آذربایجان شرقی، خانه مشروطه/نقش آذربایجان در تمام عرصههای انقلاب و دفاع مقدس و .../راه آهن تبریز- میانه/بزرگراه تبریز- مرند/آزاد راه تبریز- بازرگان/تکمیل آزاد راه تبریز- سهند/آبرسانی و تصفیه فاضلاب/کشاورزی/سلامت/صنعت و معدن/قول و وعده دولت برای حفظ آرامش و ثبات بازار/مسائل هسته ای/تعامل سازنده با دنیا/گردشگری/احیای دریاچه ارومیه/تأسیس بنیادی برای فرهنگ، هنر و ادب آذربایجان/گردشگری/واگذاری آثار تاریخی به بخش خصوصی/ارائه تسهیلات/افزایش آگاهی فرهنگی، تاریخی و علمی/واگذاری طبق سیاستهای کلی اصل 44 و بروز برخی تخلفات/لزوم بازنگر در معادن آذربایجان شرقی/روابط اجتماعی، اقتصادی، علمی و ... با کشورهای همسایه
بسم الله الرحمن الرحیم.
قبل از سخن راجع به سفر لازم میدانم میلاد با سعادت امام سوممان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) را به ملت بزرگ ایران و مردم عزیز آذربایجان تبریک و تهنیت عرض کنم.
خوشحالم که سفر به آذربایجان هم زمان با فرا رسیدن ماه مبارک شعبانالمعظم بود و ایامی که ایام میلاد شعبانیه است که با همة این میلادها تا نیمه شعبان که میلاد با سعادت حضرت ولیعصر (عج) است مواجه هستیم.
دیروز و امروز شاهد اظهار لطف، محبت و میهماننوازی مردم آذربایجان شرقی و تبریز عزیز بودیم، در خیابانها و در مراسم معظم ورزشگاه تختی و همچنین در جمعی که دیروز در محضر علما، نخبگان و خانوادههای عزیز ایثارگر بودیم و نیز در جمعی که با کارآفرینان استان بودیم. خاطرهای خوش نیز از خانه مشروطة تبریز داریم که آذربایجان شرقی و تبریز را باید خانه مشروطه بدانیم. همچنین آذربایجان بازویی پرتوان برای بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، امام راحل و نیز پیروزی انقلاب اسلامی بود؛ همچنین نقش مهمی در دفاع مقدس داشت و امروز هم بازویی پرتوان برای مقام معظم رهبری، نظام و پیشبرد اهداف ماست.
امیدوارم انشاءالله مجموعه این سفر، سفر پرخیر و برکتی برای مردم عزیز و دلاور استان آذربایجان شرقی و شهر تبریز عزیز باشد. طرحهای مختلفی در این سفر چه در سخنرانی عمومی و چه در شورای اداری اعلام شد.
در بخش راه طرحهای مهمی مثل راهآهن تبریز - میانه مطرح است که زیرسازی آن انشاءالله در سالهای 1394 و 1395 به پایان میرسد و هم زمان به دنبال ادامه طرحهای دیگر برای تکمیل این مسیر هستیم. اگر این مسیری که مردم سالها منتظر آن هستند راهاندازی شود، میتواند در توسعه استان بسیار مؤثر باشد.
در زمینة راه طرحهای مختلفی وجود دارد؛ از جمله بزرگراه مهم تبریز – مرند و بقیه راههایی که در شورای اداری به آن اضافه شد و تفصیل اینها را انشاءالله آقای استاندار به مردم اعلام خواهد کرد.
دیروز آغاز فعالیت پروژه بسیار مهم آزاد راه تبریز تا بازرگان اعلام شد و همانطور که میدانید 65 درصد اعتبار این پروژه را کارآفرینان بیرون مرز به عهده گرفتهاند. شرکتی در ترکیه این بار را بر دوش گرفته که بخشی به عهده دولت و بخشی هم بر عهده آنهاست و این آغاز مبارکی است برای آزادراهی که تبریز را از طریق بازرگان به ترکیه متصل میکند و برای توسعه استان بسیار مهم است و میتواند آغازی باشد برای سرمایهگذاری و جذب سرمایه از خارج از کشور. البته نمونههای دیگر نیز در استانهای دیگر داریم ولی این نمونه، نمونه برجستهای است و به معنای وجود آرامش در صحنه اقتصاد و اطمیناندهی به بخش خصوصی و مجموعههای غیردولتی برای فعالیت است. البته در زمینه راه طرحی هم وجود دارد که برای مردم تبریز اهمیت دارد و آن تکمیل آزادراه بین تبریز و شهر سهند است.
این هم برای تردد مردم شهر سهند به تبریز اهمیت دارد و با وجود این که مقداری شرایط ما سخت بود اما در عین حال در بحثهایی که در تهران کردیم آن را پذیرفتیم که حدود پنجاه میلیارد تومان اعتبار برای آن در سالهای 1394 و 1395 تخصیص یابد. انشاءالله این آزاد راه هم تکمیل خواهد شد و مردم استفاده خواهند کرد.
در زمینه مسئله آبرسانی و تصفیه فاضلاب طرحهای متعددی در این استان وجود دارد؛ از جمله خود تبریز که در این سفر تصمیم گرفته شد بسیاری از این طرحها در سالهای 1394 و 1395 تکمیل شود که ریز این پروژهها به اطلاع مردم آذربایجان میرسد.
در زمینه کشاورزی ما نیازمند زه کشی، آمادگی زمینها و الگوی جدید کشت و صرفهجویی هستیم و انشاءالله این کار امسال و سال آینده انجام خواهد شد که من در سخنرانی عمومی هم به آن اشاره کردم.
در زمینه سلامت، در این سفر تصمیم گرفته شد که حداقل چهار بیمارستان یا ساخته شود یا تکمیل گردد که امیدوارم کمکی برای سلامت مردم عزیز آذربایجان شرقی باشد.
همچنین طرحهای متعددی در زمینه فعال شدن بخش صنعت و معدن وجود دارد. اولاً از لحاظ اعتباراتی که چه برای سرمایه در گردش و چه برای توسعه بخش صنعتی نیاز است، بانک مرکزی از طریق بانکهای متعدد متعهد شد در مجموع سه هزار میلیارد تومان اعتبار برای بخش صنعت و معدن و بخشهای تولیدی و دیگر در اختیار بگذارد که این میتواند حرکت خوبی در استان آذربایجان شرقی باشد که مثل سایر استانها بسیاری از طرحهای صنعتی در این سالهای اخیر به خاطر شرایط خاص فعال نبوده یا نیمه فعال بوده و تکمیل نشدهاند.
الحمدلله امروز شاهد هستیم که برخی از پروژهها با همت مسئولین محلی در استان، استاندار محترم، تلاشهایی که نماینده محترم مقام معظم رهبری و همه مدیران در استان دارند، به ثمر میرسد و علیرغم شرایط سختی که دولت از لحاظ اقتصادی دارد امروز رونق را در استان شاهدیم. امروز دیدیم که بخش بزرگ یکی از طرحها به راهاندازی رسید و آن تولید شیشه بود که باز هم بخش خصوصی در این زمینه فعال است که من همین جا دعوت میکنم از همة کارآفرینان، همة آنهایی که توان سرمایهگذاری دارند، آنهایی که میتوانند تلاش کنند تا سرمایه خارجی را جذب کنند، قولی که دولت میدهد این است که شرایط آرامش و ثبات بازار را حفظ میکنیم مثل بیست ماهی که ثبات و آرامش را حفظ نمودهایم.
من به ملت عزیز ایران عرض میکنم انشاءالله در مسیر رونق اقتصادی خواهیم بود. در زمینه سیاسی هم در مسیر تعامل سازنده با دنیا خواهیم بود. در زمینه مسائل هستهای نیز در مسیر گفتگوی سازنده با دنیا هستیم. اگر آنها زیادهخواهی نکنند و زمینه را برای توسعهطلبیهای نابجای خود نبینند، این مذاکرات میتواند در زمان مشخص به ثمر بنشیند و شرایط را برای تحولات اقتصادی و سیاسی در منطقه و کشور ما آمادهتر کند.
همچنین در زمینه مسئله گردشگری، این استان استعداد بسیار زیادی دارد؛ آثار قدیمی، تاریخی، عمارتهای قدیم که از مقامات محلی، استاندار، فرمانداران و مخصوصاً شهرداران میخواهم تلاش کنند هرچه میتوانیم این ساختمانهای قدیمی را حفظ و حراست کنیم، بخریم و نگه داریم. اینها سرمایههای فرهنگی و تاریخی این استان هستند. حیف است که تخریب شده و از دست بروند. اینها امروز و فردا جاذبهای بزرگ برای گردشگری هستند.
تبریز شهری به عنوان یک شهر در داخل ایران و استان آذربایجان شرقی نیست، تبریز یک شهر معروف در تاریخ و در سطح دنیاست و ما باید بتوانیم جذب گردشگر را در استان و این شهر عزیز بیشتر کنیم که هم به توسعه کمک خواهد کرد و هم دنیا با مردم آذربایجان آشنا میشوند که بیش از یک و نیم قرن پیش در زمینه آزادی خواهی، تحولات نوین اداری، مبارزه با استبداد و مشروطه خواهی چه اقدامات مهمی انجام داده است.
آشنایی با این فرهنگ برای همه ما افتخارآفرین است. انشاءالله دولت هم در این زمینه کمک خواهد کرد.
از زمان تبلیغات ریاست جمهوری دو قول به مردم آذربایجان شرقی، غربی و همه این منطقه داده بودم؛ یکی مسئله احیای دریاچه ارومیه بود، دیگری تأسیس یک بنیاد برای فرهنگ، هنر و ادب استان آذربایجان شرقی که در واقع این بنیاد برای استان آذربایجان شرقی، غربی و کل آذربایجان خواهد بود.
الحمدلله ما توانستهایم در طول این بیست ماه به گونهای عمل کنیم که خجل نباشیم. در زمینه دریاچه ارومیه همه توان خود را به کار گرفتهایم و چون به مردم قول داده بودم، در اولین جلسه هیئت وزیران مسئله احیای دریاچه ارومیه مطرح شد، کار گروه تعیین شد، دستورالعملهایی تهیه، تصویب و ابلاغ شد. امروز خوشحالیم که الحمدلله شاهد نوعی تثبیت وضعیت در زمینه دریاچه ارومیه هستیم؛ سال به سال 30، 40 یا 50 سانتیمتر آب پایینتر میرفت و برای مردم نگران کننده بود. الان میتوانیم بگوییم نسبت به سال گذشته وضعیت تثبیت شده است. البته این هم ماحصل تلاش دولت بود و هم رحمت خداوند، زیرا باران و رحمت خداوند در این طرح بسیار یاری رساند و کمک کرد.
انشاءالله ما این طرح را ادامه میدهیم، کارگروه در این زمینه فعال است، راهکارهای بلندمدت متعددی هم وجود دارد و ما به طرحهای بلندمدت هم فکر میکنیم تا با تشکیل و شروع به کار بنیاد مورد نظر و ادامه فعالیت در زمینه احیای دریاچه ارومیه انشاءالله به دو وعدهای که داده بودیم عمل کرده باشیم.
همان طور که به اطلاع مردم رسید، در این سفر مجموعاً 965 میلیارد تومان برای 32 طرح و پروژه مد نظر قرار دادیم. انشاءالله همة این اعتبار اعلام شده در سالهای 1394 و 1395 پرداخت خواهد شد. استاندار و مسئولین محترم استان از هم اکنون میتوانند این اعتبار را تخصیص یافته تلقی کرده و کار را ادامه دهند تا انشاءالله بتوانیم خدمتی کوچک به مردم عزیز و بزرگ این استان کرده باشیم.
همچنین مقدار فاینانس و اعتبار ارزی هم را 517 میلیون دلار مد نظر قرار دادیم؛ فاینانس برای خط دو مترو تبریز. امیدوارم همه این وعدهها اجرایی و عملیاتی شود و ما شاهد توسعه و پیشرفت در آذربایجان شرقی و تبریز عزیز باشیم.
من در همین جا میخواهم به مردم شهرستانهای مختلف آذربایجان شرقی که شخصاً موفق نشدم به محضر آنها برسم و از نزدیک آنها را زیارت کنم اما وزرا و معاونین خدمت مردم رسیدند، بگویم که گزارشهای اولیه سفر آنها را امروز دیدیم و مفصل هم خواهیم دید، انشاءالله مطالبات مردم را در حد توان دنبال خواهیم کرد.
صدا و سیمای آذربایجان شرقی:
جناب آقای رئیس جمهور خدمت حضرت عالی و همراهان محترم تان سلام و عرض ادب میکنم و تشریف فرمایی شما را به استان آذربایجان شرقی خیر مقدم عرض میکنم. همانطور که حضرتعالی هم در فرمایشات خود اشاره فرمودید با توجه به همسایگی آذربایجان شرقی با کشورهای آسیای میانه، نزدیکی با اروپا و تعدد اماکن تاریخی، فرهنگی و طبیعی، چه اقداماتی برای توسعه گردشگری و جذب گردشگران خارجی از طرف دولت برای آذربایجان شرقی در نظر گرفته شده است؟ برای نمونه دانشگاه ربع رشیدی را داریم که جناب آقای استاندار در جریان امر هستند که برای احیای آن حتماً نیازمند حمایت دولتی هستند؟
رئیس جمهور:
همانطور که شما اشاره کردید آذربایجان و شهر تبریز در مجموع استعدادهای بسیار فراوانی برای جذب گردشگر دارد و ما باید این جاذبهها را بیشتر کنیم.
طرح اصلی دولت در زمینه گردشگری این است که غیر از مباحث کلی صنعت گردشگری چه از لحاظ راه آهن، راه، نقل و انتقالات هوایی، هتل و غیره که باید آنها را آماده کنیم که خود بحث دیگری است، در زمینه آثار تاریخی و جاذبههای گردشگری، دولت معتقد است که بسیاری از این آثار را میتوانیم به بخش خصوصی واگذار کنیم. یک عمارت تاریخی را میتوانیم به فرد، شرکت یا جمعی واگذار کنیم و او آن را به رستوران، و حتی یک ساختمان بزرگ را به هتل تبدیل کند، منتها آن چارچوبی که برای حفظ آن اثر مورد نظر است را مراعات کند. هم مرمت و بازسازی و هم حراست کند که میتوانیم در بلند مدت به فرد یا گروهی واگذار کنیم. این کار هم اکنون آغاز شده است.
از طرف دیگر ما میتوانیم از نظر اعتبارات به اینها کمک کنیم. یعنی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری این کار را خواهد کرد. ما در هر استانی این قول را دادهایم، در آذربایجان هم قول میدهیم هر سرمایهگذاری در این زمینه تلاش کند انشاءالله تسهیلات لازم را در اختیار قرار میدهیم و البته برخی از آثار مهم تاریخی وجود دارد که خود دولت باید حفاظت و حراست، پیگیری و سرمایهگذاری کند که آن موارد را هم در این استان دنبال خواهیم کرد.
تبریز شهری پر جاذبة تاریخی هم برای مردم داخل کشور هم برای همسایگان و هم برای مردم سراسر دنیاست و انشاءالله روز به روز این جاذبهها بیشتر خواهد شد. آقای استاندار و مسئولین محلی این را دنبال میکنند.
روزنامه ایران:
همانطور که همکارمان اشاره فرمودند، از سالها پیش (بیش از سی سال) بحث احیای مجموعه تاریخی فرهنگی ربع رشیدی در تبریز توسط مسئولین مختلف مطرح بوده اما تا کنون فقط اقدامات کوچکی انجام گرفته است، اینک از دولت محترم تدبیر و امید در این زمینه این انتظار وجود دارد که برای هویت شهر تبریز بسیار مهم است که کمک شود و اقدامات لازم و مقتضی صورت گیرد.
رئیس جمهور:
خیلی متشکر! من فقط میتوانم بگویم که ما حتماً این را دنبال خواهیم کرد، از آقای استاندار هم میخواهم. به هر حال یک اثر تاریخی است که هفتصد سال سابقه تاریخی دارد و اثر مهمی است؛ انشاءالله برای حراست، حفظ و احیای آن پیگیری و کمک خواهیم کرد.
پایگاه خبری آسا نیوز:
جناب آقای دکتر روحانی! همان گونه که مستحضر هستید آذربایجان شرقی در طول تاریخ همواره به عنوان مهد تمدن، فرهنگ و پایتخت تشیع مطرح بوده است و از طرف همسایگان مخصوصاً همسایگان ترک زبان مورد تهاجم فرهنگی قرار گرفته است. آیا دردولت تدبیر و امید با توجه به بومیسازی سیاستهای فرهنگی تدابیری در راستای مقابله با تهاجم فرهنگی انجام گرفته یا خواهد داد؟
رئیس جمهور:
خیلی متشکر! کلیت این حرف که کشور ما در طول تاریخ مخصوصاً بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مورد هجمه فرهنگی دیگران بوده، کاملاً درست است و اینکه ما باید برای این هجمه خودمان را آماده کنیم، برنامهریزی کنیم و بیشتر هم باید مصونیت ایجاد کنیم، یعنی باید آگاهی مردم ما از لحاظ فرهنگی، تاریخی و علمی به نقطهای برسد که آن هجمهها، بیاثر باشد، والا ما که نمیتوانیم مانع این هجمهها باشیم و این هجمهها وجود خواهد داشت.
از این طرف ما باید مخصوصاً نسل جوان را تقویت کنیم. البته مردم آذربایجان مردم بسیار آگاه و هوشیاری هستند؛ مردمیکه از زمان مشروطه و قبل از آن در احیای فرهنگ این کشور، آزادی، مبارزه با استبداد، مبارزه با بیگانگان و مبارزه با اشغالگری همه جا پیشگام و پیش قدم بوده اند و توانسته اند در همه جا موفق و پیروز باشند.
بعد از انقلاب هم شاهد برخی توطئهها بودهایم و دیدیم که مردم خودشان همة توطئهها را خنثی کردند و در این زمینه پیشگام بودهاند. البته دولت هم حامی است و کمک خواهد کرد. من مطمئن هستم فرهیختگان، علما، بزرگان، شعرا، اهل ادب، دانشگاهیان و حوزههای علمیه خودشان پیشگام هستند و ما هم انشاءالله کمک خواهیم کرد. من مطمئن هستم اینگونه توطئهها بر مردم ایران به ویژه مردم آذربایجان کارگر نخواهد بود.
گزارشگر:
و نظرتان نسبت به بومی سازی سیاستهای فرهنگی؟
رئیس جمهور:
همه طرحهایی را که ما در زمینه فرهنگی داریم باید دنبال کنیم که بومی سازی سیاستهای فرهنگی هم جزء آنهاست.
روزنامه محلی سرخاب:
با سلام و عرض ادب، جناب آقای رئیسجمهور، چنان که استحضار دارید تبریز تا چندی قبل چهارمین قطب صنعتی کشور بود و بخش اعظم صنایع مونتاژ و قطعهسازی را مخصوصاً در صنعت خودروسازی بر عهده داشت. در طول هشت سال گذشته در دوران دولت قبل روند خصوصی سازی کارخانجات مادر در سطح استان کاملاً «خودمانی» بوده و بنا به اظهار مدیر کل صنایع استان، تمام واگذاریها به افراد غیر واجد شرایط بوده است و در اثر این سیاست اکنون صنعت استان تعطیل یا نیمه تعطیل میباشد و حدود 500 کارخانه و کارگاه تولیدی تعطیل شده است که باعث بیکاری و اعتصابات کارگری به دلیل عدم دریافت حقوق شده است.
برنامه دولت برای احیای صنعت استان و باز پس گیری کارخانجات از دست افرادی که به ناحق صاحب و مالک آن شده و باعث نابودی استان شدهاند چیست؟ و اصولاً برنامهای برای بازرسی مجدد از روند چگونگی واگذاری و باز پس گیری کارخانجات در جهت احیای صنعت استان از دست افراد غیر متخصص در امر تولید دارید؟
رئیس جمهور:
این نکتهای که جنابعالی فرمودید مشکلی است که متأسفانه در استانهای دیگر هم شاهد هستیم؛ حال در برخی از استانها این مشکلات بیشتر و در برخی دیگر کمتر است.
هدف از واگذاری چه بود؟ هدف از واگذاری طبق سیاستهای کلی اصل 44، رونق و توسعه بیشتر و تغییر مدیریتها از دولتی به غیر دولتی بود که فعالتر شوند. متأسفانه در اجرای این مقررات و قانون، تخلفاتی صورت گرفته است که اتفاقاً در جلسه شورای اداری استان بخشی از بحثهای آقای استاندار مسئلهای بود که شما مطرح کردید.
در این زمینه هم در استان باید فعالیت شود و مواردی را که میتوانیم یکی یکی حل و فصل کنیم. زیرا چند مشکل وجود دارد؛ یکی اینکه تولید، پیشرفت و توسعه با مشکل مواجه است و دیگر اینکه وقتی به یک مرکز تولیدی رسیدگی نشود کم کم از بین خواهد رفت یا خود شخصی که مدیریت یا صلاحیت لازم را ندارد ممکن است بعدها به دنبال تغییر کاربری باشد و مشکلات بعدی هم برای مردم هم برای تولید و هم برای کارگران ایجاد شود.
انشاءالله این موارد را آقای استاندار دنبال میکند و چند مورد هم در مسیر بازدیدها با ایشان صحبت شد؛ هرجایی که در استان قابل حل و فصل است حل و فصل شود و هر جایی که باید در تهران دنبال کنیم انشاءالله بیاورند و ما دنبال کنیم.
اما به طور کلی این فقط مشکل آذربایجان شرقی یا تبریز نیست. البته تبریز از دیرباز به صنایعی معروف بوده که امروز میبینیم تا حدودی آن توسعه لازم را ندارد. تبریز همیشه در صنعت چرم و کفش و... در کشور تقریباً حرف اول را میزده و اکنون هم اینگونه است.
ما باید این صنعت بسیار مهم را رونق دهیم. صنعت فرش آذربایجان و تبریز بسیار معروف است. ما اکنون نسبت به معادن هم نیاز به بازنگری داریم؛ به خاطر مناطق حفاظت شده و دلایل زیست محیطی برخی از معادن استان فعال نیست و باید برای آنها برنامهریزی کنیم. این کار را دنبال خواهیم کرد که انشاءالله معادن بیشتری در این استان فعال شود. این استان از لحاظ معادن ظرفیت بسیار بالایی دارد. از لحاظ صنعت هم انشاءالله این مشکلی را که شما بیان کردید دنبال خواهیم کرد.
خبرگزاری ایسنا در استان:
با عرض سلام و خیر مقدم خدمت رئیس جمهور محترم، با توجه به قرار گرفتن استان ما در موقعیت استراتژیک و همچنین اینکه با کشورهای آذربایجان و ارمنستان هم مرز است، شما چه نقشی را در خصوص توسعه روابط بینالملل برای استان ما قائل شدهاید و اینکه چه تدابیری را اندیشیدهاید که سرمایهگذاران خارجی بیشتر به سمت استان ما بیایند؟
رئیس جمهور:
خیلی متشکر ! یکی از ویژگیهای این استان از لحاظ جغرافیایی، همسایگی با کشورهای متعدد همجوار یا همسایه است؛ جمهوریهای آذربایجان، ارمنستان، بخش خود مختار نخجوان و ترکیه جزو همسایگان این استان هستند. عراق، قفقاز و حتی آسیای مرکزی هم همینطور و باید بدانیم که تبریز میتواند یک رابطه بسیار خوب تجاری و صنعتی با اینها داشته باشد.
تلاش ما در کشورهای همجوار بر این مبنا بود که بتوانیم بخش خصوصی و کارآفرینان خارجی را در این زمینه جذب کنیم. در همین راستا در ترکیه جلسه خیلی مفصلی داشتیم با حضور کارآفرینان ایرانی و ترکیه در اتاق بازرگان آنکارا و نیز با حضور من و رئیس جمهور ترکیه، جلسهای بسیار موثر بود که آثار آن جلسه را الان داریم میبینیم.
یکی از آن طرحها طرح آزاد راه بین تبریز و بازرگان است؛ طرحهای دیگری هم هست که از آثار تفاهمات آن جلسه است. با جمهوری آذربایجان هم همین کار را کردیم. در جلسهای با حضور بخش خصوصی آذربایجان و ایران و من و رئیس جمهور آذربایجان بحث کردیم و برای پروژههای مشترک دعوت کردیم و امروز زمینه برای فعالیتهای مشترک اقتصادی بین ما و کشورهای همجوار چه آذربایجان، ارمنستان، ترکیه و عراق و چه کشورهای دیگر منطقه از جمله قفقاز و آسیای مرکزی وجود دارد.
یکی از اهداف دولت در سیاست خارجی بر مبنای تعامل سازنده این است که زمینهای ایجاد کند که بتوانیم در حوزههای علمی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی روابط را نزدیکتر کنیم و در واقع اقتصاد خود را مخصوصاً با اقتصاد کشورهای همجوار مکمل یکدیگر قرار دهیم و انشاءالله آثار این سیاست را امروز در ایران مشاهده میکنیم و در آینده بیشتر مشاهده خواهد شد.
مجری:
جناب رئیس جمهور وقت نشست خبری رو به اتمام است، اگر مجدداً فرمایشی دارید به گوش جان میشنویم.
رئیس جمهور:
عرضی ندارم، جز تشکر مجدد از مردم دلاور آذربایجان و مردم بسیار خوب تبریز.
والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته