مطابق با گزارشهای بینالمللی، تقریباً یکسوم غذای تولیدشده در سراسر جهان به هدر میرود. تحلیل رفتار مصرفکننده با رویکردی اقتصادی میتواند گام مؤثری در جهت شناخت ماهیت و مدیریت پایدار ضایعات غذایی در سطح خانوار باشد.
وزارت امور اقتصادی و امور دارایی گزارش کرد:
چالشها و راهکارهای طرح تحول سلامت
دفتر تحقیقات و سیاستهای مالی وزارت امور اقتصادی و دارایی در آبان ماه 1396 گزارشی با عنوان «بررسی طرح تحول سلامت: چالشها و راهکارها» منتشر کرد که در آن عمدتا چالشهای مالی طرح تحول سلامت بررسی شده است.
اگرچه بر پایه گزارشهای بینالمللی ادعا میشود تولید غذا با نرخ رشدی بیش از نرخ رشد جمعیت در طی سه دهه گذشته، جوابگوی نیاز جمعیت در سراسر جهان بوده و بهطور متوسط روزانه با تأمین 2700 کیلوکالری نیاز هر فرد به غذا را پاسخ میدهد، همچنان گرسنگی و سوءتغذیه به درجات مختلف و به شکلی پایدار باقی مانده است.
در مقاله حاضر، دو الگوی تأمین مالی نظام سلامت یعنی الگوی بوریجی و الگوی بیسمارکی مختصراً معرفی شده است. تفاوت اصلی الگوی بیسمارکی با الگوی بوریجی در اجباری بودن پرداخت حق بیمه برای کلیه شهروندان است.
سلامتی و اجرای سیاستهای بهداشتی رهآوردی راهبردی در عرصه سیاسی یک کشور محسوب میشود. تأمین سلامتی، یک وظیفه حاکمیتی تلقی میشود و سیاستمداران باید در حوزه سلامت مردم، بدون داشتن نگاهی سیاسی و سیاستزده در این حوزه فعالیت کنند. آنچه در اقتصاد مقاومتی و پیوند آن با حوزه بهداشت و درمان مشاهده میشود، ارجنهادن به نیروی داخلی و حمایت همهجانبه از تولیدات سلامتی و ارتقادهنده بهداشت عمومی و همچنین زایندگی علم داخلی در این عرصه است.
تغذیه پیشگیرانه بهعنوان بخشی از علم تغذیه عبارت است از پیشگیری از بیماریها یا به تعویقانداختن شیوع آنها و یا کاهش شدت بیماری و مشکلات مرتبط با آنها از طریق مدیریت تغذیهای. هدف اصلی تغذیه پیشگیرانه کمک به افراد برای داشتن زندگی طولانی و سالم است: یعنی رسیدن به پایان زندگی در سلامت کامل و یا حداقل در بهترین شرایط سلامتی ممکن بهواسطه تغذیه صحیح.
بررسی نظام یارانه کالاها و خدمات کشورمان نشان میدهد که برخلاف بسیاری از کشورها، سهم عمده یارانهها را «یارانه مصرفی» تشکیل میدهد. دولتهای ایران تا بدانجا پیش رفتند که اکنون بیش از ۹۰ درصد هزینههای خرید گندم تا مرحله تحویل آرد به نانوایان را برعهده گرفتهاند. به نظر میرسد مانع اصلی در اجرای برنامه هدفمندی غذا در ایران، نگرانی دولتمردان کشورمان از واکنش منفی مصرفکنندگان بهویژه مصرفکنندگان شهری از اجرای اصلاحات در برنامه یارانه غذا است. در چنین شرایطی، گروههای صاحب منافع در داخل و خارج نظام اداری نیز ابعاد این مسئله را بزرگ میکنند و بدان دامن میزنند.
دیپلماسی غذایی به سادهترین بیان، به دست آوردن ذهن و قلب مردم از طریق اشتها و علاقه آنها به غذا است. غذا موجب پیوند صمیمی میان تاریخ و فرهنگ مردم جامعۀ میزبان با گردشگران میشود. غذا یک زبان مشترک است و مهمتر اینکه یک حق جهانی است. مانند هر زبان دیگری برای ارتباط، اشتراک در احساسات، عواطف و هیجان به کار گرفته میشود. لذت غذا صرفاً بهواسطه خوردن نیست بلکه به سبب اشتراک آن با دیگران نیز هست.