیق دهد که برای رابطة دو کشور تلاش کنیم و همچنان نقش ارزشمند برادرانة خودتان را برای تقویت روابط دو ملت و دو کشور ادامه دهید.
و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته