کردستان،دژ نفوذ ناپذیر حرارت از ایران/استعدادها و پتانسیلهای کردستان/مردم کردستان،قیم ترین اقوام ایرانی/استعدادهای انسانی کردستان/وضعیت اکتشاف معادل در سه سال و نیم گذشته/طراحی برای وصل راه آهن ایران به مدیترانه از طریق کردستان/اقوام ایرانی، نقاط تفوق و عظمت ایران/زبان و فرهنگ محلی در کنار زبان و فرهنگ سراسری یک نقطه قوت/ایجاد فاصله بین اقوام و استان های کشور، خطاایی بزرگ/افتخار به ایرانی بودن از خراسان تا آذر بایجان غربی/تدوین و انتشار حقوق شهروندی از وعده های رئیس جمهور/مفاد و محتوای منشور حقوق شهروندی/نسبت مدیران بومی و غیر بومی در کردستان/اهتمام و عنایت به شایسته سالاری/ضرورت بر چیدن و حذف بسیاری از مرزهای غلط/اشاره به یکی از یادداشت های محرمانه در خرید هواپیمایی ایران باس از فرانسه/تحذیر و پرهیز از بدبینی محض/احقاق حقوق ایران در اوپک از سال ها/ملت ایران شایسته بالاترین امتیازات/فراموشی شعارهای رهبری توسط مسئولین/افزایش تولید ملی و ایجاد اشتغال/ابراز خوشحالی از اشتغال حدود 1000 نفر در لاستیک بارز در کردستان/«امید»محور همه حرکت ها و حلال همه مشکلات/آسیب زنندگان به امید مردم،بدنرین و معمول ترین افراد/انتظار فرج و گشایش بهترین اعمال است/استقرارامنیت در کردستان/آزمون زبان و ادبیات کردی در دانشگاه/انتخاب یک سفیر و یک مشاور وزیر از میان کردها/صداقت دولت با مردم/لایحه حمایناز سمن ها (سازمان های مردم نهاد)
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی سیدنا و نبینا محمد و آله الطیبین الطاهرین و صحبه المنتجبین
فانظر الی آثار رحمة الله کیف یحیی الارض بعد موتها
خداوند بزرگ را سپاسگزارم که در ایام فرخنده نوروز میهمان مردم غیور و خونگرم و مرزداران شجاع این سرزمین یعنی کردستان هستم.
کردستان برای ما همواره در تاریخ ایران به عنوان دژ نفوذناپذیر حراست و حفاظت از ایرانمان بوده، هست و خواهد بود.
آنچه امروز ما در کردستان شاهد آن هستیم، این است که شرایط این استان و این سرزمین برای پیشرفت و توسعه آماده است. غرب این استان دارای سرزمینی پر آب است و تلاش ما باید بر این باشد که این آب را از غرب به شرق کردستان منتقل کنیم.
امروز وزیر نیرو اعلام کرد که هرگونه طرح کشاورزی یا صنعتی بخواهد در کردستان اجرایی و عملیاتی شود، آب و برق آن را دولت تضمین خواهد کرد. استانی که آب و برق و گاز مورد نیاز و از همه مهمتر انسانهای تحصیلکرده آگاه و بیدار و فرهیخته و اندیشمند را به عنوان سرمایه بزرگ انسانی داراست. مردمی که صدای آنها تنها در ایران شنیده نمیشود؛ صدای شما را ملتهای دیگر میشنوند و به ویژه در غرب سرزمین ما به خوبی شنونده دارد.
مردم کردستانی که به عنوان قدیمیترین اقوام ایرانی همواره هر کجا بوده و هستند افتخارشان به ایرانی بودن است. این ملت، این مردم، این سرزمین شایسته سرافرازی بیشتر و بالاتر هستند.
معادن فراوان انسانی در کردستان و در این سرزمین وجود دارد «کمعادن الذهب و الفضه» که باید کشف کنیم؛ جوانان با استعداد، اندیشمندان والا، فرهیختگان بزرگ، و در عین حال معادن فیزیکی فراوانی هم در این استان وجود دارد.
یکی از اقدامات خوبی که بخش معدن ما در این سه سال در دولت یازدهم انجام داد کشف معادن جدید در سراسر ایران بود و اکتشاف این معادن در کل ایران در این سه سال نسبت به کل سال های قبل بیش از دو برابر شده است. و در کردستان همان طور که استاندار محترم گفتند 5 درصد بوده که به 3/29 درصد افزایش یافته است. آثار این اکتشاف به زودی نمایان میشود و هنوز مشغول تجزیه و تحلیل آثار معادنی هستند که توسط پروازهای مختلف کشف شده است. معادن بسیار بزرگ آهن، مس، طلا در این سرزمین کشف شده است؛ معادنی غنی و ارزشمند و کردستان یکی از سرزمینهایی است که دارای معادن بسیار غنی است که باید کشف و استخراج کنیم.
من در جلسه صبح اشاره کردم که راه آهن یکی از نیازهای استان کردستان است. ما در یک سال گذشته تلاش زیادی کردیم که بتوانیم تا پایان سال پنج استان کشور را به راه آهن سراسری متصل کنیم. و
ان شاء الله در سال 96 همه این پنج استان به راه آهن سراسری متصل خواهند شد و یکی از خطوط راه آهنی که بعد از همدان باید بلافاصله اجرایی بشود – چون را آهن همدان یکی از استانهایی است که در سال 96 افتتاح میشود – اتصال راه آهن همدان به سنندج است.
دولت در این زمینه هم برنامهریزی و طراحی کرده و هم بخشی از آن را اجرایی و عملیاتی کرده است و آن را به سرعت ادامه میدهد و من معتقدم که این راه آهن باید به مرزهای غربی ما برسد. این راه آهن باید از کردستان عراق و سوریه به مدیترانه برسد و این کار شدنی است. یعنی همان مقدار مسافتی که از تهران تا بندر عباس است مثلاً 1500 کیلومتر کمتر یا بیشتر، اگر مقداری بیشتر از این یعنی 1600 یا 1700 کیلومتر برویم، از تهران به مدیترانه میرسیم. باید مسیر درست را انتخاب و طراحی کنیم و یک فعالیت بسیار ارزشمند در حمل و نقل به وجود بیاوریم و کردستان میتواند حلقه وصل راه آهن ایران به سمت مدیترانه باشد و این کار بسیار ارزشمند است.
کردستان یک استان مرزی است و این یک امتیاز بزرگ است که نباید دست کم بگیریم.
اولاً من به همه دوستان عزیز و مسئولین امنیتی در سراسر کشور عرض میکنم، اقوام مختلف در ایران از کرد و بلوچ و ترکمن و عرب و آذری و لر و بقیه اقوام، نقاط امنیتی ایران نیستند، این اشتباه است؛ اینها نقاط تفوق و عظمت ایران اسلامی ما هستند.
ما یک زبان سراسری داریم و در برخی از استانها زبان محلی هم داریم. این دوبله بودن امکانات نقطه ضعف ماست یا نقطه قوت ماست؟ ما یک فرهنگ بزرگ ایرانی در سراسر کشور داریم، یک فرهنگ محلی مثل کردی هم داریم، که این نقطه قوت ماست، نه نقطه ضعف ما.
در واقع بر سرمایههای ما اضافه شده است. من این حرف را با همه وجود و همه اعتقادم میگویم، خطای بزرگی است اگر کسی بین کردستان، سیستان و بلوچستان، خوزستان، آذربایجان از یک طرف و استانهایی مثل کرمان و اصفهان و تهران فاصلهای را ببینید؛ این بی-انصافی است.
همه ما ایرانی هستیم و به ایرانی بودن افتخار میکنیم. اگر میخواهید راستی و صحت کلام من را باور کنید به نوروز دوشنبهای که گذشت بنگرید. روز دوشنبه موقع تحویل سال از خراسان تا آذربایجان غربی تا کردستان و خوزستان و سیستان و بلوچستان و تا قلب ایران همه ایران یکسان نبود؟ آیا در همه جا نشاط نبود؟ همه جا سرور نبود، تبریک نبود.
پس ما یک ملت هستیم. اذان صبح ماه رمضان و هنگام سحر که در سراسر این سرزمین ندای الله اکبر را میشنویم همه ما لب از طعام و شراب بر نمیبندیم؟ همه مثل هم فکر نمیکنیم؟ همه به قرآن احترام نمیگذاریم؟ همه به تاریخ و تمدن بلند اسلام و ایران افتخار نمیکنیم؟
من بر اجرای حقوق شهروندی اصرار دارم. یکی از وعدههای من در سال 92 تدوین و انتشار حقوق شهروندی بود که به حول و قوه الهی بعد از اینکه بارها و بارها آن را در معرض افکار عمومی ملت و حقوقدانان قرار دادم، در نهایت 29 آذرماه سال گذشته از این منشور رونمایی شد.
همان طوری که در وعده نوروزی اعلام کردم امسال سال اجرای مفاد منشور حقوق شهروندی است؛ ماده به ماده آن. حقوق شهروندی به تمام دستگاههای اجرایی و وزارتخانهها ابلاغ شده است و باید اجرایی و عملیاتی شود. در حقوق شهروندی همه در کنار هم هستیم؛ هر کسی در این سرزمین است، هر کسی که ایرانی است. در حقوق شهروندی تفاوتی بین زن و مرد، مذاهب و ادیان مختلف و اقوام مختلف وجود ندارد. حقوق شهروندی همه ایرانیان که بر آن پای خواهیم فشرد وعدهای بود که بر مبنای آن در سال 92 شما پای صندوق آراء آمدید. من به شما مردم کردستان وعده دادم و گفتم از همه توانم استفاده میکنم تا افراد شایسته این سرزمین را از هر قوم و دیاری که هستند بر کرسی مدیریت بنشانم و بنشینند.
از اینکه امروز به من میگویند در کردستان 87 مدیر بومی است و 40 مدیر غیر بومی است این به معنای آن است که در مسیر درست داریم حرکت میکنیم و این مسیر را ما باید ادامه دهیم. من بارها در جمع وزرا درباره جوانها، خانمها و قومیتهای مختلف در این سرزمین سفارش کردهام و تأکید کردهام که افراد شایسته را بیابید و کشف کنید؛ «الناس کمعادن» انسانها معدنهای ارزشمند هستند و باید کشفشان کنیم. معدن طلا هستند، معدن الماساند و ما باید از [ظرفیتهای] آنها استفاده و بهره برداری کنیم.
ما به همه ادیبانمان، شعرایمان و هنرمندانمان [احترام میگذاریم]. اگر کسی فوتبال خوب بازی کرد، میگوییم اول باید ببینیم مذهبش چیست، مال کجا و کدام قسمت ایران است تا بعد طرفدارش شویم؟ فوتبال خوب بازی میکند ما هم طرفدارش هستیم، اینکه بحث ندارد.
وقتی شعر زیبا و صدای زیبای یک هنرمند را میشنویم اول به
گوشهایمان میگوییم که نگو این صدا خوب یا بد است، بگذار بپرسم که مال کدام قومیت است و دارای چه مذهبی است؟ هنر، هنر است. هنر که مرز نمیشناسد. ورزش ورزش است، دارای مرز نیست. علم دارای مرز نیست. مگر پیغمبر به ما نفرمود بروید در دور دست حتی چین و علم بیاموزید، مگر آنها مسلمان بودند و آنجا اذان میگفتند؟ مگر اشهد ان لا اله الا الله میگفتند؟ فرمود «اطلبوا العلم» هر کجا علم است «ولو بالصین».
بسیاری از مرزهای غلط را باید برچینیم، باید در کنار هم قرار بگیریم و منصفانه قضاوت کنیم. من در یادداشتهای محرمانه نوشتهام، یکی از عزیزان که حالا دلسوز هم هست زمانی که از فرانسه برگشته بودم آمد پیش من گفت چرا گذاشتی قرارداد ایرباس در حضور شما امضا شود؟ شما در آنجا که امضا میکردند نبودی؟ گفتم چرا. گفت یعنی تو فکرمیکنی روزی هواپیمای ایرباس به ایران میرسد؟ این ساده لوحی است. گفتم چرا، چه اشکالی دارد؟ گفت بابا چهل سال از انقلاب گذشته و نشده، مگر چنین چیزی میشود؟ مگر میشود آنها هواپیما بدهند و استدلال هم میکرد؛ استدلالهای عجیب و غریب. این هواپیما دارای چه تکنولوژی است و به ما نمیدهند. گفتم برادر عزیز من، کمی صبر لازم است. چند ماهی صبر لازم است. اگر نرسید همان طور که شما میگویید ما اشتباه کردیم که رفتیم آنجا ایستادیم و مسئولین امضا کردند، اگر رسید پس این شک [بی جاست].
من نمیدانم بعضی ها سلولهای مغزشان از شک و توهم آفریده شده است. همهاش بدبینی و بدبینی و بدبینی. بله، نباید به همه خوش بین باشیم، نباید به همه اعتماد کنیم و این حرف درست است، اما در عین حال حد میانه [را باید رعایت کنیم]، گفت «خیرالامور اوسطها» حد میانه و وسط، نه آن قدر بدبین و نه آن قدر خوش بین.
حالا هواپیمای اول رسید، من به آن آقا چیزی نگفتم او خودش زنگ زد و به من گفت متأسفانه اولی رسید، امیدوارم دیگر نرسد. حالا دومی هم رسید و سومی هم در راه است و چند ساعت دیگر میرسد.
ما باید تلاش و کوشش کنیم، بدبینیها را کنار بگذاریم و برای آینده کشورمان تلاش کنیم. وقتی آقای زنگنه داشت به اوپک میرفت خیلیها میگفتند مگر میشود در اوپک ما سهم و حقمان را بگیریم؟ نمیشود. اسم بعضی کشورها را میبردند و راست هم میگفتند. آن کشورها در سالهای گذشته ما را خیلی اذیت کردند و درست هم میگفتند، میگفتند برای چه برویم و چه بگوییم؟ سهم ما را نمیدهند و نمی گذارند ما تولید کنیم. رفتیم سهممان را گرفتیم، تولید هم کردیم و الحمدلله امروز تولید نفت خام و میعانات ما نسبت به قبل از اجرای برجام حداقل به دو برابر رسیده و این به آن معناست که ما مسیر را درست انتخاب کردهایم.
همیشه در مدرسه، دبیرستان و دانشگاه تلاش ما برای نمره 20 بود. ولی گاهی 19 و گاهی هم 17 و 14 میشد. آن زمان که ما دانشجو بودیم در دانشگاه نمره الف، ب و ج مرسوم بود. حالا الف نشد ب، ب نشد ج. ما باید تلاش کنیم نمره قبولی بیاوریم. اگر نمره قبولی آوردیم شاکر باشیم، ولی نباید به نمره قبولی قانع باشیم. باید تلاش کنیم بالاترین نمره را کسب کنیم. این ملت شایسته بالاترین امتیاز و نمره است و اگر ما تلاش کنیم، متحد شویم، دست به دست هم دهیم در این سالی که سال رونق، تولید و اشتغال است، میتوانیم به تولید اشتغال زا دست یابیم و آن را محقق کنیم. بقیه شعارها را رها کنیم و شعار اصلی ما همین باشد.
اشکال ما این است که در اول سال آقا یک شعار سال را بیان میفرمایند ما هم همه حمایت میکنیم، ولی بعد از یک هفته یادمان می-رود و دوباره میرویم سر دعوای اول.
بنا شد امسال همه تلاش و کوشش ما در پی این باشد که تولید ملی را بالا ببریم و اشتغال را افزایش دهیم. ما نیازمند هستیم به این که جوان-های ما سر کار بروند.
وقتی امروز در کارخانه لاستیک بارز دیدیم 960 نفر اشتغال مستقیم هست، و حدود هزار نفر مشغول به کار شدهاند، خوشحالی دارد. وقتی امروز میبینیم بیش از 2 هزار و 700 میلیارد تومان طرح در استان کردستان افتتاح شده، این جای خوشحالی دارد. وقتی میبینیم 21 طرح به افتتاح رسیده ما باید شادمان باشیم و در عین حال سرعت حرکتمان را هم بیشتر کنیم.
همه چیز ما به امید بستگی دارد و جز این یک کلمه چیزی نمیخواهیم. اگر امیدوار باشیم، اگر به آینده و پیشرفت کشور امیدوار باشیم، اگر به حل مشکلاتمان امیدوار باشیم، اگر به باز کردن گرههای اجتماعی امیدوار باشیم.
عدهای هستند که میخواهند امید مردم را از بین ببرند. بدترین آدمها اینها هستند؛ «لعن الله الامرین بالمعروف التارکین له و الناهین عن المنکر و العاملین به». لعنت خدا به آنهایی که گاهی حرف قشنگ میزنند اما در مقام عمل میبینیم جور دیگری عمل میکنند. چرا امید مردم را از بین میبریم؟ چرا مردم را مأیوس میکنیم؟ چرا نمیگذاریم مردم به آیندة درخشانشان امیدوار باشند؟ چرا تردید در دل مردم میکاریم؟ چرا بذر نفاق و دشمنی را میافشانیم؟ چرا منسجم نباشیم؟ چرا متحد نباشیم؟
بگذاریم همه امیدوار باشند. افضل اعمال امت انتظار فرج است. انتظار گشایش، امید به گشایش، امید به باز شدن گرهها. چرا ما نتوانیم؟ مگر کمتر از دیگرانیم؟ چطور اروپاییها پیشرفت کردند؟ چطور در علم و صنعت پیشرفت کردند؟ چطور چین توانست رشد اقتصادی پیدا کند؟ در سایه جهاد، مجاهده، کوشش و فداکاری. چطور شما کردستان را امن کردید؟ مگر کردستان همیشه امن بود؟ روزی بود که کردستان ناامن بود. روزی بود در سال 58 میخواستم با هواپیما در همین سنندج بنشینیم، خلبان با تردید روی این آسمان آمد و با تردید مینشست، امروز چرا همه احساس امنیت میکنیم؟
شما هر ساعتی از شب به سنندج بروید امن و امان است. این امنیت نعمت خداست. باید شکر گذاری کنیم. همه شما دست به دست هم دادید همه شما شهید دادید. فداکاری کردید. ایثار کردید. شما امنیت را در این استان مستقر کردید. چرا نتوانید رشد و توسعه را مستقر کنید؟ چرا نتوانیم در این استان سربلندی بالاتر را شاهد باشیم و ببینیم.
هر کاری از دست ما بربیاید هیچ منتی سر شما نداریم، وظیفه ماست، وظیفه انسانی ماست، وظیفه ملی ماست، وظیفه اسلامی ماست. اگر امروز ادبیات کردی در دانشگاه کردستان تدریس میشود، ما در راستای اجرای قانون اساسی ایران حرکت کردهایم. اگر فردای نزدیک ادبیات کردی در مدارس کردستان تدریس شود باز هم در مسیر قانون حرکت کردهایم. اگر امروز سفیر ما در یکی از کشورهای آسیایی از فرهیختگان کرد است ما به قانون عمل کردهایم. اگر فردا دو سفیر، سه سفیر هم از مردمان کرد بود به وظیفه عمل کردهایم. اگر امروز دو مشاور وزیر ما از کرد است، ده مشاور وزیر ما هم از کرد باشد ادای وظیفه کردهایم.
ما نمیخواهیم سر هم کلاه بگذاریم. ما نمیخواهیم دروغ بگوییم. این دولت از آغاز تا امروز به هیچ کس به هیچ استان به هیچ قومی در این سرزمین دروغ نگفته و نخواهد گفت. مسیر ما مسیر وحدت است، مسیر ما مسیر همدلی است، مسیر ما ایجاد اشتغال است و این کار را ان شاء الله خواهیم کرد.
راجع به سمنها لایحه [حمایت از سمنها] آماده است و ان شاء الله این لایحه را به زودی به مجلس شورای اسلامی خواهیم داد. لایحه مربوط به بانه و مریوان را دو بار به مجلس شورای اسلامی دادیم که هم در بانه هم در مریوان منطقه آزاد باشد و ما میدانیم اگر دو منطقه آزاد فعال درست کنیم دیگر بعداً کلمه کوله وری به تاریخ گذشته ما خواهد رفت.
بسیار خوشحالم که امروز میهمان شما بودم. بسیار خوشحالم که راه و مسیر واحدی را انتخاب کردهایم و طی خواهیم کرد. بژی کوردستان! بژی ایران!
و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته