تصمیمگیری برای صلح دشوارتر از تصمیمگیری برای جنگ/ صلح امام حسن(ع) نرمش قهرمانانه/ ماجرای گفتگوی حجر بن عدی با امام حسن درباره صلح/ لزوم لحاظ مصلحت جامعه / تعریف شجاعت/ یارانه نقدی/ مسکن مهر/ مذاکرات هستهای/ طرحهای نیمه تمام/ واگذاری طرحهای نیمه تمام عمرانی به مردم / بدهکاران بانکی/ کاهش درآمدهای دولت و ضرورت صرفهجویی و استفاده از بخش غیر دولتی / صادرات غیرنفتی / رابطه راهبردی اقتصادی، کشورهای جهان، یکی از بندهای اقتصاد مقاومتی/ کمک به بخش غیردولتی/ بحث یارانهها
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی سیدنا و نبینا محمد و آله الطاهرین و صحبه المنتجبین
الحسن و الحسین امامان قاما او قعدا
میلاد با سعادت سبط اکبر پیامبر، حضرت مجتبی (ع) را به همة شما تبریک عرض میکنم. زندگی همة ائمة هدی (ع) برای ما درس، راه و راهنمایی است و زندگی امام مجتبی (ع) به ما نشان میدهد که اگر مسئولی وظیفهای را احساس کرد حتی در شرایطی که اگر آن مسئولیت را انجام دهد با مشکلات و زخم زبان روبهرو میشود، در انجام وظیفه تردید نکند.
امام مجتبی (ع) در شرایط بسیار حساس تاریخی امامت مسلمین را برعهده گرفت که متأسفانه امت اسلامی دچار انشقاق و افتراق و فاصله بود و تصمیمگیری در این مقطع بسیار سخت و دشوار بود. برخی فکر میکنند تصمیمگیری برای شهادت سخت است، بله، کار آسانی نیست، اما تصمیمگیری برای صلح سختتر از تصمیمگیری برای جنگ است و آمادگی برای نثار آبرو مهمتر از نثار جان و خون در راه خداست.
امام مجتبی (ع) تصمیمی را گرفت که در یکی از تعبیرات مقام معظم رهبری در ترجمة کتاب «صلح الحسن» کار امام مجتبی (ع) نرمش قهرمانانه نام نهاده شد. در آن کتاب نیز از صلح امام حسن (ع) با عنوان نرمش قهرمانانه یاد شده است. شما در تاریخ میخوانید که وقتی امام حسن (ع) تصمیم به صلح میگیرد فردی مانند حجربن عَدی - نه مردم عادی و معمولی - که یکی از یاران نزدیک امیرالمؤمنین بود و در جایگاهی بود که آن اشعار معروف را در همان روز بیستم ماه رمضان در کنار بالین امیرالمؤمنین گفت و همان جا حضرت به حجر فرمود آن روزی که از تو بخواهند از من برائت بجویی چه میکنی - حالا آن داستان معروف و ماجرای شهادت حجر را امیرالمؤمنین برای خود حجر تعریف کرده بود - وقتی امام حسن (ع) صلح نامه را تأیید کرد، همین حجر آمد روبهروی امام حسن (ع) گفت: لوددت عنی مت قبل هذا، یعنی ای کاش مرده بودم و این منظره را نمیدیدم. حجر با آن عظمت در برابر کار امام حسن مجتبی (ع) که امام معصوم شیعیان است، چنین تعبیری را به کار میبرد. البته یاران صدیقتر و عمیقتر هم در کنار امام حسن مجتبی (ع) بودند که نه تنها چنین سخنی نگفتند، بلکه همواره تسلیم راه امامت بودند. اما پاسخ امام مهم است که فرمود: انی رأیت هوی عظم الناس فی الصلح؛ من دیدم اکثر مردم این را میخواهند و نخواستم چیزی را که مردم نمیخواهند بر آنها تحمیل کنم. عین این تعبیر را خود امیرالمؤمنین نیز در جنگ صفین گفته بود. وقتی به او گفتند چرا جنگ را ادامه ندادی فرمود من نخواستم چیزی را که مردم نمیخواهند بر آنها تحمیل کنم.
امام حسن (ع) چه چیزی میخواهد به ما یاد بدهد؟ اینکه در هر مقطعی ما صلاح جامعه و مصلحت امت، خواست مردم و جامعه را در نظر بگیریم و به نفع امت اسلام و جامعة اسلامی تصمیم بگیریم. امام حسن (ع) کار بسیار بزرگی انجام داد، آن هم در آن شرایطی که میتوانست کل دولت اسلامی و امت اسلامی مضمحل بشود و همه پیروان راستین اسلام را از بین ببرد و خونریزیها ادامه پیدا کند و خود امام مجتبی (ع) نیز فرمود من برای جان شیعیان این کار را کردم، علیرغم همة سختیهایی که این تصمیم برای امام داشت. شجاعت در اوضاع و شرایط مختلف تاریخی معنای خاص خودش را دارد و امام مجتبی (ع) بر مبنای مصلحت امت اسلامی آن تصمیم بسیار سخت و مهم را اتخاذ کرد و ما هم باید راه و مسیر امام مجتبی (ع) را انشاءالله دنبال بکنیم.
معضلات و مشکلات کشور هنگام آغاز به کار دولت
در شرایطی ما کار را آغاز کردیم که کشور با معضلات متعددی از جمله رکود، تورم، ناپایداری بازار و عدم آرامش در بازار روبهرو بود که حل و فصل آنها هم بسیار زمانبر است. مشکلاتی از جمله یارانه نقدی از دولت قبل برای ما باقی ماند که هر ماه باید پول کلانی را در شرایط سختی که امروز داریم پرداخت بشود. حالا جدا شدن از این مسیر هم کار آسان و سادهای نیست. معضل دیگر مسکن مهر است با آن شرایطی که شما در استانهای مختلف میبینید که بدون هیچگونه امکاناتی از نظر آب، برق، مدرسه و جاده هستند؛ ماندهایم پروژه را تکمیل بکنیم یا نکنیم؟ راهی وجود ندارد و این معضلات هم پیش پای ما بوده و هست.
امسال هم ما با شرایط خاصی مواجه هستیم که من میخواهم از همة وزرای محترم، معاونین، استانداران و همة آنهایی که در دولت این بار سنگین را بر دوش گرفتهاند، تشکر کنم. به هرحال هر کدام از ما که مسئولیتی را برعهده گرفتیم معنایش این است که وجداناً، شرعاً و قانوناً این بار را بر دوش گرفتهایم و کاری هم که تا امروز انجام گرفته با حمایت و کمک و پشتیبانی همه بوده تا به اینجا رسیدیم. بنابراین من از همة مسئولین محترم و همة عزیزانی که در کنار دولت توانستهاند امید و آرامشی را در جامعه به وجود بیاورند تشکر میکنم. امروز مردم علیرغم حرفهایی که اقلیتی میزنند، احساس آرامش و امید به آینده دارند.
البته کارهای سختی پیش روی ما هست. همین بحث مذاکرات هستهای و تحریم و مشکلات و معضلات بینالمللی از دولت قبلی به ما به ارث رسیده و باید اینها را حل و فصل کنیم. بخشی از کار، وقت و فرصت دولت تا امروز برای این صرف شده که بتوانیم این معضلات را حل و فصل بکنیم و شرایطی را به وجود بیاوریم که این فشار و مشکلات نباشد یا کمتر باشد. البته معنایش این نیست که اگر ما توانستیم مسئله هستهای را حل کنیم همة معضلات حل و فصل شده است. این یکی از مشکلات ماست. این مشکل که حل بشود تازه برای دویدن و حرکت کردن مسیر راحتتری در اختیار ما قرار میگیرد و به اعتقاد من با وحدت و اتحاد و همدلی و تلاش و فداکاری و حمایتی که مقام معظم رهبری از ابتدای این دولت در همة مسائل حساس و مهم از ما داشتهاند و در این مذاکرات هم دارند، قابل حل است.
ما روزهای حساسی را پیشرو داریم. امیدواریم بتوانیم برخی از مسائل مهم دیگر را که هنوز باقی است حل و فصل کنیم که در این صورت هم تا اجرای واقعی این توافق پنج الی شش ماه زمان لازم است. چون مراحل مختلفی دارد و تا ما به توافق برسیم و بتوانیم شرایط را به شرایط عادی برگردانیم باز هم زمان میخواهیم. حال فرض کنید فروش نفت آزاد شود، آن وقت تازه ما باید تولید را درست بکنیم. همان چاههایی که خواباندهایم را باید احیا و آماده کنیم و تازه باید مشتری آن را پیدا کنیم. که در این صورت باز به دو الی سه ماه زمان نیاز دارید تا پول آن به خزانه واریز شود. این طور نیست که بلافاصله تمام این کارها انجام بگیرد، اما در عین حال مسیر و راه باز شده است.
اما در عین حال چه توافق بشود یا نشود اجرای توافق سه ماه دیگر باشد یا پنج ماه دیگر، آثار توافق هشت ماه دیگر باشد یا نه ماه دیگر، مهم نیست. ما یک سری کارهای مهم را باید انجام بدهیم و این کارها به عهدة همة ما هست، البته تصمیمگیریهای اصلی در این خصوص اتخاذ شده که ما باید آنها را اجرایی و عملیاتی کنیم. برای نمونه، یک سری طرحهای عمرانی نیمهتمام وجود دارد که برخی از آنها را نمیشود حتی تا پنج سال دیگر تکمیل کرد. چون کلنکزدن آسان است، زمینی را پیدا میکنند، دورش خط میکشند و کلنگی هم میزنند. شعاری هم پشت بلندگو میدهند؛ این که آسان است، اما بعد برای اجرا بودجه، برنامه، توانمندی و حساب کتاب میخواهد که چطور باید اجرا شود. شما وقتی طرحهای نیمه تمام متعدد پیش رو دارید معنایش این است که هیچکدام از آنها اجرا نشود، معنایش آن است که هر روز و هر سال پول خرج کنیم، اما به هدف هم نرسیم.
بنابراین ما باید طرحهای نیمهتمام عمرانی، آنهایی را که میشود و مشتری دارد با شرایط سهل به مردم واگذار کنیم. این کار هم اشتغال، هم تحرک و هم امید ایجاد میکند و هم طرح به هرحال در یک زمان معقولی تکمیل میشود. همة دستگاهها در این زمینه باید حمایت و کمک بکنند. البته یک چارچوبهایی میخواهد که این چارچوبها باید مصوب بشود و در اختیار قرار بگیرد. در داخل دولت این بحث یکی دو بار مطرح شده است و همه استاندارها و مقامهای مسئول نیز در جریان هستند. برخی از طرحها طرحهای استانی است و برخی طرحها ملی است؛ دستگاهها و وزارتخانههای مختلف باید با یک شرایط سهل و قانونی اینها را به مردم واگذار کنند تا کشور تحرکی پیدا کند.
مسئله بعدی مسئله بدهکاران بانکی است که برخی از آنها مقصرند که در این صورت دستگاه قضا باید با آنها برخورد کند و برخی از آنها در شرایطی به دلیل مسائلی که برای کشور پیش آمده از جمله نوسان قیمت ارز، شرایط بد اقتصادی و وضعیت بینالمللی به این بدهی مبتلا شدهاند؛ باید راهی پیدا کنیم تا مسائل آنها را با بانکها حل و فصل کنیم. هم دستگاه اجرایی و هم دستگاه قضایی در استانها همه دست به دست هم بدهیم و کمیتههایی در این زمینه باید فعال بشود و بتواند مسائل را حل بکند، چون در یک استان ممکن است صد مورد معوقه مهم داشته باشیم، باید اینها را حل و فصل بکنیم. ممکن است در نیمی از مواد افراد مقصر نباشند، ما باید سریعتر آنها را به سامان برسانیم تا هم بانکها نفسی بکشند و هم بخشهای خصوصی بتوانند در این زمینه فعال بشوند تا بتوانیم در زمینة اقتصادی تحرکی داشته باشیم.
شما میدانید که امسال درآمد ما نسبت به مصوب بودجه خیلی فاصله دارد، بنابراین باید هم در زمینة اجرایی صرفهجوییهایی را که امکانپذیر است انجام بدهیم و از این مهمتر با استفاده از بخش غیردولتی رونق ایجاد کنیم. یک وزارتخانه ممکن است راه را برای ورود بخش خصوصی و بخش غیردولتی باز کند برای اینکه بتواند فعال بشود و در نتیجه رونق اقتصادی را برای ما ایجاد کند. هم استاندارها، هم وزارتخانهها، هم معاونین، هم مسئولین مختلف همه باید یاری و کمک بکنیم گرههایی که وجود دارد را باز کنیم.
امسال یکی از راههای حرکت ما با توجه به افت قیمت نفت صادرات غیرنفتی است و در این زمینه باید استانها و مناطق آزاد فعال بشود. اصلاً یکی از بندهای اقتصاد مقاومتی رابطة راهبردی اقتصادی با کشورهای جهان به ویژه همسایگان است و ما باید این رابطه راهبردی را با همسایگانمان و کشورهای مختلف برقرار کنیم و در شرایط امروز باید بتوانیم مشکلات و گرههای صادرات غیرنفتی را تسهیل کنیم. برخی از این گرهها در استان و برخی دیگر در مناطق آزاد حل میشود. برخی از این گرهها در وزارتخانه حل میشود و برخی دیگر در سطح دولت حل میشود. همة تلاش ما بر این است که در شرایط امسال بتوانیم تحرکی را در بخش غیردولتی به وجود بیاوریم.
بنابراین یک وظیفة مهم امروز ما در دولت این است که کمک لازم را به بخش غیردولتی بکنیم. البته اگر شرایط ما شرایط بهتری بشود فرق خواهد کرد چون هم سرمایة داخلی ما فعالتر میشود و هم سرمایة خارج از ایران وارد کشور میشود. الان خیلی از شرکتها آماده هستند به محض اینکه شرایط ما تغییر کند در کشور سرمایهگذاری بکنند. هم در استانها هم در سطح کشور افراد و شرکتهای بزرگی اعلام آمادگی کردهاند و ما باید این شرایط را فراهم بکنیم برای اینکه بتوانیم هم سرمایه را جذب کنیم، هم رونق اقتصادی ایجاد کنیم، در غیر این صورت امسال با سختیهای زیادی مواجه میشویم. اما اگر بتوانیم در این زمینهها حرکت خوبی به وجود بیاوریم میتوانیم امسال به حول و قوة الهی از این مشکلات عبور کنیم.
ضمن اینکه در برخی بخشها مشکلاتی وجود دارد که در مورد آنها نیز باید فکر بکنیم. مثلاً اینکه یارانه را چه کار کنیم، در بحث یارانه استاندارها، فرماندارها و بخشهای مختلف باید کمک کنند تا افرادی را که نیازمند نیستند مشخص کنند. به هرحال کمکم باید یارانه به افراد نیازمند در جامعة ما و همچنین در بخشهای دیگری وجود دارد تخصیص داده شود. بنابراین من از یک طرف میخواهم از شما به خاطر کارهایی که تا امروز انجام گرفته است، تشکر کنم. از طرف دیگر میخواهم تقاضا کنم امسال که یک مقدار از لحاظ اقتصادی سال سختی برای ما هست، همه در بخشهای مختلف یاری و کمک کنید تا بتوانیم رونق اقتصادی ایجاد کنیم. اگر تحرک کافی نباشد خدای نکرده ممکن است دوباره به سمت رکود برگردیم.
کار بزرگی در سال گذشته انجام گرفت و بحمدالله در بخشهای مختلف رشد داشتیم. شما آمار و ارقام را میدانید که در سال گذشته در بخش صنعت و معدن، کشاورزی، گردشگری و در بخشهای مختلف ما حرکت بسیار خوبی داشتیم. شما در همة بخشها رشد را میبینید اما امسال اگر همه تلاش و کمک نکنیم ممکن است خدای ناکرده مسیر رشد ما با اشکال مواجه شود.
انشاءالله دست به دست هم بدهیم و کشور را به سمت رونق هدایت کنیم و کارها را تسهیل کنیم. انشاءالله خدا هم کمک خواهد کرد و وضعیت ما هم از لحاظ بینالمللی در آینده وضعیت بهتری خواهد بود. ما میتوانیم به حول و قوة الهی مشکلات را پشت سر بگذاریم و آن امیدی که در جامعه هست را به یک حرکت پرشتاب اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در جامعه تبدیل کنیم.
والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته