تشکر و تقدیر از مهمان نوازی و استقبال مردم کرمان /استعدادها و ضرفیت استان کرمان/ آب/تصویب 40 طرح و پروژه 968 میلیارد تومن اعتبار برای کرمان/جاذبه ها و استعدادهای گردشگری کرمان/تعادل بین جنوب و شمال استان/ارائه امکانات و امتیازات خاص به چند استان به عنوان پایلوت برای اقتصاد مقاومتی/وجود امید بیشتر به حرکت های اقتصادی در مقایسه با سال های قبل/ توقیف 2 میلیارد دلار از اموال ایران توسط آمریکا/ اهمال دولت ایران در برداشت داراییهای خود از دسترس آمریکا/برداشت اموال ایران توسط آمریکا، نا مشروع و غیر قانونی/اقدامات دولت در خصوص اموال توقیف شده بانک مرکزی/صادرات زغال سنگ کرمان/ریزگردهای برخواسته از تالاب جازموریان/ منشا ریزگردها/اقدامات دولت در خصوص ریزگردها/ خانم مینو خالقی/ فرمانداران نا همسو با دولت/وضعیت معیشتی و حقوقی معلمان/
بسم الله الرحمن الرحیم
خدمت مردم استان کرمان و ملت بزرگ ایران میلاد باسعادت قمر
بنیهاشم حضرت اباالفضل العباس پرچمدار بزرگ حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) و علمدار کربلا و کسی که به همه ما درس ایثار و وفاداری را در تاریخ آموخت تبریک عرض میکنم. امیدوارم همه ما بتوانیم از این روزهای مبارک و از این اعیاد شعبانیه پر برکت بهره و استفاده معنوی را برده باشیم و ببریم.
لازم میدانم از مهمان نوازی مردم شریف، بزرگوار و دلیر استان کرمان تشکر کنم. دیروز هم در خیابانهای کرمان و هم در مصلی شاهد جمعیت و حضور مهربانانه مردم بودیم که تشکر و سپاسگزاری میکنم. همچنین از همه شهرستانها عذرخواهی کنم که خودم نتوانستم به محضر آنها شرفیاب شوم اما از اعضای دولت یازدهم خدمت مردم رفتند و امروز صبح خواست و نظرات مردم را که در گزارشی منعکس شده بود دیدم و انشاءالله آنها را دنبال خواهیم.
همه عزیزانی که به شهرستانها رفته بودند، از صمیمت و استقبال مردم تشکر میکردند و از همه مردم عزیز استان کرمان و همچنین از امام جمعه محترم، استاندار، مسئولین، نیروهای امنیتی، نیروهای مسلح به ویژه سپاه پاسداران تشکر و سپاسگزاری میکنم؛ به ویژه که این ایام، ایام آنها هم بود و دیروز روز پاسدار بود و امروز هم روز جانباز است که به همه خانوادههای ایثارگر که کار بزرگی را در تاریخ ایران انجام دادند و روز بزرگ مربوط به ایثارگران و جانبازان را تبریک و تهنیت عرض میکنم.
استان کرمان دارای استعدادها و ظرفیتهای بسیار زیادی است؛ از معادن، خاک آماده برای کشاورزی، نیروی انسانی فرهیخته تا پتانسیلی که برای صنعت در این استان وجود دارد.
پروژههایی که دیروز بعد از جلسه توسعه استان افتتاح و یا شروع به کار کرد معلوم شد که چه استعداد بزرگی در این استان وجود دارد. بیش از سه هزار میلیارد تومان طرح و پروژه دیروز افتتاح شد و بیش از یازده هزار میلیارد تومان توافقاتی که انجام شد، قراردادهایی که امضا شد و پروژههایی که شروع به کار شد و کلنگزنی شد، مجموعاً بیش از چهارده هزار میلیارد تومان است که این رقم در این حد را در سفرهای استانی شاهد آن بودیم.
البته برای اینکه بتوانیم از همه استعدادهای این استان استفاده کنیم اولین مسئله، مسئله آب است که بحمدالله در این سفر تصمیمات بسیار خوبی هم برای برنامههای کوتاه مدت و هم برای برنامههای بلندمدت گرفته شد، و هم کمکی که بانکها باید در این پروژهها انجام دهند و کمکهایی که صندوق باید در این زمینه انجام دهد، و نیز بخش خصوصیای که باید فعال شود و مسئولیتهایی که بر عهده دولت است، به اعتقاد من در مجموع تصمیمات بسیار مهمی اتخاذ شد و امروز در شورای اداری هم به آنها تصریح شد.
امیدوارم آنچه در سفر استانی تصویب شد که مجموعاً حدود 40 طرح و پروژه بود، که البته یکی دو پروژه دیگر هم به آن اضافه شد، و با رقم 968 میلیارد تومان - که البته بر این رقم هم مقداری اضافه میشود - بتوانیم در سالهای 1395-1396 همه این طرحها و پروژههایی را که به عنوان سفر استانی قول دادیم، اجرایی و عملیاتی کنیم و شاهد تحولی بسیار مثبت در استان کرمان باشیم با همه استعدادهایی که در اینجا وجود دارد.
البته استان از لحاظ گردشگری هم استعداد بسیار خوبی دارد؛ از جمله تنوع آب و هوا در استان و آثار تاریخی و باستانیای که وجود دارد. من خوشحالم که استان در حال مرمت بسیاری از این آثار تاریخی است و دولت از این کار حمایت میکند. این پروژهها هم به مردم نشاط میدهد و هم نشان میدهد که دویست سال پیش مردم این استان کجا بودهاند و به ما نیرو و انرژی میدهد که باید چگونه طرحهای مختلف را پیش ببریم. مقداری هم ما را متواضع میکند. فکر نکنیم که امروز در سایه دانشگاهها و تلاشها به علم و دانش رسیدهایم. وقتی نگاه میکنیم میبینیم گذشتگان، پدران، اجداد و نیاکان ما هم در زمینههای مختلف فعال بودهاند.
شما میبینید در زمینه معماری مردم ایران چه کار عظیمی در تمدن این کشور در دورههای مختلف از 2500 سال پیش تا امروز انجام دادهاند و این آثار باستانی میتواند ما را با علم، دانش و فرهیختگی مردم ایران در گذشته آشنا کند؛ ضمن اینکه جاذبه تاریخی برای گردشگر خارجی و داخلی به وجود میآورد و موجب اشتغال فراوان در داخل استان خواهد شد و این هم موضوع مهمی است که باید دنبال شود.
یکی از مسائلی که در این سفر بر آن تأکید شد تعادل بین جنوب و شمال استان است. به هر حال باید در منطقه جنوب محرومیتزدایی انجام بگیرد و وظیفه استان، دولت و همه ماست که الحمدلله کارهایی شروع شده، امروز هم گزارشی در شورای اداری درباره اقداماتی که در منطقه قلعه گنج انجام گرفته ارائه شد. همه بخشهای عمومی دولتی، دولت، بخش خصوصی و مردم باید دست به دست هم بدهیم و در هر منطقهای از استعدادهای آن استان استفاده کنیم، محرومیتزدایی کنیم و تعادلی را انشاءالله در استان به وجود بیاوریم.
من این را دیشب به آقای استاندار سفارش و امروز هم در شورای اداری بر آن تأکید کردم، انشاءالله این هم به عنوان نقطهای که در این سفر باید بیشتر مورد توجه ما قرار بگیرد، مد نظر قرار بگیرد.
مسئله بعدی اینکه دولت تصمیم گرفته امکانات و اختیارات خاصی به چند استان به عنوان پایلوت برای اقتصاد مقاومتی بدهد، برای اینکه حرکت جدیدی در استانها شروع شود و هر نمونه کاری که در این استانها انجام میگیرد الگویی برای بقیه استانها شود و در بقیه استانها هم به سرعت اجرا شود.
البته امسال سال اقدام و عمل در اقتصاد مقاومتی است. همان طور که رهبر فرهیخته انقلاب اعلام نمودند و همه ما باید آن را دنبال کنیم، دلمان میخواهد انشاءالله و به یاری خداوند تا پایان اسفند بتوانیم آمار خوبی را در اقتصاد مقاومتی ارائه کنیم که چه کاری بحمدالله انجام گرفته است .
اصولاً امسال در مقایسه با سالهای قبل امید بیشتری نسبت به حرکتهای اقتصادی است. البته ما در سال 1393 حرکت خوبی در بخش اقتصادی ایجاد کردیم. سال 1394 سرعت ما به دلیل مشکلات فراوان اقتصادی که وجود داشت کند شد که انشاءالله امسال نسبت به سال گذشته وضع بهتری خواهیم داشت. همان طور که از اول سال اعلام کردیم امسال دنبال رشد پنج درصدی هستیم و همه ما باید بر همین مبنا حرکت کنیم و این موضوع هم برای استان کرمان مهم است، به خاطر اینکه جهش خوبی در این استان به وجود بیاید و ما شاهد رونق در این استان و سراسر کشور باشیم به برکت این ایام مبارک و اعیاد شعبانیه، انشاءالله.
احسان جمالی زاده به نمایندگی از نشریات محلی کرمان:
به نام خدا. با سلام و خیر مقدم خدمت حضرت عالی و هیئت همراه. جناب آقای رئیسجمهور شما دیروز در سخنانتان در جمع مردم استان کرمان به مسئله توقیف دو میلیارد دلار از اموال ملت ایران توسط دولت امریکا اشاره کردید. آیا امکان دارد در این مورد توضیحاتی بفرمایید؟
رئیس جمهور:
همان طور که میدانید ذخایر ارزی کشور در اختیار بانک مرکزی است و این بانک برای اینکه بتواند به بهترین وجه از این ذخایر استفاده کند اینها را در بانکهای مختلف نگهداری میکند و گاهی به خرید اوراق بهادار میپردازد. بر مبنای هر کدام که درآمد و سود بیشتری خواهد داشت. این کار معمول بانک مرکزی است، البته بانک مرکزی در ایران نسبت به دولت یک نوع استقلالی دارد و مؤسسه مستقلی است و به خاطر همین هم دولت نمیتواند به ذخایر بانک مرکزی دست بزند. ما در شرایطی که ممکن است از لحاظ مالی شرایط خوبی نداشته باشیم اما ذخایر بانک مرکزی در خارج خیلی خوب باشد، نمیتوانیم به ذخایر بانک مرکزی دست بزنیم چون ذخایر مربوط به ملت ایران است و بانک مرکزی دارای استقلال خاص خودش است.
دولتها و علاوه بر دولتها بانکهای مرکزی دارای مصونیت هستند. به این معنا که راجع به دولت دادگاه کشوری نمیتواند دولت کشور دیگری را مورد محاکمه قرار دهد یا محکوم کند یا بانک مرکزی کشور دیگری را محاکمه کند و راجع به اموال بانک مرکزی یا اموال دولت تصمیماتی را اتخاذ کند.
امریکاییها در سال 1375تصمیماتی را نسبت به مصونیت دولتها اتخاذ کردند و بر مبنای ادعای آنها و مسئله تروریسم، برخی از دولتها از جمله ایران را مستثنی کردند، به این معنا که میتوانند در دادگاههای امریکا راجع به ایران و اعمال دولت ایران مواردی را که مورد نظر آنهاست مورد محاکمه قرار دهند.
از همان زمان به بانک مرکزی هشدارهایی داده شده بری اینکه اموال ما در بانکهای امریکا قرار نگیرد یا اوراقی را که خریداری میکنیم اوراق دلاری نباشد که در بانکهای امریکا نگهداری میشود. این کار مخصوصاً از زمانی بیشتر در معرض خطر قرار گرفت که اولین دادگاههای امریکا نسبت به برخی از مواردی که در خارج از امریکا انجام شده بود (از جمله در لبنان) ایران را متهم میکردند که در آن قضایا حمایت یا دخالت داشته و این خطر بیشتر میشد و باید پولها و اوراق بهادار در بانکهای امریکا نمیبود و از دسترس آنها دور یا خارج میشد. متأسفانه در فرصتی که بانک مرکزی ما و دولت ایران در سالهای 1386 تا 1387 داشته، که پول را خارج کند یعنی فرصت ده ماههای داشته و دیگر روشن بوده که امریکا در دادگاهها موارد مختلف را در بحث ایران مورد محکومیت قرار میدهد و این محکومیت ها آغاز شده بود و میتوانست به این پول دست اندازی شود. البته ما کل کارها را در این زمینه نامشروع و غیرقانونی میدانیم، اما در عین حال احتیاط برای بانک مرکزی ما لازم بود که در آن مقطع این پولها را خارج کند و خارج شدن این پول از امریکا امکانپذیر بوده و ما این اوراق را میتوانستیم بفروشیم، کما اینکه بخشی از این اوراق همان زمانها فروخته شده، اما بخش بزرگی از این اوراق باقی مانده تا زمانی که در 1387 که دادگاه استیناف نسبت به این پول رأی میدهد و این پول مسدود میشود؛ البته مراحل دیوان هم بوده که بانک مرکزی دنبال میکرده، وکلایی داشته که متأسفانه کنگره امریکا هم در این مسئله دخالت میکند که این برخلاف قانون اساسی امریکا هم هست؛ یعنی دخالت قوه مقننه در امر قوه قضاییه و این پول توسط امریکاییها با حکمی که دیوان میدهد مصادره میشود البته مخالفینی هم در دیوان بودهاند و رئیس دیوان هم با این حکم مخالف بوده است.
ما باید دو کار انجام دهیم؛ اولاً هیئتی را مأمور کردهایم که در این زمینه بررسی کند و گزارشی را تهیه کند که این گزارش آماده شده و برای رئیسجمهور ارسال شده که میگویم این گزارش را در اختیار مردم قرار داده شود تا مردم بدانند سیر کار چه بوده و این پول در چه مراحلی قرار گرفته و چه اقداماتی شده و چه اقداماتی باید انجام میگرفت و در نهایت گزارش نهایی را برای قوه قضاییه میفرستیم که قوه قضاییه به آن رسیدگی کند. در عین حال در برابر کار غلط و خلاف مقررات بینالمللی که دادگاههای امریکا انجام دادهاند، به محاکم بینالمللی مراجعه خواهیم کرد و در آینده نزدیک لوایح لازم را برای طرح موضوع در دادگاه بینالمللی لاهه آماده خواهیم کرد. به اعتقاد ما کار امریکا برخلاف مقررات بینالمللی و کار نادرستی ست؛ به اضافه اینکه عهدنامهای هم بین ما و امریکا از سال 1334 به بعد وجود دارد که آن عهدنامه میتواند مبنای ما در دادگاه بینالمللی باشد. انشاءالله هر دو مورد هم بحث داخلی آن را از طریق ارجاع به قوه قضاییه و هم بحث بینالمللی آن را از طریق دادگاههای بینالمللی دنبال خواهیم کرد.
محمدرضا محمد حسنی:
بسم الله الرحمن الرحیم. با عرض سلام و خیر مقدم خدمت حضرتعالی. تقاضا میکنم بفرمایید برای اینکه محصول زغال سنگ معادن استان کرمان در بازارهای داخلی و خارجی به فروش برسد دولت چه اقدامیخواهد کرد؟
رئیس جمهور:
معادن کشور از جمله معادنی که در این استان وجود دارد از جمله معادن زغال سنگ، سنگ آهن و دولت زمینه را برای اینکه بتوانیم محصولات آنها را به خارج صادر کنیم آماده کرده است.
امروز شرایط ما برای تعامل با دنیا نسبت به گذشته، همچنین نسبت به سرمایهگذاری مشترک و نسبت به بحث حمل و نقل سهلتر شده است.
در بحث حمل و نقل که برای معادن ما بسیار مهم است، عمدتاً باید به ریل متکی باشیم که اتفاقاً دیروز یکی از پروژههایی که از طریق بخش دولتی و غیردولتی مورد امضا قرار گرفت، یعنی یکی از معادن با راه آهن، بحث راه آهن بود که پروژه بزرگی است که انشاءالله امیدواریم با تسهیل حمل و نقل و روابط با دنیا در این زمینه شرایط مناسب تری برای استخراج بهتر محصولات و نیز فروش آنها در بازار خارجی و داخلی برای همه معادن کشور به وجود بیاوریم.
محمدرضا نژاد حیدری به نمایندگی از پایگاههای اطلاع رسانی استان کرمان:
سلام و عرض ادب خدمت دکتر روحانی ریاست محترم جمهوری.
براساس آمار رسمی حدود بیست و پنج درصد از ریزگردهای کشور توسط تالاب جازموریان ایجاد میشود. با توجه به اینکه این احتمال وجود دارد که در آینده برخی از استانها و کشورهای همسایه نیز تحت تأثیر این ریزگردها قرار بگیرد آیا دولت تصمیمی دارد که کمیتهای ملی در این خصوص تشکیل داده و این مسئله را تا حصول نتیجه نهایی دنبال کند یا خیر؟
رئیس جمهور:
متشکرم. یکی از مشکلات زیست محیطی ما مسئله ریزگردهاست. البته وقتی این ریزگردها به جایی مربوط میشود که قبلاً تالاب بوده یا آب داشته، وقتی خشک میشود شرایط ریزگردهایی که از آن منطقه بلند میشود با ریزگردهای دیگر مقداری متفاوت است و بیشتر در هوا معلق میماند و اثرات آن برای سلامت میتواند مضرتر باشد. در کل ما برای ریزگردها هم با کشورهای همسایه کار بینالمللی انجام میدهیم، چون میدانید بخش بزرگی از ریزگردها که به کشور ما میآید از کشورهای همسایه به ویژه کشورهای غربی وارد کشور میشود.
برخی از ریزگردها نیز منشأ داخلی دارد. برای ریزگردهای داخلی دولت هر ساله بودجهای فراهم میکند و امسال هم بودجهای فراهم کرده و اتفاقاً در جلسه وزرا با آقای استاندار محترم در تهران یکی از مباحث هم همین بود که برای به این منطقه چه اقداماتی باید انجام دهیم.
اعتباراتی برای سالهای 1395- 1396برای این کار اختصاص داده ایم. منتها این اعتبارات با حجم وسیع مشکل خیلی همخوانی ندارد و ما باید با ابزارهای مختلفی که داریم ریزگردها را مهار کینم، مثل کاشت بوتههای مختلف، بذر پاشی و مالچ باشی که دولت هم امسال و هم سال دیگر در حد امکانات بودجهای که دارد اقداماتی انجام خواهد داد. البته احیای تالابها مقوله دیگری است که هم به شرایط اقلیمی و هم امکانات کشور وابسته است.
رضا عبادیزاده از روزنامههای محلی:
درود به آقای رئیسجمهور. اول به خاطر موفقیتهایی که در سیاست خارجی داشتهاید تبریک بگویم که مردم ایران را شاد کردید. اما شما در عرصة سیاست داخلی در انتخابات 1392 وعدههایی را دادید و سالهای بعد هم آنها را تکرار کردید که بهتر از من میدانید. الان در آستانه ورود به سال چهارم دولت تدبیر و امید هستیم و متأسفانه برخی از این وعدهها عملی نشدهاند. خانم مینو خالقی به عنوان نماینده مجلس در اصفهان رأی میآورند، اما رأی ایشان را محترم نمیشمارند و دولت هم نمیتواند حمایت درستی داشته باشد و برخی فرماندارها هم در برخی استانها از جمله کرمان با سیاستهای داخلی دولت تدبیر و امید همسو نیستند آیا در این یک سال قرار است تغییری ایجاد شود یا اصلاً تغییری اتفاق میافتد و آیا سال بعد هم با همین شعارها میخواهید در عرصه سیاست داخلی بیایید؟
رئیسجمهور:
خیلی متشکر. به هر حال دولت هرچه به مردم وعده داده همه توان و تلاشش بر این بوده که آنها را اجرایی و عملیاتی کند. من هیچ جا نه از شعارهایی که دادم و نه از برنامه و اقداماتی که در اختیار من بوده عقب نشینی نکردهام. البته برخی از امور هست که در اختیار دستگاه اجرایی نیست. درباره مثالی که شما زدید دولت نظر خودش را اعلام کرده و من در نامههای مکتوب به وزارت کشور هم نظر دولت و نظر خودم را اعلام کردم و در سخنرانی عمومی هم نظر خودم را اعلام کردم که روند قانونی باید مورد مراعات قرار بگیرد و هنوز هم نا امید نیستیم و وزارت کشور اقدامات خودش را در این زمینه انجام میدهد. نباید بگذاریم بدعتی در کشور به وجود بیاید. مردم ما همه در چارچوب قانون امید به آینده دارند. اگر خدای ناکرده قرار باشد قانون نقض شود امید به آینده هم تضعیف میشود.
اما در مورد فرماندارها، البته برنامه ما از ابتدای دولت این نبود که هرکس در دولت قبلی فعالیت میکرده در دولت بعدی تغییر بکند. آنچه برای ما مهم بود این بود که برنامه دولت را به عنوان برنامه استان و شهرستان خودش بداند؛ چون اگر کسی بخواهد به برنامه دولت عمل نکند، تخلف از رأی مردم است؛ چرا که مردم در آرای خودشان رئیسجمهوری را انتخاب کردهاند و شعاری را برگزیدهاند و دولتی را انتخاب کردهاند و همه باید با آرای مردم هماهنگ باشیم. اینجا بحث مخالفت با دولت وجود ندارد، بلکه بحث هماهنگی با نظر و آرای مردم مهم است و این چیزی است که مورد تأکید ماست و در استان هم آقای استاندار و وزارت کشور در این زمینه باید دقت لازم را داشته باشند.
خبرگزاری دانش آموزان، خانم مه لقا کرمانی:
سلام . وقت به خیر، من به نمایندگی از تمام دانش آموزان استان کرمان به شما خوشامد میگویم.
سوال من درباره معلمان است. آیا شما برای بهبود وضعیت حقوق و مزایا و معیشت آنها تصمیمی دارید؟
رئیسجمهور:
خیلی متشکر. من چند روز پیش به مناسبت روز معلم برای مدیران آموزش و پرورش و مسئولین وزارتخانه سخنرانی داشتم و در آنجا هم برنامه دولت را نسبت به آموزش و پرورش و وضع معلمین اعلام کردم.
طبق گزارشی که سازمان مدیریت اعلام کرده بود که من همان را در آنجا قرائت کردم، وضع معلمین ما در پایان سال 1395 نسبت به آغاز دولت از لحاظ حقوق، مزایا و دریافتی آنها مجموعاً دو برابر میشود. بنابراین دولت کار بزرگی در طول این سه سال و نیم انجام داده است. پایان 1395 یعنی حدود سه سال و نیم از عمر دولت گذشته و در این مدت کار بسیار بزرگی انجام گرفته و ما هر سال رقم بودجهای بزرگی را برای آموزش و پرورش مد نظر قرار دادیم. حتی در سال جاری به دانشجویان اجازه دادیم که در دانشگاه فرهنگیان وارد شوند و اقداماتی نیز برای برخی استانهای محروم انجام میدهیم. در عین حال حقی که معلمین بر گردن ما دارند خیلی بالاتر از این حرفهاست. آنها آموزگار نسل و معلم جامعه ما و همه ما هستند.
دولت هر کاری بتواند علاوه بر اینها هم انجام دهد، دریغ نخواهد کرد، متشکرم.
گزارشگر:
متشکرم که وقت خودتان را در اختیار خبرنگاران قرار دادید.
چشم انتطار برکات ارزنده سفر جنابعالی به استان کرمان هستیم. از همه سروان معظم، همراهان گرامی، نماینده ولی فقیه در استان و استاندار گرامی، حاج آقای دعایی و همه بزرگواران تشکر میکنم.
رئیسجمهور:
خیلی ممنون و متشکرم.