عملیات خیبر در منطقه هور/ یادی از آیت الله هاشمی، فرمانده جنگ/ نقش همه ملت ایران در دفاع از کشور/ همدلی، سبب پیروزی در جنگ/ مشکلات هر نقطه از کشور به مشابه مشکل همه ملت/ همدلی ملت در حادثه ساختمان پلاسکو / ایجاد و یاس، مانع حل مشکلات کشور/ خاطرهای از بمباران اهواز در ایام جنگ/ یکپارچگی و همدلی، موجب حل مشکلات/ مشکل ریزگرد، مشکلی دیرینه و متعلق به کل کشور/ خاطرهای از ریزگردهای نجف در 50 سال پیش/ تلاش دولت برای افزایش روزهای پاک در کل کشور/ مضاعف شدن مشکل برق به مشکل ریزگردها/ پیگیری مداوم موضوع از سوی رئیس جمهور/ عدم اختصاص مشکل ریزگرد و سیل و ... فقط به ایران/ روند افزایش روزهای پاک نسبت به سالهای گذشته/ طرحهای دولت برای حل مشکلات آلودگی خوزستان/ امکانات محدود دولت/ افتتاح تصفیه خانه آب اهواز/ تلاش برای عدم گسترش مشکل ریزگرد بخ آب و برق/ طرح زییست محیطی آماک/ اقدامات فوری برای حل مشکلات/ خارجی بودن بخشی از مسئله ریزگرد / اهمیت دادن حقابههای طبعیت/ جنگ طبعیت با انسان/ علت خشکسالی/ دامنه وسیع منکرومعروف/ سابقه دیرینه مشکل گردوغبار و زمان بر بودن حل آن/ علت خشک کردن هور توسط صدام/ آثار بلندمدت ناشی از جنگ/ آثار بلند مدت ناشی از تحریم/ توجه دولت به پیوست زیست محیطی طرح ها/ ضرورت احیای دریاچهها و تالابهای کشور/ آب آشامیدنی، حداستفاده دیگر استانها از کارون/ توجه بیشتر به خوزستان به دلیل صدمات 8ساله جنگ/ طرح عظیم آبیاری ارضی خوزستان/ تجلیل از مهندس حجتی/ جای نداشتن مسائل جناحی و حزبی در مشکلات کشور/ دستگیری به جای مچ گیری در حل مشکلات کشور/ اهمیت نهال کاری برای مقابله با ریزگردها/ تمرکز شرکتهای دانش بنیان به حل مسئله ریزگردها/ دولت در کنار مردم خوزستان/ حل مشکل آب و فاضلاب خوزستان/ استفاده از فاینانس برای طرحهای خوزستان
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی سیدنا و نبینا محمد (ص) و آله الطیبین الطاهرین و صحبه المنتجبین
ابنتی فاطمه فانها سیدة النساء العالمین من الاولین و الاخرین
بسیار خوشحالم که خداوند در این ایامی که به نام صدیقه کبری فاطمه الزهرا (س) است، توفیق داد تا امروز میهمان مردم شریف و وفادار استان مرزدار کشور و استان عزیز کشور، خوزستان، باشیم.
ایام آغازین اسفندماه هست و یادآور افتخار آفرینی رزمندگان اسلام در عملیات خیبر. همین هوری که امشب از آن صحبت میشود که چه مقدار آن آبگیری شده و چه مقدار باقیمانده است و یکی از نعمتهای خداوند برای ما است که باید از آن حراست و حفاظت کنیم، عملیات خیبر در همین منطقه بود.
و یاد آیت الله هاشمی رفسنجانی را گرامی میداریم که در آن ایام از طرف امام راحل و عزیز و بزرگوار ما فرمانده جنگ بودند و در آن ایام من هم در خدمت ایشان بودم؛ تقریباً همه بهمن و اسفند سال 62 که عملیات خیبر واقع شد و همچنین عملیات بدر در سال بعد که آن هم تقریباً در همین منطقه واقع شد، یاد او را هم گرامی میداریم و بر روح آن عزیز سفر کرده و همه رزمندگان عزیزی که در آن عملیات و عملیاتهای بعدی در دفاع مقدس و انقلاب اسلامی توانستند رحمت الهی را در آغوش بکشند و روحشان به آسمانها پرواز کند، درود و تحیت میفرستیم و
انشاءالله همه ما بتوانیم رهرو راه امام(ره) و رهبری و شهیدان عزیز و بزرگوارمان باشیم.
من میخواهم بر یک نکته تأکید کنم؛ در هشت سال دفاع مقدس اشغال سرزمینهای ما در مناطق مرزی غربی ما بود. استانهای مرزی غرب کشور ما، از آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاهان و کرمانشاه و همه این استانها تا خوزستان، مناطق مرزی ما در اشغال دشمن قرار گرفت.
چه کسی از این سرزمین دفاع کرد؟ چه کسی از خوزستان دفاع کرد؟ چه کسی از کردستان دفاع کرد؟ چه کسی از کرمانشاه دفاع کرد؟ چه کسی از هر سرزمینی که دشمن قصد طمع داشت دفاع کرد؟ همه ملت ایران. در جنگ چه کسانی بودند؟ همه ملت ایران، ارتش، سپاه، بسیج، نیروی انتظامی، عشایر، مردم، همه. هیچ کس نمیگفت که در عملیات خیبر، بدر، والفجر 8 یا کربلای 4 یا کربلای 5 این آقا اصفهانی است، این لشکر امام حسین (ع) است، این لشکر نجف است، این لشکر غدیر است، این لشکر قدس است، متعلق به شمال ایران است، این لشکر عاشورا است، متعلق به آذربایجان است، این لشکر ثارالله است، متعلق به کرمان است.
ما چطور توانستیم جنگ را به پیش ببریم؟ همدل شدیم و در یک صف قرار گرفتیم. ان الله یحب الذین یقاتلون فی سبیله صفاً کانهم بنیان مرصوص . یکدل شدیم، همراه شدیم، در کنار هم قرار گرفتیم، فرمان ولایت را اطاعت کردیم، همه امکانات را در کنار هم گذاشتیم، خداوند هم پیروزی را نصیب ما کرد. همه دشمنان هم دست به دست هم دادند، اما مهم نبود. همه پشت سر دشمن رفتند، غرب و شرق، اما مهم نبود. هواپیما و امکانات دادند، تانک دادند. اما ملت ما به تنهایی با وحدت، اتحاد، همدلی و یکپارچگی توانست از منافع ملیاش دفاع کند.
ما باید همیشه یکپارچه باشیم. ما یک ملت هستیم. درست است که به ظاهر تقسیم بندی استانی شده است و هر کدام نام خاصی گرفتهاند ولی همه ایرانی هستیم و زیر یک پرچم هستیم و همه باید به هم کمک کنیم.
من شک ندارم آن روزی که گرد و غبار اهواز را فرا گرفت یا فرامیگیرد، هیچ ایرانیای وجود ندارد که نگران نباشد. کسی که در اهواز است و به سختی نفس میکشد، به همان نسبتی که نفس میکشد، بدانید تک تک مردم ایران احساس غم و اندوه میکنند. مگر ساختمان پلاسکو در تهران یک ساختمان بیشتر بود؟ فقط اهالی آن خیابان یا مردم تهران نگران و غصه دار شدند؟ تمام ایران غصه دار شدند. بحث یک آتش نشان از یک شهر یا یک منطقه یا بخشی از کشور نبود. تمام ملت همدل شدند. در فضای حقیقی، فضای مجازی، در دعاهایشان، آن وقتی که نمیدانستیم سرنوشت آن آتشنشانها چه میشود، برای تمام ملت ایران مثل خانواده آنها بودند و احساس اندوه و غم میکردند.
شما تردید نکنید که ما در صورتی موفق میشویم همه مشکلات را از پیش پایمان برداریم که، اولاً هیچ کسی در این کشور نباید در دل مردم ایران بذر یأس بپاشد، و البته ان شاء الله کسی هم چنین نمیکند؛ بیرون از کشور عدهای هستند که حرفهای بیحساب میزنند، با آنها کاری نداریم. هیچ کس نباید در دل مردم ایران بذر یأس یا خدای ناکرده بذر هراس بپاشد. ما نگران نیستیم. بله، مشکل داریم، درست است. مشکل طبیعی داریم، مشکل غیر طبیعی داریم. ما در برابر توطئه دنیا در جنگ در همین خوزستان در همین خیبر و بدر ایستادیم. در عملیات بدر حتی قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا بمباران شیمیایی شد. من از آن روز خاطره-هایی دارم که الان فرصت اقتضا نمیکند به آنها اشاره کنم؛ بمباران معمولی، بمباران شیمیایی، گلوله توپ.
در آغاز جنگ، هفت یا هشت روز از جنگ گذشته بود که من به اهواز آمدم و سه چهار روز در اهواز بودم. در اهواز به هر خیابانی که میرفتی گلوله توپ میآمد. در همین منطقه دب حردان دشمن تا پشت دروازه اهواز آمده بود. این خوزستان غیور، این مردم متدین و مؤمن سراسر ایران ایستادند و در برابر دشمن مقاومت کردند.
بله، ما حوادث و مشکلات داریم. ممکن است در نقطهای برف زیاد ببارد و مشکل پیدا کنیم. در یک نقطه ممکن است باران زیاد ببارد و سیل بیاید و مشکل پیدا کنیم. در یک نقطه هم ممکن است ریزگرد باشد و مشکل پیدا کنیم. باید حل کنیم. این مشکل، مشکل چه کسی است؟ مشکل همه ماست. همه ما باید احساس کنیم که مشکل همه ماست و ما قادریم آن را حل کنیم و به حول و قوه الهی حل میکنیم. یکپارچه دست به دست هم میدهیم، مشکلات قابل حل است.
من از همه مسئولین و مردم و از همه آنهایی که در این ایام با بیان و عملشان،کمک و یاری کردند، همچنین از مسئولین استان، دیگر مسئولین، وزرای محترم، معاونین محترم، نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، مسئولین محلی، نمایندگان ولی فقیه، ائمه جمعه، نماینده بزرگوار ولی فقیه در استان و همه که دست به دست همدیگر دادند، تشکر و سپاسگزاری میکنم و ما کار را ادامه میدهیم؛ نه مأیوس هستیم و نه ناامید هستیم.
البته آدم وقتی بخشی از مردم کشور ما دچار مشکل میشوند نگران و ناراحت میشود. ریزگرد متعلق به امروز و امسال و پارسال و ... نیست، ریزگرد متعلق به ایران هم نیست. در همه کشورهای منطقه و تمام کشورهای جنوبی خلیج فارس مشکل ریزگرد وجود دارد. من حدود 50 سال پیش، سال 1346، چند ماهی در نجف بودم، در خرداد 1346 سه مرتبه در نجف ریزگرد شدید آمد، عربها به آن اعجه میگویند. اصلاً نمیشد نفس کشید. ما در مدرسه آقای بروجردی به آن سرداب عمیق میرفتیم، اصلاً نمیشد بیرون آمد. اصلاً نمیشد به حیاط آمد. نه شب و نه روز نمیتوانستیم نفس بکشیم. شاید همه آن خاک هم آن زمان از عربستان یا از همان عراق میآمد. بله، ما مشکلی به نام ریزگرد داریم. مردم خوزستان هم مشکل ریزگرد را میدانند و با آن آشنا هستند.
در مجموع تلاش ما در این دولت این بوده است که روزهای پاک و سالم در همه استانهایی که مشکل دارند، بیشتر بشود و روزهای مشکل دار کاهش یابد. تقریباً آمار ما در سالهای 93 و 94 و 95 همین را نشان میدهد. شاید در خوزستان هم همین آمار باشد که وقتی در مجموع سال حساب کنیم، روزهای سالم و پاک ما افزایش پیدا کرده است، ولی بعضی از روزها شدت ریزگرد فوق العاده بوده است. مردم اینجا به ریزگرد عادت داشتند، اما روزهای سختی برای مردم پیش آمد. بعد مشکلاتی هم ضمیمه شد که روی آن کمتر فکر میشد؛ یعنی ریزگرد به مشکل برق تبدیل بشود و برق به مشکل آب و همزمان به مشکل ارتباطات تبدیل بشود که بله فضا را خیلی تنگ کرد و سختیها را مضاعف کرد.
گاهی اوقات میشد که من ساعت 30/10 یا 11 شب با آقای چیت چیان تماس میگرفتم و میگفتم این طوری شده، الان از اهواز به ما این موضوع را گفتند و در خوزستان در فلان شهر این طور شد؛ شما چه اقدامی کردید؛ چه کردید؟ ایشان هم به طور مداوم این موضوع را پیگیری میکرد.
من از صدا و سیمای کشور و همه رسانهها میخواهم مقایسهای بکنند، ببینیم مشکل برق فقط در ایران وجود دارد یا کشور دیگری هم مشکل پیدا کرده است؟ آیا مشکل گرد و خاک فقط در ایران است یا در کشور دیگری هم وجود داشته است؟ آیا مشکل سیل فقط مربوط به ایران است؟ به هر حال ایران جزو 10 کشوری است که بلایای طبیعی از سیل، زلزله، ریزگرد و سایر مسائل در آن فراوان است. شما الان میگویید در اهواز تنفس بسیار سخت است. درست میگویید. گاهی در تهران هم تنفس سخت میشود؛ یعنی اینجا خاک و ریزگرد و در تهران در همین زمستان، آلودگی وجود داشت.
باید چکار کنیم؟ باید مشکل را حل کنیم. اگر سال 95 ما از سال 94 و سال 94 ما نسبت به سال 93، روزهای پاک و سالم مجموعاً پایین کمتر باشد، باید ببینیم چرا این طور شده است. و اگر بهتر بوده است، معلوم است که همه ما یک قدم به پیش رفتهایم، ولی مشکل هنوز هم باقی است و باید حل بشود.
ما امروز طرحهایی که در خوزستان دیدیم، به دنبال تصمیمگیریهایی که در تهران شد، از همان ساعت اول دستورات لازم را به وزرا و هیئت وزیران دادم، معان اول را مأمور کردم که ستاد بحران تشکیل بدهد. دیشب هم با ایشان صحبت کردم که من به خوزستان میروم ولی شما بلافاصله بعد از اینکه ما به خوزستان رفتیم و شرایط را دیدیم، دو مرتبه باید ستاد بحران را تشکیل بدهید و کار را ادامه بدهید. بعد از یک یا دو هفته خودتان دو مرتبه به خوزستان بروید. مشکل را باید رفع کنیم. باید پای آن بایستیم. ما نه میترسیم و نه عقب نشینی میکنیم و نه دست روی دست میگذاریم. البته اعتراف هم میکنیم که امکانات ما محدود است. ما امکانات نامحدود نداریم. امکانات هم متعلق به دولت نیست؛ ما منتی نداریم، امکانات متعلق به مردم است، متعلق به خودشان است. ما به عنوان یک واسطه تلاش و کار میکنیم.
برای من خوشحال کننده بود که امروز در اهواز از نزدیک مشاهده کردم در تصفیه خانه آب، برق اضطراری ما شروع به کارکرد. من چون گزارش میگرفتم، گزارش دیروز این بود که هنوز مولد برق اضطراری ما آماده نیست، ولی امروز استارت آن را زدیم و مولد برق روشن شد و جلوی چشم ما شروع به کار کرد.
آقای چیت چیان هم قول دادند که همه تلاش را انجام میدهیم که اگر خدای ناکرده باز هم ریزگرد باعث شد که در شرایطی مشکلی برای برق ایجاد کرد، لااقل برای آب مشکلی پیش نیاید. این یک قدم مهم است؛ لئن شکرتم لازیدنکم و لئن کفرتم ان عذابی لشدید؛ همه ما یک قدم که بر میداریم، ولو قدمی کوچک، باید شکرگزار خداوند باشیم. همه از ناحیه او است. اگر دولت و ملت هم کاری میکند، توفیقات متعلق به حق است. متعلق به اوست. عنایت اوست. باید در هر قدم شکر گزار خداوند باشیم. البته نباید اکتفا کنیم، باید تا قدم آخر برویم.
طرح بعدی که امروز دیدیم، باز هم برای ما خوشحال کننده بود. این طرح هم به محیط زیست مربوط بود؛ طرح آماک که فلرهایی که گاز سمی تولید میکنند و مشکلاتی برای مردم ایجاد میکند، در این طرح همه فلرهای سمی در یک نقطه جمعآوری شده است و قولی که امروز مسئولین مربوطه در حضور وزیر نفت به ما دادند، انشاء الله تا 15 روز دیگر این طرح راه اندازی میشود که خیلی برای محیط زیست این استان مهم است. یک کار ضروری و لازم بوده است. طرح بسیار مهمی است؛ چیزی که در هوا میسوخته و به مشکل تنفسی برای مردم و گاهی به باران اسیدی تبدیل میشده است، امروز در حال جمع شدن است و به مجتمع رازی و امثال آنها میرود و به محصولات پتروشیمی تبدیل میشود. کار بزرگ و قدم مهمی است که برداشته شده است.
ما از مقرهها بازدید کردیم و دیدیم که با تلاش مشغول تعویض مقرههایی هستند که دچار اشکال شده است و هم مشغول شستشو و تمیزکردن مقرهها هستند. مقداری هم به صورت طلبگی با دوستان بحث کردیم چرا این طور شد، چه دلیلی داشت، آیا میشد کار دیگری کرد و چه کارهایی باید بکنیم. البته در دولت هم به طور مفصل در یک جلسه بحث کردیم و طرحهای کوتاه مدت، بلند مدت و میان مدت دادیم برای اینکه با این مشکل مواجه نباشیم. بعد از آن طرح نهال کاری را دیدیم که آن هم قدم مهمی است.
مسئله ریزگرد و گرد و غبار مسئله پیچیدهای است که همة آن هم داخلی نیست و همة آن هم دست ما نیست. ولی ما باید همه توانمان را به کار بگیریم. یک بخشی از آن داخلی است که باید حل و فصل کنیم. یک بخش هم خارجی است که در مورد آن هم باید تلاش سیاسیمان را به طور پیگیر دنبال کنیم.
برای اینکه این مشکل حل بشود یک طرح این است که ما حقابهها را بدهیم. حق را که ندهیم این میشود! به هر حال حقابه جزو حقوق است. آن که در انتخابات انشاءالله با دقت و شور و شوق میرویم و انجام میدهیم، حق الناس است که رهبری فرمودند، این یکی هم حق الطبیعه است، حق الارض است، حق سرزمین است. طبیعت چیست؟ طبیعت سنت خداوند است. چیز دیگری نیست. سنت الله است. همه اینها قوانین و سنتهای الهی است. اگر با طبیعت بجنگیم طبیعت هم با ما میجنگد. اگر حقش را ندهیم از ما باز میستاند. شما تالاب را رها کنید خشک میشود، هور العظیم خشک میشود، دریاچه فلان خشک می-شود، بعد به زور از شما میستاند و آن چنان فشاری بر شما میآورد. میگوید فکر کردید موجود بی دفاعی هستم که هر کاری میخواهی بکنی. حالا من جواب میدهم؛ ناچار میشویم که حقش را بدهیم. طبیعت این چنین است. ما نباید با طبیعت بجنگیم. طبیعت یعنی همین قانون خداوند و سنت الهی. ما باید در چارچوب سنن الهی حرکت بکنیم.
چه شد که الان خشکسالی شد؟ من نمیخواهم وارد این بحث بشوم، چون وقت رو به اتمام است. اینکه در روایات ما آمده اگر معروف را زیر پا گذاشتید، اگر منکر ترویج شد، عذاب الهی میآید و بعضی از عذابها هم همینهایی است که ما الان میبینیم، ما فکر میکنیم که مقصود این است که دروغ گفتهایم و سیل آمده است. خیر، معروف و منکر فقط دروغ و نماز نیست. دامنه منکر خیلی وسیع است. هر کار زشت و ناپسند و نادرست منکر است. و هر کار شایسته و درست معروف است. اگر سرزمینی را آباد کنیم، درختکاری و احیاء کنیم، اینها نماز و روزه نیست ولی جزو معروف است. حالا شرع یا ما را تشویق کرده است یا مستحب کرده است؛ ما باید معروفها را انجام بدهیم.
چه اتفاقی افتاد که گرد و غبار در ایران و منطقه شروع شد؟ در همین یک روز اتفاق افتاد؟ شما فکر میکنید دیروز گرد و غبار شده، فردا هم باید گرد و غبار را حل کنیم. این ماجرا سالها طول کشیده است. قدم به قدم اشتباهات بشری و اقدامات ناحق ما را به اینجا رسانده است. مثلاً مقداری از آب دجله و فرات را ترکیه نگه داشته است و نمیگذارد پایین بیاید. همین هور را چه کسی ابتدا خشک کرد؟ بخش هور عراق را چه کسی خشک کرد؟ بخش هور را صدام خشک کرد برای اینکه می-خواست با افراد مجاهدی که در آنجا پناه داشتند بجنگد. بعد از آن جنگ شد و مشکلات پیش آمد. بعد هم خشکسالی شد. همه دست به دست هم داده است و در طول این 30 – 40 سال امروز به این نقطه رسیدهایم.
شما فکر میکنید که وقتی یک جنگ هشت ساله تمام شد همه مسائل آن هشت روزه تمام میشود؟ جنگ هشت ساله ما تمام شده است ولی هنوز مسائل آن تمام نشده است. هنوز هم مسائل جنگ هشت ساله بعد از حدود 30 سال حل نشده است و باید به دنبال حل آن مسائل برویم.
من نمیخواهم تفصیل این موضوع را بگویم. شما فکر کردید اگر 3-4-5-8 سال تحریم شد، آثار آن تحریم یک روزه از بین میرود؟ اگر هشت سال جنگ بوده است، سه تا هشت سال طول میکشد تا آثار آن جبران بشود. اگر 5 سال 6 سال ده سال در تحریم قرار گرفتیم چند تا ده سال طول میکشد تا تمام آن آثار از بین برود. مگر یک روزه تمام میشود؟ اگر ما با طبیعت ظرف 20 یا 30 سال جنگیدهایم، فکر کردیم سه روزه حل میشود؟ ولی باید حل کنیم. باید دست به دست هم بدهیم. باید معضلات را حل کنیم.
از روز اول در این دولت - خانم ابتکار که بار مسئولیت سنگینی را در محیط زیست بر دوش گرفتند شاهد هستند - هر طرح بزرگی که در دولت آمد گفتم باید بروید و مسئله محیط زیست آن را حل کنید. بعضی از وزرا هم ناراحت هستند و میگویند محیط زیست مانع است و نمیگذارد، شما دستور بدهید، اما میگویم که خیر، شما بایستی پیوست محیط زیستی این مسئله را حل کنید. نمیخواهیم سختگیری کنیم ولی باید حل بشود. چرا؟ چون گرفتار میشویم.
حالا باید چگونه حل کنیم؟ یکی از راههای بحث محیط زیست حقابههاست. بعضی از دوستان اینجا گفتند مثل دریاچه ارومیه. خداوند شاهد است که مانند دریاچه ارومیه، ما در تمام این مدت دنبال هامون هم بودیم. در تمام مذاکرات سیاسی دنبال این بودیم که هامون را احیا کنیم، جازموریان را هم احیا بکنیم، تالاب شادگان را هم احیا بکنیم، هورالعظیم را هم احیا بکنیم. تلاش این بوده است، حالا بعضی جاها موفقیت ما 20 درصد یا 50 درصد، کمتر یا بیشتر بوده است. تلاش این است. این قدم اول ماست.
بعد هم اینکه این چشمههای خاک چرا در خوزستان به وجود آمده است؟ خشکسالی بوده است؟ به تعبیر شما حقابههای مربوطه داده نشده است. ما باید آن را حل کنیم. ما با ملت ایران نه تعارف داریم و نه حرف دو پهلو میزنیم. من در اولین سفرم به خوزستان به مردم این استان اعلام کردم استفاده دیگر استانها و شهرستانها از رود کارون در حد آب آشامیدنی است. این قرار ما بوده است و بر همین مبنا هم تا آخر عمل خواهیم کرد و میایستیم. همه تلاش ما این بوده است که خوزستان آباد بشود، ایران آباد شود. همه ملت ایران برای ما مساوی هستند. همه برای ما عزیز هستند. البته خوزستان به مدت هشت سال جنگ بسیار بی-رحمانهای را تحمل کرده است. باید بگوییم: من علیه الغرم فله الغنم؛ البته اصل مثل آن به عکس است: من له الغنم فعلیه الغرم.
به هر حال آنجا که تلاش و مجاهده و فداکاری بیشتری کرده است ما هم باید به همه آن نکات توجه کنیم. تلاش ما بر این است که برای خوزستان به عنوان وظیفه مان آنچه را قول دادهایم عمل کنیم. برای اولین بار این طرح 550 هزار هکتار که عظیمترین طرح نه در ایران بلکه در منطقه است، شروع شده است. همان طور که آقای دکتر نوبخت گفتند از لحاظ تأمین اعتبار، حالا وزارت نیرو بحثی داشت که چه مقدار آب را میتواند تأمین کند ولی الان هم وزارت نیرو میگوید که آب 550 هزار هکتار را تأمین میکنم. در وزارت کشاورزی هم انصافاً آقای مهندس حجتی از افراد شریف فداکار در دولت یازدهم است. حالا بنده اگر مجاز بودم در توصیف این مرد پاک و خالص و فداکاری که شبانه روز تلاش میکند خیلی چیزها میگفتم. نباید از کسی که در گندم ما را خودکفا کرده قدردانی کنیم؟ و ان شاء الله در سال آینده به حول و قوه الهی این مسیر و این راه را ادامه میدهد. در کل مواد غذایی، ما هشت میلیارد دلار مواد غذایی وارد میکردیم، این مبلغ را به 3 میلیارد رسانده است، 5 میلیارد خودکفایی درست کرده است؛ نباید قدردانی کنیم؟
از همه آنهایی که در این کشور تلاش میکنند و زحمت میکشند قدردانی کنیم. دنیای سیاست و حزب و جناح در اینجا معنا ندارد. به هر حال جناح سیاسی و احزاب داریم، با هم رقابت میکنیم، سخنرانی میکنیم، عیبی ندارد، اینها از زیباییهای دنیای آزاد است، کشور ما آزادی دارد، صحبت میکنند، نظرات مختلف را میگویند؛ اهلاً و سهلاً. اما وقتی برای یک استان یا یک منطقه در ایران مشکل پیش میآید، اینجا دیگر جای این حرفها نیست. همه باید بیاییم و کمک کنیم تا مشکل را حل کنیم. در آنجا باید دست همدیگر را بگیریم نه اینکه مچ همدیگر را بگیریم. جای مچ گیری نیست، جای دستگیری است. جای کمک است. همه باید به صحنه بیاییم و کمک کنیم و مسئله را حل کنیم.
این آیهای که ایشان خواندند: و عسی ان تکرهوا شیئاً و هو خیر لکم؛ امیدواریم این مشکلی که برای مردم خوزستان پیش آمد و همه باید تلاش کنیم تا این مشکل را حل کنیم، نقطه عطفی برای تصمیمات مهم و اقدامات خیر و آینده بهتر بشود. اگر ما امروز مشکل داریم، ان شاء الله برای فرزندانمان و آیندگانمان شرایط بهتری داشته باشیم.
کار نهال کاری قدم بسیار مهمی است که وزارت جهاد کشاورزی این کار را آغاز کرده است. ما هم این کار را ادامه میدهیم و دنبال میکنیم. البته راههای دیگری هم هست، همانطور که گفته شد از همه طرق و راهها استفاده میکنیم. این گروه ملی مقابله و مبارزه با مسئله ریزگردها یا گرد و خاک باید همه راهها را در نظر داشته باشد.
در حال حاضر در کشور بخشهای مهم دانش بنیان در حال کارکردن روی این موضوع هستند. اتفاقاً در جلسه اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در دو روز پیش، بحثی شد دربارة یک نوع مالچهای بیولوژیک که یکی از مراکز علمی ما تهیه کرده بود که در حال آزمایش است و در منطقهای مالچ پاشی شده و آزمایش میکنیم که دوام آن چقدر است تا بعد استفاده کنیم. ان شاء الله همه دست به دست هم میدهیم و این کار را ادامه میدهیم.
اولاً به مردم عزیز خوزستان عرض میکنم که دولت در کنار شما بوده و در کنار شما هست و این وظیفه دولت است و از همه توانش استفاده میکند برای اینکه مشکلاتی که در این استان هست را به یاری خداوند و کمک شما کاهش بدهد و این کار ان شاء الله انجام خواهد شد، کما اینکه تا امروز قدمهای خوبی برداشته شده است.
نکته دوم اینکه مسئله آب و فاضلاب در این استان از مسائل بسیار مهم است. من از روز اول دولت هم دنبال این موضوع بودم. الان هم دنبال این موضوع هستم. ما برای حل مشکلات آب و فاضلاب که در اینجا هم اشارهای شد، اگر بخواهیم به طریق معمول بودجه سالیانه عمل کنیم
سالها طول خواهد کشید و باید یک اقدام فوری انجام بدهیم. اینجا اهمیت خاصی دارد. این فاضلابهایی که به کارورن میریزد. این همه مشکلاتی که در سفر قبلی چند ماه پیش در آبادان دیدم که واقعاً برخی از بخشها چه مشکلاتی دارند. حالا دو راه داریم که هر دو راه را هم دنبال میکنیم.
ان شاء الله قول ما به شما مردم خوزستان و هدیه این سفر ما به مردم بسیار خوب و مؤمن خوزستان این باشد که ما از یکی از این دو راه مسئله فاضلاب را دنبال میکنیم. آقای چیتچیان اخیراً هم نامهای برای من نوشتهاند، طرحها را نوشته، پولهای مورد نیاز را هم نوشتهاند. ان شاء الله مسئله را یا از طریق صندوق توسعه ملی حل میکنیم، این اولین قدم است. اگر نشد، از طریق فاینانس این را حل خواهیم کرد؛ ان شاء الله، به حول و قوه الهی.
البته در فاینانس مشکلاتی در دولت داریم و به سختی مجوز میدهیم که دلایل خاص خودش را دارد، اما در اینجا به مردم خوزستان قول
میدهیم که حل مشکل آب و فاضلاب استان را یا از طریق صندوق توسعه یا از طریق فاینانس دنبال میکنیم که ان شاء الله در زمان کوتاهی این مشکل بزرگ حل و فصل بشود. امیدوارم خداوند به همه ما توفیق بدهد تا خادم خوبی برای مردم باشیم و در این ایام که به نام فاطمه اطهر(س) است ان شاء الله رهرو خوبی در راه و مسیر سیرة ائمه هدی و رسول و نبی معظم اسلام باشیم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته