شناسه خبر: 136186
یکشنبه 1 خرداد 1401 20:08
دکتر خیاطیان در همایش «جریانهای حلقههای میانی؛ پیشران حکمرانی مردمی»:
به گزارش روابط عمومی مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری، در ادامه برگزاری نشستهای تخصصی و نخبگانی درباره «نقش حلقههای میانی در ارتباط بهتر و موثرتر دولت با مردم»، صبح امروز همایش «جریانهای حلقههای میانی؛ پیشران حکمرانی مردمی» با هدف تبیین راهکارها و راهبردهای اجرایی تحقق نقش حلقههای میانی به میزبانی مرکز بررسیهای استراتژیک و با حضور جمعی از مسئولان برگزار شد.
در ابتدای این جلسه دکتر محمدصادق خیاطیان ضمن خیرمقدم به میهمانان و اشاره به اهداف برگزاری نشست، نقش حلقههای میانی در مردمیسازی حکمرانی در کشور را حائز اهمیت توصیف و خاطرنشان کرد: هدف از برگزاری این جلسه و مجموعه نشستهای مرکز بررسیهای استراتژیک در حوزه حلقههای میانی، تبیین دقیق، صورتبندی علمی و دستیابی به الگوی مناسب و راهکارهای قابل اجرا در این زمینه است.
وی در ادامه به فلسفه ورود مرکز بررسیهای استراتژیک به موضوع «حلقههای میانی» پرداخت و گفت: امروز سومین سالروز توصیه مقام معظم رهبری برای ایجاد حلقههای میانی و بهرهگیری از این حلقهها برای به فعلیت رساندن ظرفیتهای مردمی به خصوص جوانان است. از آنجا که دولت خود را مجری رهنمودها و منویات رهبر معظم انقلاب میداند، مرکز بررسیهای استراتژیک بنا بر وظایف ذاتی خود، به ایفای نقش در حوزه حلقههای میانی وارد شده و به دنبال دستیابی به راهبردهای اجرایی در این زمینه است.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک یکی از وظایف این مرکز را تعیین راهبرد و تبدیل راهبردها به دستورالعملهای اجرایی در سطح وزارتخانههای مختلف دانست و گفت: در حوزههای مختلف از جمله در موضوع حلقههای میانی تلاش کردهایم با مشارکت صاحبنظران و متخصصان، ایدهها و نظرات نخبگانی را به راهبرد و راهبردهای حاصله را به یک برنامه عملیاتی قابل اجرا تبدیل کنیم.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری در ادامه «عدالت و جمهوریت» را گفتمان اصلی دولت و مفهوم مردم را هسته مرکزی این گفتمان دانست و تصریح کرد: ما معتقدیم هر جا مردم پا به صحنه گذاشتند و از ظرفیت آنها استفاده شد، کشور توانسته از مشکلات عبور کند؛ لذا مشی رئیس جمهور و هیات دولت در اداره کشور و تدبیر امور بر اساس مشارکت مردم استوار شده است.
این استاد دانشگاه ظرفیت موجود در میان مردم را حائز اهمیت خواند و گفت: با تبیین دقیق و عالمانه مسائل و مشکلات کشور، ظرفیت عظیم مردمی میتواند با واسطهگری حلقههای میانی فعال شود و به این ترتیب زمینه غلبه بر چالشها و ابرچالشهای مزمن کشور به دست مردم فراهم آید.
وی با بیان اینکه اعتقاد به مشارکت مردم در حکمرانی در دولت سیزدهم، نه یک شعار که یک گفتمان مبنایی است، تاکید کرد: هدف بعدی مرکز بررسیهای استراتژیک، امتداد گفتمان عدالت و جمهوریت در ساحتهای مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و... و تبیین معانی و دلالتهای آن است.
خیاطیان با طرح این سوال که «مردمی بودن یا عدالت محوری در حوزههای مختلف به چه معناست؟»، افزود: آنچه همگی باید برای تحقق آن تلاش کنیم، پایدارسازی گفتمان دولت و تسهیل مشارکت مردم در نظام اداره کشور است. مهمترین کارکرد حلقههای میانی هم نقش واسطی است که میتوانند برای ارتباط هر چه بهتر و موثرتر دولت با ظرفیتهای نهفته در میان مردم ایفا کنند.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک در ادامه به دیگر وظیفه مرکز بررسیهای استراتژیک یعنی توسعه شبکه نخبگانی کشور اشاره کرد و گفت: ایجاد جریان حلقههای میانی و معماری ارتباط ساختارمند و موثر با این حلقهها از این منظر نیز برای مرکز بررسیهای استراتژیک اهمیت دارد. شبکه نخبگانی از دید ما تمامی صاحبنظران و صاحبان اندیشه و ایده را شامل میشود. ما معتقدیم حلقههای میانی طبقهای از نخبگان اجتماعی هستند که به واسطه توانمندی بالا و سرمایه اجتماعی که از آن برخوردارند، میتوانند بخشی از پازل حله مسئله در کشور باشند.
تشریح سه لایه کارکردهای حلقههای میانی
خیاطیان با بیان اینکه مرکز بررسیهای استراتژیک موضوع حلقههای میانی را در سه لایه پیگیری میکند و با اشاره به حیطه گفتمانی به عنوان لایه اول، گفت: در این لایه به تبیین و تشریح مبانی حلقههای میانی و دست یافتن به یک ادبیات مشترک نیاز داریم. اولین کارکرد این نشستهای تخصصی دستیابی به همین ادبیات است. با این کارکرد خواهیم توانست به فهم مشترک از موضوع دست پیدا کنیم و این فهم مشترک در گامهای بعدی بسیار به ما کمک میکند.
ورود به حیطه الگوسازی، به گفته رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک دومین سطح از کنشگری این مرکز در حیطه حلقههای میانی است. دکتر خیاطیان در این زمینه خاطرنشان کرد: اگرچه عمیقا اعتقاد داریم که موضوع حلقههای میانی باید به معنای واقعی کلمه مردمی بماند و با خلاقیتها و نوآوریهای مردمی جلو برود، اما نباید فراموش کرد که این کار نیاز به ادبیاتسازی، گفتمانسازی و نهایتا الگوسازی دارد تا چگونگی ایفای نقش حلقههای میانی در حکمرانی کشور به خوبی مشخص شود.
وی «اجراییسازی» را سومین لایه از هدفگذاریها در حوزه حلقههای میانی دانست و تصریح کرد: در این لایه مهم است که ضمن احصای نظام مسائل کشور، ظرفیتهای مردمی را نیز در عمل شناسایی و ارتباطی منطقی بین این دو ایجاد کنیم.
رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری، با بیان اینکه حلقههای میانی جلوه نوینی از حکمرانی مردمی در گام دوم انقلاب اسلامی هستند، گفت: امیدواریم با توسعه مبانی نظری و اندیشهای جریانهای میانی، زمینهسازی هرچه بیشتر برای استفاده از ظرفیت عظیم مردمی در کشور فراهم شود.
خیاطیان در پایان با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه حلقههای میانی نقش توانمند کردن ظرفیتهای مردمی را برعهده دارند، بر تحقق ارتباط مردم با دولت از طریق حلقههای میانی تاکید کرد و گفت: باید با توانمند کردن مردم به کمک حلقههای میانی، زمینه حضور هر چه بهتر آنها در حل نظام مسائل کشور را فراهم کرد. مرکز بررسیهای استراتژیک هم از رهگذر برگزاری چنین جلسات و نشستهایی با صاحبنظران، به دنبال آن است تا زمینه حضور هرچه بیشتر مردم را در حوزههای مختلف حکمرانی فراهم آورد.
در ادامه این همایش، دکتر محمدرضا حسنی آهنگر، رئیس دانشگاه جامع امام حسین (ع) به بیان نظرات و پیشنهادات خود در زمینه توسعه حلقههای میانی پرداخت و فعالیتهای دانشگاه امام حسین (ع) در این زمینه را تشریح کرد.
آیتالله عباس کعبی، عضو هیات رئیسه مجلس خبرگان رهبری نیز در ادامه این همایش، به صورت تماس برخط به بیان نکاتی در این خصوص پرداخت و بر تبیین دقیق معیارها، ضوابط و ملاکهای حضور مردم در صحنه برای جلوگیری از انحراف در موضوع حلقههای میانی تاکید کرد.
دستیار رئیس جمهور در مردمیسازی دولت، دیگر سخنران این نشست بود. سید احمدعبودتیان نیز در این جلسه در سخنان کوتاهی با تاکید بر اراده جدی دولت در مردمیسازی امور، نقش حلقههای میانی را در این حوزه مورد تاکید قرار داد و از الزامات و اقتضائات کنشگری فعالانه، موثر و مثمر ثمر این حلقهها سخن گفت.
یک خطای رایج در پرداختن به موضوع حلقههای میانی
حجتالاسلام والمسلمین محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی نیز در سخنانی در این همایش با بیان اینکه «تاکنون با سهگانه مردم، حاکمیت و کنشگران مردمی روبرو بودهایم، اما با تاکیدات مقام معظم رهبری از این پس با چهارگانه مردم، حاکمیت، کنشگران مردمی و حلقههای میانی از این پس مواجه هستیم» گفت: حلقههای میانی نکته کوچکی محسوب نمیشود. به تعبیر رهبر معظم انقلاب، حلقههای میانی نقش راهبری کنشگران مردمی را ایفا میکنند.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی تاکید کرد: نکتهای که حلقههای میانی باید به آن اهتمام ورزند، این است که چگونه توانمندیهای مردمی را به میدان آورد.
وی در ادامه رویکرد سازمانی تلاش برای سازماندهی اداری حلقههای میانی را یک آسیب خواند و گفت: این نوع نگاه به موضوع حلقههای میانی خطاست.
در ادامه این نشست نیز دکتر میثم لطیفی، رئیس سازمان امور اداری و استخدامی کشور، ماموریتهای حلقههای میانی را شناختآفرینی و ارائه راهکار عملی عنوان کرد و گفت: حلقههای میانی باید متمرکز باشد و مقام معظم رهبری هم روی این موضوع تأکید ویژهای دارند. حلقههای میانی باید برای خود برنامه کاری داشته باشند. دولت برای حل مسائل اهتمام ویژه دارد، ولی هر کاری نیازمند مشارکت مردم است. دولت دست یاری به سوی حلقههای میانی دراز کرده تا برای حل مسائل راهکار ارائه دهند و با کمک آنها بتوانیم در فضای همدلی که در دولت مردمی به وجود آمده و بر اساس مدل حکمرانی خودمان مشکلات را حل کنیم.
چنین نشستهایی به سازماندهی حلقههای میانی کمک میکند
دکتر محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در سخنانی در این نشست بر مجموعه وسیعی از شبکههای مردمی که در این وزارتخانه وجود دارد اشاره کرد و گفت که شبکههای مردمی نظیر هیاتهای مذهبی، کانونهای فرهنگی و هنری، مساجد و امثالهم، بستر مناسبی برای پیادهسازی حلقههای میانی محسوب میشود که هماکنون نیز در دسترس قرار دارند و باید بیشتر بهکارگیری شوند.
وی با طرح این سوال که جز این شبکه گسترده چه کسی میتواند وارد فضای تبیین و اقناع مردم وارد شود و به پیادهسازی اهداف انقلاب و اجراییسازی گام دوم انقلاب اسلامی کمک کنند؟ گفت: ما باید کار را به ریشه خودمان برگردانیم. اگر این کار را کردیم، انقلابی قدرتمند و رو به جلو خواهیم داشت. آنچه من امروز میبینم این است که در حال حاضر فاقد یک مغز متفکر در سازماندهی این جریانات و تشکلات و حلقههای میانی هستیم که امیدوارم این نشستها به حل این مساله کمک کند.
در ادامه این نشست نیز جمعی از صاحبنظران به بیان نکات و پیشنهادات خود برای توسعه حلقههای میانی در کشور پرداختند.
رونمایی از کتاب «حکمرانی نوین»
در پایان این نشست نیز از کتاب «حکمرانی نوین» که مجموعهای از گفتگوها پیرامون هویت و کارکرد حلقههای میانی در کشور است، با حضور رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری و رئیس سازمان تبلیغات اسلامی رونمایی شد.