شبهای قدر/ اهمیت راضی و خشنود بودن انسان/ خشنودی در انجام وظیفه، ویژگی مقربین نزد خدا/ اجر بیحساب انسانهای صابر نزد خدا/ توصیه آیتالله بهجت/ صبرخانوادههای شهدا/ نقش ایثار در پیروزی انقلاب و دفاع مقدس/ وصیت علی(ع) در شب21 رمضان/ ماه رمضان، ماه غفران/ یأس از رحمت خدا، بالاترین گناه/ بازبودن باب شهادت/ همه شهدا، سرمایه بزرگ ملی
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی سیدنا و نبینا محمد و آله الطاهرین و صحبه المنتجبین
قل یا عبادی الذین أسرفوا علی انفسهم لا تقنطوا من رحمه الله ان الله یغفر الذنوب جمیعاً انه هو الغفور الرحیم
خدا را شاکریم که این مجلس پرافتخار را خداوند نصیب ما کرد که در محضر خانوادههای عزیز ایثارگران باشیم، آن هم در روزهای پایانی ماه مبارک مضان.
امشب شب بیست و هفتم ماه مبارک رمضان است. البته شب های معروف قدر ما همان نوزدهم، بیست و یکم و بیست و سوم است، اما دربارۀ شب بیست و هفتم هم روایاتی آمده که جزو لیالی و شب های قدر است.
در این شب های دهۀ آخر ماه رمضان مرتب این جمله تکرار می شود: و ان تجعل اسمی فی هذه الیله فی السعداء و روحی مع الشهدا و احسانی فی علیین، و اسائتی مغفوره، و ان تهب لی یقینا تباشر به قلبی، و ایماناً یذهب الشک عنی، و ترضینی بما قسمت لی و آتنا فی الدنیا حسنه و فی الاخره حسنه و قنا عذاب النار الحریق.
در این دعاهای دهۀ آخر ماه رمضان که هر شب به درگاه خدا می خوانیم، پایان آن با این جملات است:
خدایا! ما را جزو سعادتمندان قرار بده و روح ما را با شهدا محشور کن و از گناهان ما در گذر، ایمانی به ما بده که همواره در کنار قلب و روح ما باشد، ایمانی که شک ها را از دل ها برطرف کند.
خدایا! هرچه قسمت ما کردهای ما را راضی و خشنود به قسمت خودت قرار بده؛ و ترضینی بما قسمت لی؛ این خیلی مهم است. شما در پیشگاه خداوند مقام خاص و ویژهای دارید و ما هم اگر کاری برای شما انجام دادهایم یا بدهیم، ذره بسیار کوچکی در برابر کار بزرگی است که شما خانواده های عزیز انجام داده اید.
خیلی مهم است که انسان خشنود باشد؛ یا ایتها النفس المطمئنه ارجعی الی ربک راضیه مرضیه ؛ آدم در ماه مبارک رمضان روزه میگیرد و خدای ناکرده ته دلش میگوید خدایا چرا این قدر طولانی؟ چرا شب نمیشود؟ چرا این ساعت پیش نمیرود؟ کی اذان مغرب میشود؟ یا اینکه روزۀ ماه مبارک رمضان را بگیرد و بگوید خدایا شکرت که به من سلامتی و توفیق دادی و برای سلامت جسم و جانم روزه را برای من مقرر کردی.
معمولاً در ماه رمضان نماز صبح خواندن آسان است، چون انسان برای سحری بیدار است که اذان گفته میشود ولی به غیر از ماه رمضان وقتی میخواهد برای نماز صبح بلند شود، ته دلش میگوید خدایا چه میشد این نماز صبح را با ظهر و عصر قرار میدادی و ده رکعت را با هم می خواندیم! انسان نماز صبح را بخواند و ته دلش هم ذره ای اظهار گله پیش خداوند بکند. آن کسانی پیش خداوند خیلی مقرب هستند که وظیفه را انجام میدهند و از نماز، روزه، حج، زکات، خمس و هرچه خداوند مقرر کرده است خشنود هستند.
انسان فرزندش را در راه خداوند تقدیم کرده و این کار آسانی نیست. آدم خودش به میدان جنگ برود و شهید شود، به اعتقاد من آسان است، اما وقتی فرزند عزیزش آن هم خانوادههای عزیزی که برخی از آنها دو یا سه و چهار فرزند و همین طور اقوام، همسران و پدران را تقدیم کرده اند، کار سادهای نیست. آن صبری که بسیار ارزشمند است، در برابر سختیها، فشارها و انجام وظیفه است که انما یوفی الصابرون اجر هم بغیر حساب، این تعبیر قرآن خیلی مهم است که میگوید: اجر و مزد آدم های صابر در پیشگاه خداوند به غیر حساب است. هیچ ماشین حساب، کامپیوتر، عدد و فکری نمی تواند محاسبه کند.
خدا مرحوم آیت الله بهجت را که از علمای بزرگ بود، رحمت کند. گاهی اوقات در قم خدمت مراجع و علما میرفتیم و خدمت ایشان هم میرسیدیم، به من میگفت فلانی به این آیه توجه کن؛ اجرهم بغیر حساب؛ جزو آنانی باشید که خداوند اجر بی پایان به شما می دهد. حال این خانوادههای عزیز و جانبازانی که صبر [پیشه میکنید]، واقعاً گاهی انسان در برابر خانوادههای شهدا که قرار میگیرد آنچنان احساس کوچکی میکند و اینها چقدر بزرگ و عزیزند. سی سال است که جانباز نخاعی شده و روی تخت است و همسرش با افتخار خدمت میکند. کاری که آن همسر انجام میدهد و صبری که جانباز و خانواده او دارد، خداوند اینجا می گوید به غیر حساب است؛ جایی که آدم صبر میکند.
البته صبر فقط برای خانواده های شهدا و ایثارگران نیست، انسان وقتی در زندگی در برابر مشکلات، سختیها و انجام وظیفه صابر است، خداوند چنین اجر و پاداشی را به او می دهد.
کار شهادت، ایثار و فداکاری کار بسیار بزرگی است. اگر ایثار نبود حتماً بدانید انقلاب پیروز نمی شد؛ اگر ایثار و فداکاری نبود حتماً در برابر توطئه جهانی در هشت سال دفاع مقدس و امروز در برابر این همه توطئه پیروز نمیشدیم. ایثار، فداکاری و جهاد در راه خدا باعث [پیروزی] ما شد.
آن وصیت امیرالمؤمنین در شب بیست و یکم ماه رمضان و آن فرازهایی را که با الله الله یا والله الله آغاز میشود، شنیدهاید: و الله الله فی الجهاد باموالکم و انفسکم و السنتکم فی سبیل الله ؛ جهاد در راه خدا هم با جان تان هم مالتان و هم زبانتان؛ امر به معروف و نهی از منکر، دعوت به خیر، اصلاح ذات بین و همه کارهایی که می شود با زبان انجام داد؛ جهاد با زبان.
این ماه رمضان که ماه غفران و عبادت است، همه آرزوهای ما در پایان ماه رمضان این است که: و ان تجعل اسمی فی هذه اللیله فی السعداء و روحی مع الشهدا، ما جزو سعادتمندها باشیم و خداوند از گناهان ما گذشته باشد، ماه رمضان با روح پاک تمام شود. اینکه قرآن مجید می-گوید: پیامبر به بندگان بگو (قل یا عبادی) اینجا تعبیر قرآن، مسلمان و مؤمن نیست، بلکه در روایتی امیرالمؤمنین میگوید: انسان رحمت واسعه الهی را در این آیه سورۀ زمر میبیند که خداوند میگوید: پیغمبر به همه بندگان من، آنهایی که خطا، گناه و اسراف کردهاند یا از حد عبور کرده و تجاوز کردهاند، بگو که لا تقنطوا من رحمه الله، هیچ چیزی بدتر از یأُس از رحمت خداوند نیست.
اگر خدای ناکرده آدمی بدترین گناه هم انجام داده باشد، اگر مأیوس از رحمت خداوند باشد، گناهی اضافه انجام داده است، یأس از رحمت خداوند گناهی بزرگ است. ما باید همیشه به خداوند امیدوار باشیم؛ لاتقنطوا من رحمه الله، از رحمت خداوند هیچ وقت مأیوس نشوید. آن وقت تعبیر قرآن این است که: ان الله یغفر الذنوب جمیعاً ، خداوند از همه گناهان شما میگذرد و این رحمت واسعه الهی است؛ انه هو الغفور الرحیم، خداوند آمرزنده و مهربان است.
این ماه رمضان و عبادت ما را برای انجام وظایف در برابر رسالتهایی که خداوند بر دوش ما گذاشته برای کشور، دین و عزت، آماده تر می کند. راه شهادت باز است. برخی فکر میکردند که بعد از جنگ هشت ساله باب شهادت به روی مردم هم بسته شده است، نه خیر، باب شهادت باز است، انسان باید برای فداکاری آماده باشد. این همه عزیزانی که برای مرزها ایثارو فداکاری میکنند، نیروهای بسیج، سپاه، ارتش، نیروی انتظامی و کسانی که در مسیر علم و هستهای بودند و تلاش کردند و شهید شدند، کسانی که برای دفاع از حرم رفتند، مقاومت و ایستادگی کردند و شهید شدند و عزیزانی که در کنار مجلس شورای اسلامی یا حرم امام (ره) در روزهای اخیر به شهادت رسیدند. البته شهدا در پیشگاه خداوند درجات مختلفی دارند و آن دست ما نیست، آن مقام و درجات مال خداوند است. از نظر ما شهید، شهید است. همه شهدا به عنوان سرمایه بزرگ ملی، عزت، استقلال و حفظ دین و مرام ما هستند.
خدایا مقام شهدای ما را که در نزد تو متعالی است، بالاتر و سرافرازتر قرار بده و در کنار شهدای کربلا و سالار شهیدان حضرت ابی عبدالله الحسین (ع) آنها را میهمان سفرۀ آن عزیزان قرار بده!
ما را پیرو و ادمه دهنده راه آنها قرار بده! خداوندا ماها را که مسئولیتی بر دوشمان گذاشتی، در دنیا و آخرت نه در پیشگاه شهدا و نه در پیشگاه خانوادۀ آنها شرمنده نساز!
مواردی را هم که فرمودید انشاءالله دنبال میکنیم. مسئله بیمه را چند روز پیش آقای شهیدی در هیئت وزیران مطرح کرد که انشاءالله دنبال میکنیم تا مشکل حل شود.
از خداوند میخواهم که به ما توفیق دهد که خادم خوبی برای خانواده های عزیز ایثارگران و ادامه دهندۀ خوبی برای راه همه ایثارگران، شهیدان، جانبازان و آزادگانمان باشیم؛ ان شاء الله.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته