عدم فاصله بین دولت و فراکسیون امید از لحاظ اهداف/ ضرورت ممانعت از تند شدن فضای کشور/ بلندگوهای تبلیغاتی فراوان در دست طرف مقابل/ عدم رعایت بی طرفی رسانه ملی در انتخابات سال 92/ عدم دستیابی به پیروزی به صرف داشتن تریبون بیشتر/ تشکیک در معیارهای موفقیت دولت/ معیار موفقیت دولت در اقتصاد مقاومتی/ اقتصاد تلاطم در دولت قبل با یک تکانه نفتی/ عدم تاثیر تکانهها در اقتصاد در حال حاضر/ ضرورت ایجاد معیارهایی برای سنجش عملکرد دولت/ ارزیابی عملکرد دولت در چهار قدرت کلاسیک/ معیار سنجش وضعیت امور نسبت به روز اول دولت/ تحول بزرگ در رشد اقتصادی/ شتاب رشد علمی کشور/ ضرورت اعتماد به آمار و ارقام مراجع ذی ربط/ ضرورت بیان حقایق برای مردم/ استفاده از تجربه مناسب انتخابات سال 1392/ نپذیرفتن بهانه نداشتن ابزار تبلیغات/ امکانات و ابزار بیشتر امروز در مقایسه با سال1392/ صادرکردن گندم به جای وارد کردن آن، از موفقیتهای ملموس دولت/ رقم ملموس افزایش صادرات/ افتتاح فازهای پارس جنوبی و افزیش تولید گاز/ جلو افتادن از قطر از استفاده از منبع مشترک/ بهبود ناوگان هوایی کشور/ بهبود ریل کشور/ وجود آمار و ارقام ملموس در همه زمینهها برای عملکرد موفق دولت/ افزایش بهره وری از آب/ آبگیری تالابها و هورها/ اهمیت تداوم مسیر صحیح/ تشکر از حمایتهای نمایندگان از دولت/ هدف همگان توسعه و آبادی ایران/ جای خالی آیت الله هاشمی/ صبر آیت الله هاشمی در برابر تخریب ها
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی سیدنا و نبینا محمد و آله الطاهرین و صحبه المنتجبین
بسیار خوشحالم که امروز فرصت دیدار با نمایندگان محترم عضو فراکسیون امید پیش آمد؛ هم از آقای دکتر عارف و هم از تک تک نمایندگان محترم تشکر و سپاسگزاری میکنم.
شرایط ما شرایطی ویژه و حساس است. من فکر میکنم بین دولت وفراکسیون امید از لحاظ اهداف و آرمان هایمان قطعاً فاصلهای وجود ندارد. ممکن است در شیوه اجرا و عمل تفاوتها و نظرات مختلفی باشد که باید همفکری کنیم و از نظرات همدیگر استفاده کنیم و وحدت و اتحاد بیشتری را برای دستیابی به اهداف مان به وجود بیاوریم.
در جامعه امروز ما و پیش روی انتخابات نگرانی هایی وجود دارد که دوستان عزیز هم برخی از نگرانیها را بیان کردند. من البته در آن حد نگران نیستم، نه اینکه نگرانی نباشد. امروز فضا، فضای سالمی نیست اما اگر دست به دست هم بدهیم، یعنی دولت و مجلس، قادریم مقداری فضا را از آنچه امروز هست بهتر کنیم و با توجه به اینکه برخی از آقایان تصمیم دارند که فضا را تندتر کنند، مانع آن فضای تند شویم.
از یک طرف بلندگوهای تبلیغاتی بسیار بسیار محدود در اختیار ما و فراوان در اختیار طرف مقابل است. فعلاً این اعتدال و تعادل در ابزار تبلیغاتی وجود ندارد و معنای آن این است که باید با تلاش، جهاد و فعالیت بیشتر جبران کنیم و الا نه سکوت ما و نه نا امیدی ما مفید فایده است. هم باید امیدوار باشیم و هم باید از هر امکان و تریبونی که در اختیار داریم استفاده و بهره برداری کنیم.
ما در انتخابات 1392 هم عین این مشکل را داشتیم؛ آقای دکتر عارف هم بودند و اوضاع را میدیدند که چگونه است. رسانه [ملی] به طور عادلانه رفتار نمیکرد. بعد از اینکه انتخابات تمام شد با مسئولین رسانه نشستی داشتیم، گفتم چرا در دوران انتخابات این گونه برخورد کردید؟ حال که انتخابات تمام شد. گفتند برای اینکه در ده روز آخر هر کاری میکردیم محبوبیت شما بیشتر میشد و عصبی شده بودیم، همه چیز به هم ریخته بود. بعد آمار را به من نشان دادند و گفتند نظر سنجی ما در صبح این بود و بعد ازظهر و فردا این بود. گفتم لااقل همان کاری را که میکردید متوقف میکردید، شاید مؤثر واقع میشد. با همان روندی که ادامه میدادید، خودتان هم میگویید نظرسنجیها به طور مداوم شکست ما را اعلام میکرد. میخواهم بگویم این طور نیست که اگر رادیو و تلویزیون دست کسی است پیروز باشد و اگر کسی تریبون بیشتری در اختیار دارد پیروز شود. ما باید از همه توان و امکان مان برای بیان واقعیتها استفاده کنیم.
می خواهند میزان و معیار در اختیار ما نباشد؛ ما بر چه مبنایی بگوییم موفق هستیم یا نیستیم؟ هر عددی بگوییم میگویند کم است. مثلاً بگوییم رشد اقتصادی پنج است، میگویند کم است؛ اگر بگوییم شش است باز میگویند کم است. بگوییم تورم هشت است، میگویند زیاد است و اگر بگوییم هفت است باز هم میگویند زیاد است. ما یک معیار میخواهیم. یا باید معیار جهانی و منطقهای را قبول کنیم؛ همان که در چشم انداز آمده است. در چشم انداز گفته معیار شما کشورهای منطقه جنوب غرب آسیاست. یا باید این دولت را با آغاز آن مقایسه کنیم؛ اصلاً دولت قبل را هم نمی گوییم و با آن کار نداریم؛ آغاز این دولت؛ راجع به روز اولی که شروع کردیم که حق داریم حرف بزنیم. حق نداریم راجع به هشت سال قبل حرف بزنیم. روز اول خودمان معیار باشد؛ هرچه که بود از تورم، گرانی و بازار و.... یا باید روز اول دولت یازدهم معیار ما باشد یا منطقه معیار ما باشد.
میگویند شما اقتصاد مقاومتی را اجرا کردید یا نه؟ خیلی خوب، معیار ما چیست؟ یا سند اقتصاد مقاومتی است که بیست و چهار بند دارد، یکی یکی بندها را رسیدگی کنیم، یا اقتصاد مقاومتی به این معناست که اقتصاد ما در برابر تهاجم بیگانگان، دشمنان و فشار دیگران مقاومتر شده و معنای اقتصادی مقاومتی همین است. ما مقایسه کنیم، قبلاً که قیمت نفت تغییر نکرده بود، یعنی همان نفت صد و هفت دلار، صد و دوازده دلار و صد و بیست دلار بود، مقدار فروش نفت به خاطر تحریم کاهش پیدا کرد. مثلاً دو میلیون نفت خام میفروختیم و به یک میلیون بشکه رسید؛ یعنی از این نظر درآمد ما نصف شد. چه تلاطمی در بازار درست شد؟ وضع ارز، کالا، قیمتها و آرامش بازار چه شد؟ همه به هم ریخت. قیمت ارز سه برابر شد، تمام اوضاع داخلی ما به هم ریخت. این یعنی اقتصاد نا مقاوم و اقتصادی که با یک فشار در زمینه نفت مقاومتش را ازدست داد و متلاطم شد.
در این دولت هم درآمد نفت ما یک سوم شد و از 120 دلار به 30 دلار رسید و یکی دو ماه به زیر 30 دلار هم رسیدیم و قیمت آن یک سوم شد. تلاطم داشتیم یا نداشتیم؟ تلاطم نبود. ممکن است مشکلاتی را در پرداختها، زمان و نحوه آن داشتیم، اما تلاطم نداشتیم و زندگی مردم و بازار به هم نریخت. به این اقتصاد مقاومتی میگویند. بزرگ ترین معیار اقتصاد مقاومتی همین است؛ یعنی اقتصادی که در برابر فشار بیرون مقاوم است و ایستاده و میتواند خود را اداره کند.
ما در معیارهایی که پیش رو داریم باید وضع اقتصاد، سیاست، فرهنگ و کارآمدی دولت را در همه زمینهها بسنجیم و ببینیم که آیا در این سه سال و نیم به پیش رفتهایم یا متوقف بودهایم یا اینکه عقب نشینی کردهایم. در هر بخشی شما بخواهید میتوانیم وارد بحث شویم. در اقتصاد، فرهنگ، سیاست داخلی و خارجی و مسائل امنیتی میتوانیم وارد بحث شویم.
یک نفر بیاید بگوید در این سه سال و نیم در آن چهار قدرتی که کلاسیک و معروف هستند، یعنی قدرت نظامی یا امنیتی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی که چهار قدرتی هستند که اجزای قدرت ملی یک کشور را تشکیل میدهد، در هر چهار مقوله بحث کنیم ببینیم از لحاظ سیاسی در داخل کشور وضع ما بهتر یا بدتر شده؛ شرایط احزاب ما نسبت به چهار سال پیش بهتر یا بدتر شده؛ مجوز دادن برای یک حزب سخت تر یا آسان تر شده؛ دادن مجوز به روزنامهای الان سخت تر یا آسان تر شده است. در بخش فرهنگ، مجوز دادن کتاب آسان تر یا سخت تر شده. شرایط مان را بسنجیم که شانزده آذر راحتتر یا سخت تر برگزار میشود؛ اجتماعات در دانشگاه راحتتر یا سختتر است. بله، هنوز در دانشگاههای ما مشکلات وجود دارد. من قبول دارم.
یا معیار ما این است که از روز اول دولت وضع بهتر شده یا خیر؛ یک معیار هم مقایسه با وضع مطلوب است؛ آن نقطه مطلوبی که مد نظر ماست. با نقطه مطلوب هم آیا فاصله ما بیشتر شده و آیا به این نقطه نزدیک تر شدهایم یا نه ؟
شما از بانک مرکزی اسم بردید. بانک مرکزی دیشب در دولت اعلام کرد که رشد اقتصادی نه ماهه سال 1395 در ایران 6/11 درصد است. ما خودمان هم در آغاز سال فکر نمیکردیم که تا پایان سال بتوانیم به رشد 6/11 درصد برسیم. البته این نه ماهه است و قاعدتاً دوازده ماهه آن هم با پیش بینیهای ما همین طور خواهد بود. نه دشمن و نه دوست باور نمی کرد که رشد اقتصادی ما 6/11 بشود. این تحول بسیار بزرگی است. رشد اقتصادی بر مبنای مرکز آمار هم در نه ماهه بالای هفت یعنی 2/7 است. حال هفت یا یازده باشد، بانک مرکزی یازده و مرکز آمار 2/7 میگوید. پیش بینی ما در اول سال پنج درصد بود. پنج درصد را که در نطق فروردین گفتم، خیلی از دوستان به من گفتند چرا اعلام کردید؟ معلوم نیست به این رقم برسیم. این برای ما معیار است.
طبق آخرین آماری که بر مبنایای اسای اعلام شده، شتاب رشد علمی ما در بین 25 کشوری که رشد علمی بالا در جهان دارند، ایران اول است. از سال 2015-2016 شتاب رشد علمی ما اول شده است. به هر حال این معیار هست یا خیر؟ گفت: بائک تجر و بائی لاتجر؛ اینکه نمیشود؛ اگر «ب» تو «جر» میدهد، «ب» من هم همان است، حروفی به نام جاره داریم که که یکی از آنها حرف «ب» است. اینکه نمیشود.
اگر آمار مرکز آمار درست است، در آن دولت درست است، در این دولت هم درست است. اگر معیارهای جهانی برای رشد اقتصادی درست است، برای آن زمان درست است، حالا هم درست است. فقط که نباید نسبت به آمار و ارقام شک کنیم. به هر حال مرکز آمار ایجاد کردهایم که طبق قانون مصوب مجلس آمار این مرکز رسمی است. بانک مرکزی را هم داریم که تلاش میکند به ما آمار بدهد، اشکالی هم ندارد، دو مرکز به ما آمار میدهند و آنها را کنار هم قرار میدهیم، در قسمت-هایی به هم نزدیک هستند و در قسمتهایی کمی فاصله دارند. البته سالی که مبناست متفاوت است. بانک مرکزی هم برای رشد اقتصادی دو آمار دارد؛ یکی بر مبنای پایه 90 و یکی بر مبنای پایه 83 که دو نمونه آمار داده است. به هر حال پایهها متفاوت است که رقمها هم متفاوت میشود، ولی به هر حال اینها برای ما معیارهای علمی محسوب میشود.
ما باید حقایق را برای مردم بیان کنیم، راهی جز این نداریم. ما باید برای مردم توضیح بدهیم و در نهایت مردم باید قضاوت بکنند. من قبول ندارم که چون ابزار تبلیغاتی ما کم است، اگر در مسیر درست و حق حرکت میکنیم، خودمان توان نداشته باشیم که واقعیتها را برای مردم توضیح بدهیم و تشریح کنیم و مردم به صحنه بیایند.
دو انتخابات برای ما بسیار مهم بوده است؛ سال 92 با کمک هم و در کنار همدیگر بودیم. همین جمع شورای عالی سیاستگذاری اصلاحات که دیشب بحث کردند و من از اعتماد آنها تشکر و سپاسگزاری میکنم، همین جناح و همین قدرت در سال 92 با همه توان به صحنه آمد و قدرتهای اجتماعی دیگری که در کنار اصلاحات آمدند که ان شاء الله همه آنها در این انتخابات در کنار هم و پیوسته با هم و متحد با همدیگر به پیش خواهند آمد. آن وقت هم ما ابزار نداشتیم؛ یعنی این قضیه را به گردن ابزار نیندازیم که بگوییم ابزار تبلیغات دست ما نیست، پس اگر رأی ما کم یا زیاد شد بگوییم ما مقصر نیستیم. نه، ما باید همه تلاشمان را به کار بگیریم. چون در آن وقت هم ابزار در دست ما نبود. ما نباید بگوییم چون عدهای قدرت نظامی و امنیتی دارند و ممکن است به گونه-ای دیگر فکر بکنند، بنابراین ممکن است که با آن جناح باشند؛ آنها در سال 92 هم با آن جناح بودند. فرقی نکرده است. شرایط ما متفاوت نیست، بلکه به نظر من شرایط ما امروز به مراتب بهتر از دیروز است. در سال 92 بنده و آقای عارف در مجلس چند نماینده داشتیم که حامی ما بودند؟ تعدادشان چند نفر بود و امروز چند نفر است؟
پس ما باید شرایط امروز را مد نظر قرار بدهیم و با خرداد 92 مقایسه کنیم. امروز شرایط ما به مراتب بهتر است. امکانات ما هم بهتر است. مردم ما هم آگاهتر هستند. مردم ما مقایسه میکنند. مردم ما آگاه هستند. بله، گفته شد که ما در کشاورزی مشکل داریم؛ قبول، ولی مردم قضاوت
میکنند که امسال 14700 میلیارد تومان پول گندم به کشاورز دادهایم. یکی از مشکلات دولت در امسال دادن پول به کشاورزان بود. حدود 15 هزار میلیارد تومان پول گندم دادهایم. نسبت به سال گذشته 5 هزار میلیارد بیشتر به کشاورزان دادهایم.
اینها که میگویند به طور ملموس بگویید تا مردم رفاه و رشد و ... را لمس کنند، درست میگویند. ما باید ملموس بگوییم. ولی ملموس آن این طوری است: ما در سال قبل نیاز داشتیم که گندم را از خارج از کشور وارد کنیم. اما شرایط ما در امسال این است که میتوانیم گندم را صادر کنیم. این میشود ملموس و درست است، ما باید به همین صورت ملموس بیان کنیم. کشاورز ما در بخش گندم امسال 5 هزار میلیارد تومان بیشتر گرفته است؛ آن چیزی که به دولت فروخته است، حالا مقداری که به دیگران فروخته یا خودش استفاده کرده بحث دیگری است. معلوم است که وضع کشاورز امسال بهتر از سال قبل است. اینکه دودو تا چهارتاست. خیلی روشن است. بله، همیشه ممکن است سرما و سیل وگرد و خاک بیاید و صدمه بزند و حوادث غیر مترقبه باشد که باید با آنها مقابله کنیم.
من از شما میپرسم که در سال گذشته این موقع، چقدر نفت و میعانات میتوانستیم صادر کنیم؟ امسال یعنی در یازده ماهه سال 95، صادرات نفت خام و میعانات گازی ما با هم به طور متوسط، ماهانه بیش از دو میلیون و ششصد هزار بشکه بوده است. سال قبل چقدر صادر
میکردیم؟ مثلاً یک میلیون و سیصد هزار بشکه. این رقم ملموس است یا نیست؟! این ملموس است. بشکه و نفت و صادرات است. اقتصاد مقاومتی هست یا نه؟ در چند بند اقتصاد مقاومتی بحث قدرت صادرات است. اتفاقاً قدرت صادرات نفت و گاز تسریع شده است؛ یعنی قدرت صادرات نفت و گاز و میعانات ما بیشتر شده است. این اقتصاد مقاومتی میشود. این آمار و ارقام مملوس است.
ما چه مقدار گاز تولید میکردیم؟ سال قبل چه مقدار تولید میکردیم، امسال چه مقدار تولید میکنیم؟ این قضیه روشن و ملموس است. واضح است. در پارس جنوبی در هفتههای آینده ان شاء الله سه فاز افتتاح می-شود که این سه فاز هر کدام دو فاز است، یعنی ان شاء الله در فروردین شش فاز را میتوانیم افتتاح بکنیم. کل فازهای پارس جنوبی در دولت-های گذشته تا ابتدای دولت یازدهم ده فاز بوده است. ما 3-4 فاز که قبلاً افتتاح کردهایم. شش فاز را هم افتتاح میکنیم، یعنی این دولت به اندازه همه دولتهای گذشته فازهای پارس جنوبی را افتتاح کرده است و با این فازهای جدید ما به قطر میرسیم و تا پایان این دولت از قطر هم جلو
میزنیم.
این اقتصاد مقاومتی هست یا نیست؟ همسایه ما از یک منبع مشترک گاز دو برابر ما میبرده است. ما نصف آن کشور هم استخراج نمیکردیم، الان معادل شده است. این اقتصاد مقاومتی است. من میخواهم موارد روشن و مملوس را بگویم.
به هر حال ناوگان هوایی ما امروز نسبت به سال قبل بهتر شده است یا نه؟ سال قبل که یک هواپیمای نو هم نداشتیم، دو سال قبل از آن هم نداشتیم، ده سال قبل هم نداشتیم، 20 سال قبل هم نداشتیم. امروز دو هواپیمای نو آمده است و یک هواپیمای دیگر هم تا اول فروردین می-آید. بقیه هم در سال آینده میآید. حالا ناوگان ما بهتر شده یا بدتر شده است؟ وضعیت ریل ما نسبت به سه سال قبل و شش سال قبل و هشت سال قبل بهتر شده یا نشده است؛ مقایسه کنیم. اگر ان شاء الله آقای نوبخت بتواند بودجههای ریلها را تأمین کند، شاید تا آخر این دولت 5 تا از مراکز استان ما به شبکه ریل سراسری وصل بشود. این کار عظیم و بزرگی است.
گازرسانی به زاهدان یک آرزوی 40 – 50 ساله بوده است. آرزوی مردم سیستان و بلوچستان بوده است. کار عظیم و بزرگی شده است.
در تمام این زمینهها امروز آمار و ارقام مملوس داریم؛ یعنی نمی-گوییم که تورم تک رقمی شده و رشد ما به 7 یا 8 یا 11 رسیده است. نه، مورد به مورد میتوانیم به طور مملوس برای مردم توضیح بدهیم. این بدان معنا نیست که مشکلات کشور تمام شده یا حل شده است. معلوم است که مشکلات کشور تمام نشده است.
قرار بوده است که تا پایان امسال با همه تلاشی که داشتهایم 14 سد را تمام، افتتاح و آبگیری کنیم. تا امروز 15 سد را تمام کردهایم، افتتاح و آبگیری کردهایم. 7/2 میلیارد متر مکعب آب پشت این سدهای 15 گانه-ای که الان ذکر کردم ذخیره شده است. این مملوس است. 7/2 میلیارد متر مکعب آب را میتوان پشت این سدها با چشم دید؟ میتوان لمس کرد؟
این تالابها و هورهایی که خشک شدهاند و امروز آب وارد آنها شده است، حالا دعوا این است که 70 درصد پر شدهاند یا 65 درصد؛ هر چقدر است، به هر حال متفاوت است. دریاچه ارومیه از ابتدای دولت تا امروز متفاوت شده است. زاینده رود از روز اول دولت تا امروز متفاوت است. هامون و جازموریان از روز اول دولت تا امروز متفاوت است.
میخواهم بگویم که تفاوتی وجود دارد یا نه؟ اگر هست که ملموس است. پس مسیر ما درست است. پس مسیری که ما انتخاب کردهایم مسیر صحیحی است و باید این مسیر را ادامه بدهیم.
اولاً از همه نمایندگان محترم تشکر میکنم. همه نکاتی که فرمودند، در مجلس حمایت کردند، درست است. حمایت شما بوده است نسبت به دولت، نسبت به وزرا، نسبت به بحث استیضاح، نسبت به سؤالات که کاهش پیدا کرده است. همه اینها درست است. حمایتهای معنوی، حمایتهای فکری و قانونی و قانونگذاری شما، همه اینها درست است. ما به دنبال هدف واحدی هستیم.
ما کلان و کل را از یاد نبریم. کل، نظام و ایران ماست. نظام اسلامی ما و نظام مردم سالاری دینی ما که برای آن این همه شهید دادیم، تلاش کردیم و خون دادیم، باید آن را حفظ و تقویت کنیم؛ ایران را هم باید توسعه بدهیم و آباد کنیم. هدف دیگری نداریم. همین است. دو هدف داریم: اسلام و نظام اسلامی ما و ایران ما. چهارچوب ما هم همان معیار قانون اساسی، رهبری واحد و آرمانهای واحد است.
باید کار را پیش ببریم. باید حوصله و صبر کنیم. خداوند آیت الله هاشمی رفسنجانی را رحمت کند. واقعاً جای ایشان در این روزها، سال آینده و زمان انتخابات خیلی خالی است. در ملاقات آخر من که یک هفته قبل از رحلت ایشان بود، ما سالهاست که با همدیگر رفیق هستیم، قبل و بعد از انقلاب، به من میگفت هیچ وقت فکر نمیکردم شما این همه حوصله و صبر داشته باشید؛ چطور صبر و حوصله میکنید؟ این همه تخریب و این همه فشار و فحاشی؟! گفتم آقای هاشمی حالا اگر صبر نکنیم چه کار کنیم؟ چارهای جز صبر نداریم.
شما و ما در این مسئله شریک هستیم. به هر حال باید صبر کنیم، باید حوصله کنیم. نباید بهراسیم و عقب نشینی بکنیم. باید امیدوار باشیم به آینده سربلندی ما در ایران عزیز و نظام اسلامی ما و ان شاء الله با همکاری همدیگر کار را پیش ببریم. سختی و مشکلات داریم. سختی ما بعد از عید بیشتر میشود. در فروردین و اردیبهشت خیلی سختی داریم. ان شاء الله به حول و قوه الهی صبر میکنیم. شما در اسفند 94 هم صبر کردید و روزهای سختی بر شما و ما گذشت. با صبر و حوصله کار را پیش بردیم. ان شاء الله سال 96 هم برای ملت ایران سال خوبی خواهد بود. خداوند هم به ما توفیق میدهد که به وظیفه خودمان عمل کنیم. از همة شما متشکر و سپاسگزارم. ان شاء الله باز هم فرصتهایی در آینده باشد که خدمت شما برسیم و از شما استفاده بکنیم.
والسلام علیکم و الرحمة الله و برکاته