زمینههای روابط ایران و سوئد/ تعادل مواضع سوئد نسبت به موضوع هستهای ایران/ ترانزیت ایران و اروپا/ امنیت و ثبات منطقه/ اراده جدی برای توسعه روابط و کشور
بسم الله الرحمن الرحیم. از جناب آقای نخست وزیر کشور دوست سوئد به خاطر پذیرش دعوت من و سفر به جمهوری اسلامی ایران تشکر میکنم.
سوئد برای ما به عنوان یک کشور با سابقه در روابط با ایران و همچنین روابط بسیار نزدیک بین دو کشور در سالهای اخیر حائز اهمیت است که امروز در زمینههای مختلف دو جانبه و منطقهای و بین المللی توانستهایم با هم گفتگو کنیم.
سوئد هم به عنوان یک کشور پیشرفته اروپایی و هم به عنوان یکی از اعضای اتحادیه اروپا و امروز به عنوان عضو غیر دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد برای ما اهمیت خاصی دارد.
پس از توافق هستهای و برجام شرایط مناسبی بین ما و اتحادیه اروپا و به ویژه بین ایران و سوئد برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری به وجود آمده است.
مواضع کشور سوئد نسبت به موضوع هسته ای ایران همواره از میانه روی و تعادل برخوردار بوده است، حتی در دوران تحریم هم روابط ما با سوئد در برخی از زمینهها ادامه پیدا کرد.
ظرفیتهای بسیار خوبی برای توسعه روابط بین دو کشور به ویژه در زمینه حمل و نقل، محیط زیست، فناوری اطلاعات و ارتباطات و همچنین در زمینه معادن و صنعت وجود دارد.
اراده دو کشور بر این است که روابط دو کشور به دوران قبل از تحریم برگردد تا بتوانیم از ظرفیتهای اقتصادی به ویژه در زمینه تضمین صادرات و صندوق تضمین صادرات استفاده کنیم و در زمینه بانکی نیز روابط نزدیکتری با یکدیگر برقرار کنیم.
ما معتقدیم که اتحادیه اروپا بعد از برجام باید از شرکتها و بانک-های اروپایی حمایت کامل کند تا از فضای پس از برجام برای منافع مشترکمان بتوانیم حداکثر استفاده را ببریم.
یکی از موضوعات دیگری که مورد بحث قرار گرفت مسیر ترانزیت ایران و ارتباط اروپای شمالی و اروپای شرقی به اقیانوس هند و ارتباط جادهای و ریلی بین این دو منطقه بود.
همچنین راجع به روابط دانشگاهی و علمی به ویژه فناوریهای جدید ارتباطی بین دو کشور که میتواند به نفع دو کشور باشد بحث شد.
موضوع دیگری که در بحثهای جلسه خصوصی و عمومی ما مطرح شد مسائل منطقه به ویژه افغانستان، عراق، سوریه و یمن بود. موضوع آتش بس در سوریه که این آتش بس ادامه پیدا کند برای هر دو ما اهمیت داشت و مذاکرات معارضین با دولت سوریه امتداد داشته باشد و در نهایت سوریه شاهد ثبات و امنیت باشد و همچنین جنگ با گروههای تروریستی از جمله داعش و النصره ادامه پیدا کند.
درباره مسئله فلسطین و معضلاتی که در این زمینه در منطقه از سالهای گذشته تا امروز وجود دارد و راههای کاهش تنش نیز بحث و بررسی کردیم.
وضع مردم یمن و فشاری که امروز بر روی مردم یمن هست و نیازمندی مردم این کشور به دارو و غذا و ضرورت آتش بس و مذاکره یمنی - یمنی نیز مورد تأکید بود.
سفر نخست وزیر سوئد که اولین سفر نخست وزیر این کشور به ایران است به همراه یک هیئت بلند پایه و [نمایندگان] 40 شرکت به معنای اراده جدی سوئد و ایران برای توسعه روابط دو جانبه و همچنین رایزنی برای کاهش تنش در منطقه و صلح و ثبات منطقهای و جهانی است و من بار دیگر از آقای نخست وزیر و هیئت همراه برای سفر به ایران تشکر میکنم.