دوران خوش و به یاد ماندنی مدرسه/ تصاحب بازار کار منطقه و دنیا، راه تعالی و پیشرفت/ ابراز تأسف از رویکرد ابزاری به معلمان در آستانة انتخابات/ تناقص پایین بودن حقوق معلمان و بالا بودن هزینههای اجرایی/ مهمترین بخشهای هزینة اجرایی/ کاهش هزینههای اجرایی به معنای کاهش بودجه آموزش و پرورش و بهداشت و.../ افزایش درآمد کشور/ استقراض از بانک مرکزی دلیل اصلی تورم 45 درصدی/ انضباط مالی و عدم استقراض از بانک مرکزی علت اصلی کاهش تورم/ بهبود وضعیت معیشت مردم در دولت یازدهم/ خودکفایی کشور در گندم/ ایجاد حرکتی بزرگ در بخش کشاورزی/ ایجاد اشتغال از طریق شرکتهای دانش بنیان/ ورود به میدان رقابت جهانی در عرصة خودروسازی/ وضعیت امنیت در کشور/ پرهیز دولت از درصدی کردن مردم / دولت یازدهم، دولت صددرصدی/ پرچم ایران پرچم امنیت و آرامش برای همة اقوام/ ایجاد شکاف در فاصله باعث نفوذ دشمن/ نگاه یکسان معلم به همة دانشآموزان/ شروع عدالت با نگاه کردن و سخن گفتن معلم/ انتخابات، امتحان تاریخی ملت ایران/ شب 29 اردیبهشت 96 لیلهالقدر ملت ایران/ قدرت ایران در همزیستی مسالمتآمیز با همسایگان
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی سیدنا و نبینا محمد و آله الطاهرین و صحبه المنتجبین
روز بزرگ معلم و ایامی که به احترام معلمین عزیزمان و خدمات بزرگ آنها همراه با یاد و نام علامه شهید مطهری است که راه آموزش و پرورش و خدمت و ایثار را به ما آموخت، گرامی باد.
همچنین یاد میکنیم از شهیدان رجایی و باهنر، شهید دکتر بهشتی و شهید دکتر مفتح و همه شهدای عزیز و بزرگوارمان و شهدای آموزش و پرورش در دوران دفاع مقدس.
ترکیب این جلسه به ما میگوید چگونه از مدرسه باید به فناوری اقتصاد دانش بنیان و سرافرازی علمی و تولیدی در منطقه و جهان دست پیدا کنیم.
تردیدی نیست که امروز در این کشور اگر پیشرفتی هست، اگر تولیدی هست، تخصص و افتخارات بزرگ هست در سایه زحمات معلمین شریف ماست. یکی از دورانهای به یاد ماندنی و خوش ما دوران مدرسه است؛ روز اولی که وارد مدرسه شدیم سالهای بعدی که مدرسه را گذراندیم و مراحل علمی یا مراحل خدمتی که در جامعه طی کردیم. این نمایشگاه امروز – که عزیزانی که ندیده اند حتماً بعد از جلسه ملاحظه کنند – به نظر من افتخارآمیز بود.
جوانان، فارغ التحصیلان، دانشجویان و دانش آموختگان ما چگونه روی پای خودشان ایستاده اند و تلاش میکنند و در علم و دانش ما را در مسیر پیشرفت و تعالی قرار میدهند.
وقتی از برخی از آنها میپرسیدم که محصول شما کجا مصرف میشود و میگفتند به چه کشورهایی صادر میکنیم و در داخل هم در کجاها مورد مصرف قرار میگیرد برای من بسیار خوشحال کننده بود.
وقتی میپرسیدم چند نفر را مشغول به کار کرده اید و تعداد شاغلین را در شرکت خودشان بیان میکردند خوشحال کننده تر بود. وقتی از درآمد آنها سئوال میکردم خیلیها اظهار رضایت کردند بعضیها هم به آب باریکه تعبیر کردند. به هر حال مهم است که ما از کارمان با شوق و ذوق وافتخار یاد کنیم و ببینیم کاری که شما انجام میدهید برای کشور و آینده جامعه ما افتخار آفرین است.
معلمین عزیز هم وقتی محصول کار شما را میبینند در واقع محصول کار خودشان را میبینند. این معلمین بودند که شما را آموزش دادند و تربیت کردند، مسیر پیشرفت را به شما نشان دادند و در مراحل مختلف شما امروز به افتخارات علمی دست یافته اید.
راه تعالی و پیشرفت ما این است که بازار منطقه و دنیا را تصاحب کنیم. شعارها ما را به جایی نمیرسانند. سالها خیلی شعار شنیدیم. آنچه مهم است این است که ما در مقام عمل قدمهای مهمی برداریم. برای من بسیار تأثرانگیز است که عدهای میخواهند از معلمین جامعه و آموزش و پرورش به عنوان ابزار استفاده کنند. در کشور ما آموزش و پرورش، بهداشت و درمان، بازنشستگان، کارمندان و در بخشهای مختلف فکر نمیکنم به بخشی سر بزنید که بدون مشکل باشند. نه در داخل ایران حتی در کشورهای پیشرفته هم بدون مشکل نیستند. البته ممکن است مشکل کمتری داشته باشند. جامعه ما همیشه سختیها و مشکلاتی دارد. معلمین ما حتماً سختیهای معیشتی دارند. جای تردید نیست.
اگر بنده دنبال رأی هستم چرا از معیشت معلم نردبان رأی درست کنم؟ بگوییم که میخواهیم برای حل مشکلات جامعه چکار کنیم. نمیشود از یک طرف بگوییم حقوق معلم کم است و از آن طرف بگوییم که چرا هزینههای جاری بالا است. هزینه جاری یعنی چه؟ بعضیها میگویند هزینه جاری در دولت یازدهم بالا رفت. هزینه جاری یعنی چه؟ مردم فکر میکنند هزینه جاری یعنی زرق و برق ادارات.
شماها کاملاً میدانید بزرگ ترین بخش هزینه اجرایی ما بخش رفاهی و مستمری برای بازنشستگان و حقوق برای افرادی است که مستمری بگیر بهزیستی، کمیته امداد و بخشهای مختلف هستند. بخش بزرگ هزینه ما اینجا است. بخش دوم هزینه ما هزینه آموزش و پرورش و بهداشت و درمان است. وقتی هزینه میگوییم، به بخش آموزش و پرورش، بهداشت و درمان، دفاع و رفاهیات برای بازنشستگان و حقوقی که افراد دریافت میکنند برمی گردد. این کل هزینه است. وقتی هزینه میگوییم یعنی این موارد.
اگر میگوییم هزینه کم بشود یعنی حقوق معلم کم بشود، یعنی بودجه آموزش و پرورش کم بشود، یعنی بودجه بهداشت و درمان کم بشود، یعنی در بخش دفاعی هزینهها را کم کنیم.
از آن طرف میگویند باید در بخش دفاع هزینه بیشتری بگذاریم. باید برای معلمین تلاش بیشتری کنیم. این تناقضات عجیب و غریب است.
ما باید آنچه درآمد کشورمان است را افزایش بدهیم. راه دیگری وجود ندارد. اینها که میگویند ما چقدر به این و آن میدهیم این پول را از کجا میآوریم و میدهیم. از حقوق معلم کم میکنیم؟ از بهداشت و درمان کم میکنیم؟ از حقوق پرستار کم میکنیم؟ از حقوق کارمند کم میکنیم؟ از بانک مرکزی استقراض میکنیم؟ یکی از راهها هم همین است که استقراض کنیم. علت اینکه ما به تورم 45 درصدی رسیدیم به خاطر استقراض از بانک مرکزی بود. 45 هزار میلیارد تومان از بانک مرکزی گرفتند برای اینکه مسکن درست کنند، و این تورم 45 درصدی را به وجود آوردند. خیلی ساده است.
در این دولت علت اینکه تورم پایین آمد چه بود. از روز اول روی بحث انضباط مالی ایستاده ایم. ما در این دولت هیچ استقراضی از بانک مرکزی نکردیم. بله ما میتوانیم حقوق را سه برابر کنیم یارانه را ده برابر کنیم، از بانک مرکزی میگیریم. یعنی از جیب مردم به آن جیب؛ به جیب چپ مردم میریزیم و از جیب راست مردم برمی داریم. وقتی که تورم بالا میرود جنسی که شما امروز میخرید شش ماه دیگر باید دو برابر بخرید. یک سال دیگر باید سه برابر بخرید. راه آن چیست؟ چکار باید بکنیم؟ از کجا باید به دست بیاوریم. شعار دادن خیلی ساده و آسان است. منتها برنامه دقیق دادن یعنی درآمدها را مشخص کردن. مشخص کنیم که هزینهها از کدام درآمدها تأمین میشود.
می گویند وضع مردم بدتر شده است. من از شما میپرسم ما گندم را از کشاورز 400 تومان میخریدیم روزهای آخر قبل از این دولت که پول گندم اضافه شده بود 700 تومان شده بود. الان گندم را از کشاورز به چه مبلغی میخریم؟ تقریباً دو برابر؛ یعنی گندم را از کشاورز 1300 تومان میخریم. این دولت اگر بخواهد گندم را از خارج وارد کند 750 تومان تمام میشود. ما به کشاورزان 1300 تومان میدهیم. برای اینکه کشاورز ما زندگی بهتری داشته باشد. برای اینکه روی پای خودمان بایستیم. برای اینکه به خودکفایی برسیم. کشاورز ما در سال 92 چه مقدار پول گرفته بود؟ در سال 95 چه مقدار پول گندم گرفته است؟ در سال گذشته حدود 15 هزار میلیارد تومان (700/14) پول گندم داده ایم. 17 برابر سال 92 پول پرداخت شده است. این 17 برابر پول گندم که داده ایم از کجا دادهایم؟ به چه کسانی داده ایم؟ به زندگی مردم و محرومان میرسد. به زندگی کشاورزان میرسد.
اینکه میگوییم باید به کشورمان برسیم من از شما میپرسم مواد غذایی ما که از کشاورزی داخلی تأمین میشد چند میلیون تن بود؟ امروز چند میلیون تن است؟ از 97 میلیون تن امروز به 118 میلیون تن رسیده ایم. حدود 21 میلیون تن محصولات کشاورزی ما افزایش یافته است. یک حرکت بزرگ در کشاورزی ما به وجود آمده است. امروز تقریباً در بخشی از کشاورزی روی پای خودمان ایستاده ایم. ما 6 میلیون تن گندم وارد میکردیم. اما در سال گذشته 3 میلیون تن آماده صادرات داشتیم. و بخشی از آن را صادر کردیم. اگر 6 میلیون تن وارد کنیم عزت است یا 3 میلیون تن صادر کنیم؟
در همین بخش دانش بنیان حرکتی که ایجاد شده است ما میگوییم باید شغل درست کنیم، برخی به صنعتی میچسبند که معلوم نیست اشتغال زیادی درست کند، اما صنعت دانش بنیان و فناوری اطلاعات امروز میتواند برای جامعه ما اشتغال درست کند. این سه هزار شرکت دانش بنیانی که در طول مدت سه سال و نیم مورد حمایت قرار گرفتند برای ما 100 هزار شغل درست کرده است. ما باید شرکتهای دانش بنیان را توسعه بدهیم. ما باید حمایت بیشتری از شرکتهای دانش بنیان انجام بدهیم. به این شرکتها 25 میلیارد کمک میشده است که به سه هزار میلیارد رسیده است. من میخواهم بر نکتهای تأکید کنم.
در این مقطع تاریخی در محضر شما آموزگاران، معلمان کارآفرینان، تولیدگران و تسخیرکنندگان بازار جهانی در آینده نزدیک که ان شاءالله قدم به قدم باید بازار دنیا را تصرف کنیم. من چند روز پیش وقتی از یک خودروی جدید که مشترکاً تولید میکنیم رونمایی کردم، پرسیدم این خودرویی که امروز در ایران تولید شده است در چه تاریخی وارد بازار فرانسه شده است. دو ماه پیش این خودرو وارد بازار فرانسه شده است و امروز وارد بازار ایران میشود. ما در صنعت خودرو در حال ورود به میدان رقابت هستیم. در صنعت خودرو همپای تحولات جهانی حرکت میکنیم. اگر 30 درصد این خودروی تولیدی به دنیا صادر شود همین خودروی تولید ایران به اروپا صادر شود، اینکه خودروی ایرانی که در ایران تولید میشود در بازارهای دنیا و در خیابانهای دنیا به حرکت دربیاید برای ما افتخار است یا فقط ما واردکننده اتومبیل باشیم؟
امروز قدمی برداشته شده است که به ما نشان میدهد ما حرکت خوبی را آغاز کرده ایم. از لحاظ امنیت امروز کشور ما از سالهای پیش امن تر است، چرا؟ نیروهای مسلح را تقویت کردهایم. البته سپاه و ارتش و بسیج و نیروی انتظامی ما پرتلاش هستند. البته روابط دیپلماتیک مان را با همسایگان مان بهتر کرده ایم؟ اما در سالهای پیش هم که سپاه داشتیم، ارتش هم داشتیم، نیروی انتظامی هم داشتیم، نیروهای امنیتی هم داشتیم، چرا امروز امنیت ما بهتر شده است؟ چون دولت به همه مردم کشور و همه اقوام نگاه یکسان دارد. شما ببینید در این مدت سه سال و نیم و چهار سال اگر یک یا دو مورد ناامنی بوده است سر مرزها بوده است. یعنی در پاسگاههای مرزی ولی داخل شهرهای مرزی کاملاً امن بوده است. داخل استانهای مرزی کاملاً امن بوده است. چرا؟ برای اینکه اقوام و مذاهب مختلف حضور دارند. ما درصدی درست نکرده ایم که 10 درصد و 20 درصد را کنار بگذاریم.
ما از اول دولت 100 درصدی بودیم و تا آخر 100 درصدی خواهیم بود.
چرا مردم سیستان و بلوچستان، کردستان، خوزستان، ترکمن صحرا و همه مناطق ایران احساس نکنند که پرچم ایران پرچم امنیت برای همه آنهاست؟ پرچم اسلام و پرچم جمهوری اسلامی ایران پرچم آرامش برای همه آنهاست؟ وقتی ببینند که از ایران بهتر پناهگاهی ندارند آن وقت وهابیها میتوانند تأثیری بگذارند؟
میگویند باید نفوذ را کم کنیم نفوذ چگونه کم میشود؟ وقتی که همه مستحکم بشویم. وقتی از همدیگر فاصله بگیریم نفوذ آسان میشود. قسمت قسمت که بشویم و بین ما فاصله بیفتد دشمن نفوذ میکند. وقتی بین ما شکاف ایجاد بشود دشمن نفوذ میکند. اگر منسجم و متحد بشویم، اگر همه احساس غرور کنیم که ایرانی هستیم همه احساس غرور کنیم که زیر پرچم نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران هستیم و همه یکسان هستیم و حقوق ما به طور یکسان مراعات میشود و حقوق شهروندی همه ایرانیان یکی است مساوی است.
شما معلمین عزیز از روز اول با نگاهتان درس میدهید؛ یقسیم لحظاته بین اصحابه؛ پیغمبر وقتی که جمعی از اصحابش فقیر و غنی، مدنی و مکی، عرب و غیرعرب جمع شده بودند نگاهش را به عدالت تقسیم میکرد. این طور نبود که از اول تا آخر جلسه نگاهش به صورت یک نفر باشد. نگاه پیغمبر به صورت همه افرادی که در جلسه بودند میچرخید.
نگاه معلم در کلاس نسبت به شاگردان باید نگاه یکسان باشد تا یک زمان یک کودک یا نوجوان احساس نکند که این معلم به او توجه و علاقه ندارد. حتی آن کسی که کم استعداد یا بی استعداد است نباید از لحاظ حیثیتی بین بچهها تفاوت باشد. بله یکی شاگرد اول است یکی استعداد بسیار بالایی دارد یکی کم استعداد و کم هوش است. ولی نگاه ما باید به آنها یکسان باشد. عدالت از اینجا شروع میشود، با نگاه و سخن گفتن معلم.
من در کلاسی بودم که معلمی بود که با چند نفر از دانش آموزان خیلی مهربانانه سخن میگفت و حرف میزد. با عدهای دیگر عادی تر سخن میگفت. همان موقع برای من تعجب برانگیز بود که چرا این طور است؟ حالا ممکن است با او نسبت داشته اند یا هم محلی بوده اند.
هر چیزی که بود کلاس و محل کلاس درس را باید سرزمین و خانه اخلاق بسازیم. اگر در کلاس اخلاقیات یاد بگیریم آن وقت پشت تریبون آبروی مردم را نمیبریم.
باید حساب کنیم دنیا که همین دو هفته نیست. دنیا که تا 29 اردیبهشت نیست. دنیا ادامه دارد. ایران ابدی است. ملت ایران پاینده است. ما هم میآییم و میرویم، حکومتها و دولتها زمان و دورانی دارند. اینها میگذرد.
ما باید به فکر ایرانمان، شرف مان و اخلاق مان باشیم. این طور میخواهیم حقوق ملت را حفظ کنیم؟
رئیس جمهور باید حافظ حقوق همه مردم ایران باشد. امروز روز تاریخی برای ما ملت ایران است. کما اینکه هر انتخابات مهم و بزرگی در کشور روز تاریخی برای ملت ماست. روز سرنوشت برای ماست. حالا دیگر به خوبی میتوانیم این آیه شریفه را لمس کنیم که «لیله القدر خیر من الف الشهر » هزار ماه یعنی یک عمر نسبتاً خوب و طولانی، حدود 80 سال یک طرف و یک شب یک طرف است. شب 29 اردیبهشت لیله القدر است. ما باید سرنوشت آینده، امنیت، آرامش و پیشرفت و آزادی خودمان را در 29 اردیبهشت رقم بزنیم. به نظر من گاهی شب قدر و روز قدر ممکن است به اندازه همان که قرآن میگوید یعنی 80 سال، و نه 4 سال، در کشور ما تأثیرگذار باشد.
باید حواس ما خیلی جمع باشد. آنچه برای ما مهم است عزت ملی ماست، اقتدار ایران عزیز ماست، پیشرفت ماست. ما قدرت نمیخواهیم تا دیگران را بهراسانیم. ما قدرت میخواهیم تا با دنیا و همسایگان مان دوستی کنیم. البته اگر کسی بخواهد به ما تعرض و تجاوز کند با قدرت و وحدت مان در برابر او قاطعانه میایستیم. اما قدرت ما برای وحشت منطقه و جهان نیست. قدرت ایران و ایرانی و فرهنگ ایران برای ساختن و همزیستی مسالمت آمیز با همسایگان و جهان است.
سخنم را با این آیه پایان دهم. ان الله یامرکم ان تودوا الامانات الی اهلها ، این فرمان خدا است که امانت را به آن کسی که لیاقت دارد بسپارید.
روز معلم، روز دانش، روز فناوری و افتخارات شما معلمین و فناوران بر همه شما مبارک باد.
والسلام علیکم و رحمه الله